Elektronická výměna informací mezi správami sociálního zabezpečení v ČR a na Slovensku

Osoba pracující v průběhu svého aktivního pracovního života v různých zemích EU a platící zde příspěvky na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění má v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004, o koordinaci systémů sociálního zabezpečení nárok, aby se pro účely výpočtu konečného nároku na důchod tyto doby pojištění sečetly. K výplatě důchodu pak dochází v zemi, kde se tato osoba v důchodovém věku usadí. Poměrná část dávky přitom plyne ze země/zemí, kde tato osoba v minulosti pracovala.

Občané bydlící na Slovensku a pobírající důchod z českého systému k prokázání nároku na výplatu dosud povinně předkládali v ČR tzv. potvrzení o žití, a to každého čtvrt roku nebo pokaždé při žádosti o výplatu dávky. Česká správa sociálního zabezpečení a Sociálna poisťovna nyní podepsaly dohodu o elektronické výměně údajů, která by celý proces měla výrazně zjednodušit, a od příštího roku by občané měli dokládat potvrzení o žití pouze jednou ročně (více informací ZDE). Podobné zjednodušení související administrativy čeká občany usazené v ČR a pobírající důchod ze Slovenska. Ti dokládali potřebné potvrzení jednou ročně a pokud bude v rámci elektronické výměny vše správně fungovat, nemuseli by ho již v budoucnu dokládat vůbec. Obě instituce budou své klienty informovat písemně a bližší informace budou dostupné také na webových stránkách.

Smlouva nabude účinnosti 1. ledna 2022. V první fázi bude mezi oběma institucemi docházet k výměně informací o úmrtí, aby nedocházelo k neoprávněným výplatám dávek a jejich následným refundacím. V dalších fázích bude probíhat výměna ostatních informací z oblasti důchodového pojištění, tak aby byla co nejvíce snížena administrativní zátěž na straně občanů.

Elektronická výměna dat v oblasti sociálního zabezpečení by měla v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009 fungovat napříč všemi zeměmi EU a zahrnovat informace nejen v oblasti starobních důchodů, ale také ostatních dávek (nemocenská, rodinné dávky, dávky v nezaměstnanosti atd.), a pokrývat tak celou oblast sociálního zabezpečení. V současné době však probíhá výměna informací mezi jednotlivými zeměmi ve většině případů stále ještě v papírové podobě. Do budoucna by se však elektronická výměna dat v oblasti sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění měla neustále rozšiřovat.

V této souvislosti upozorňujeme, že automatická výměna informací mezi zeměmi EU probíhá také v jiných oblastech (např. reportování příjmu pro daňové účely) a očekává se, že na automatické výměně dat se bude podílet stále více zemí a bude zasahovat i do dalších oblastí

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Michaela Felcmanová

Dana Provázková

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services