Maximální vyměřovací základ pro rok 2022 – návrh

Dne 14. září 2021 vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí návrh nařízení vlády, kterým stanoví parametry důležité pro výpočet maximálního vyměřovacího základu pro účely sociálního zabezpečení.

Pokud bude návrh nařízení schválen beze změny, maximální částka hrubého příjmu podléhající pojistnému na sociální zabezpečení bude v roce 2022 činit 1 867 728 Kč. Sazby pojistného na sociální zabezpečení by se přitom měnit neměly, tj. 6,5 % z vyměřovacího základu bude hradit zaměstnanec a 24,8 % zaměstnavatel. 

V případě schválení vládního nařízení bude stejná výše maximálního vyměřovacího základu platit i pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). V jejich případě se ale vyměřovací základ počítá jako 50 % rozdílu mezi zdanitelnými příjmy ze samostatné výdělečné činnosti a souvisejícími daňově uznatelnými výdaji. Sazba pojistného u OSVČ by měla být nadále 29,2 % z vyměřovacího základu, nejsou-li účastny nemocenského pojištění, případně 31,3 % pokud jsou k nemocenskému pojištění přihlášeny.

Částka maximálního vyměřovacího základu má zároveň značný vliv na zdanění příjmů fyzických osob. Zůstane-li návrh nařízení v aktuálním znění, vyšší daňové sazbě 23 % budou podléhat příjmy přesahující právě maximální vyměřovací základ pro odvod pojistného ve výši 1 867 728 Kč, zatímco příjmy pod tuto hranici budou daněny sazbou 15 %.

Pro úplnost dodáváme, že odvody pojistného na zdravotní pojištění tímto limitem ovlivněny nejsou, neboť jsou hrazeny z celého příjmu zaměstnance, resp. vyměřovacího základu OSVČ.

Situaci budeme dále sledovat a informovat vás o dalším vývoji. V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo náš EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Adam Linek

Helena Nastoupilová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services