EU zvažuje koordinaci srážkových daní

Evropská komise (EK) spustila veřejnou konzultaci týkající se srážkových daní. Oficiálně tato iniciativa nese název „Srážkové daně – nový celounijní systém pro zamezení dvojího zdanění“. Deklarovaným cílem této iniciativy má být zavést společný celounijní systém srážkové daně z dividend nebo úroků, který bude zahrnovat výměnu informací a vzájemnou spolupráci daňových orgánů.

Jedním z deklarovaných přínosů této iniciativy by mělo být zjednodušení procesu a snížení nákladů souvisejících s procesem vratek srážkových daní u přeshraničních investic – a to zejména pro drobnější investory.

O detailní podobě této iniciativy by se ještě mělo jednat, dokument naznačuje následující možnosti (blíže ZDE):

  • Zlepšení stávajících procedur vracení sražených daní s cílem je zefektivnit (např. prostřednictvím zavedení unifikovaných procedur a formulářů);
  • Zavedení jednotného systému poskytujícího přímou úlevu od dvojího zdanění (tj. snížení srážkové daně dle dané smlouvy o zamezení dvojímu zdanění) v zemi zdroje v rámci EU;
  • Prohloubení stávajícího systému spolupráce a výměny informací s cílem ověření nároku na benefity vyplývající ze smluv o zamezení dvojímu zdanění (např. prostřednictvím reportingu a výměny informací ohledně skutečných vlastníků).

Nechme se překvapit, jak tato iniciativa dopadne – zjednodušení procesu vratek srážkových daní bude zcela jistě kladně přijato jak investory, tak i emitenty cenných papírů. Tuto a další daňové iniciativy EK budeme nadále monitorovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services