Dotace pro strategické investiční akce od 1. ledna 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje významnou změnu nařízení vlády o provedení některých ustanovení zákona o investičních pobídkách.1

Dotace na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku ve výši až 20 % z celkových způsobilých nákladů u strategických investičních akcí by mohly být dostupné pro širší spektrum investorů.

Mezi „preferované“ strategické investiční akce ve výrobě, u kterých nebude požadováno splnění podmínek hodnoty investice a tvorby nových pracovních míst pro strategickou investiční akci (viz upravené podmínky níže), by měly patřit:

  • Investiční akce, kde má být předmětem výroby výrobek se strategickým významem pro ochranu života a zdraví osob (různé zdravotnické prostředky, přístroje, léčivé přípravky apod.);
  • Investiční akce, která bude realizována v odvětví zpracovatelského průmyslu s vysokou nebo středně vysokou technologickou náročností a v rámci činnosti s vyšší přidanou hodnotou, kde je realizován výzkum a vývoj s využitím klíčové umožňující technologie (technologie pokročilých materiálů, nanotechnologie, pokročilé výrobní technologie, biotechnologie, fotonika, mikroelektronika, nanoelektronika, technologie umělé inteligence).

Pro ostatní strategické investiční akce ve výrobě (nespadající do výše uvedených preferovaných kategorií) by měly být podmínky pro získání dotace na pořízení majetku upraveny – konkrétně zvýšena minimální požadovaná hodnota investice na 2 mld. Kč (dosud 500 mil. Kč), minimální hodnota strojního zařízení na 1 mld. Kč (dosud 250 mil. Kč) a snížen minimální počet nových pracovních míst na 250 (dosud 500).

Upravený návrh nařízení zatím vláda neschválila. Vzhledem k množství a charakteru připomínek dalších ministerstev (včetně financí a práce a sociálních věcí) i blížícím se volbám není v tuto chvíli jisté, zda se vše stihne tak, aby nařízení začalo platit od 1. ledna 2022 (jak je v současné době plánováno).

V případě otázek se prosím obraťte na autory článku nebo členy EY týmu, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Martin Hladký

Veronika Kruttová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services