Změna při posuzování lhůty pro uplatnění nároku na vrácení spotřební daně

Nejvyšší správní soud (dále jen „NSS“) ve svém rozsudku 1 Afs 289/2019 poskytuje výklad pro posouzení lhůty pro uplatnění nároku na vrácení daně plátcům spotřební daně a vrácení spotřební daně ostatním osobám, které použily zdaněné minerální oleje při mineralogických nebo metalurgických procesech či pro výrobu tepla nebo kterým vznikl nárok na vrácení daně z ostatních benzínů. Rozsudek NSS naleznete ZDE.

Dle NSS může být nárok na vrácení daně poprvé uplatněn již první den měsíce následujícího po měsíci, ve kterém nárok vznikl, nikoli až 25. den. Šesti měsíční lhůta pro uplatnění nároku na vrácení daně tedy začne běžet (ale i skončí) dříve než doposud.

Změnu je možné ilustrovat například na nároku na vrácení daně, který vznikl v průběhu ledna 2021. Dle dosavadního výkladu mohl být nárok poprvé uplatněn 25. února 2021, lhůta pro jeho uplatnění začala běžet 26. února 2021 a skončila 26. srpna 2021. Nově by však lhůta běžela od 2. února 2021 a skončila by 2. srpna 2021.

Celní správa na svých webových stránkách potvrdila, že výklad NSS bude akceptovat. Z důvodu zachování legitimního očekávání by se změna měla týkat zdaňovacích období, která započnou běžet 1. září 2021 nebo později. Vyjádření Celní správy k rozsudku NSS naleznete ZDE.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo EY tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jakub Kašuba

Pavol Bezek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services