Přijde krize a dluhopisy padnou? Zvlášť bezpečné jsou ty s prospektem? Ceskedluhopisy.cz vyvracejí nejčastější mýty

Zprávy z finančních trhů, 29. 3. 2019 10:05

PRAHA, 12. března 2019 - Finanční gramotnost Čechů je nevalná - každoročně tuto skutečnost potvrzuje index České bankovní asociace.
V případě dluhopisového trhu to platí dvojnásobně.
Kvůli neznalosti se tak traduje spousta mýtů.

Když se řekne dluhopis, představí si většina lidí ten státní.
A o existenci těch korporátních nemají ani tušení.
Mnohem horší ale je zakořeněná víra v to, že dluhopisy jsou bez rizika. "Právě mylná představa toho, že dluhopisy jsou bez rizika, vede k tomu, že se zájemce o investování zaměří jen na výši úroku a nehledí na jeho krytí," přiblížil Jiří Helich ze společnosti Ceskedluhopisy.cz. "Ovšem pokud vidí výnos 15 procent odborník, hned se mu vybaví 90. léta a kampeličky."

Obdobně neopodstatněná je i důvěra v takzvané dluhopisy s prospektem. "Dluhopis s prospektem je dluhopis, který viděla Česká centrální banka.
Nic jiného to neznamená.
Kritéria bezpečnosti stojí na zcela jiných aspektech," dodal Jiří Helich.


Ceskedluhopisy.cz postupují při výběru emitentů jinak, a to podle pěti zásadních požadavků: reálnost projektu, tým lidí, který za projektem stojí, délka působení společnosti na trhu a množství zkušeností, zajištění majetkem a také odvětví, ve kterém společnost podniká.

Přísným scoringem projde jen málokterá společnost. "Týdně nás oslovuje mnoho firem, které by rády emitovaly dluhopisy. 80 procent z nich rovnou odmítneme, s těmi zbylými dál jednáme," podotkl Jiří Helich. "Nechceme se dostat do bodu, kdy budeme zmiňováni na webech, které zveřejnují problémové dluhopisy," vysvětlil, proč má obezřetná strategie ceskedluhopisy.cz smysl. Prezentace emitentů je díky tomu exkluzivní a míra rizika se tím výrazně snižuje.

Jedním z dalších bludů je názor, že pokud přijde krize, dluhopisy padnou. "Záleží na oborech.
Budete mít pekárnu s desetiletou tradicí, lidé přestanou kvůli krizi jíst?" zvolil Jiří Helich názorný příklad. Jistotu, že odvětví je absolutně bezpečné, ale nikdo zájemci o dluhopisy nikdy nezaručí. "Kdyby se Henry Ford ptal lidí, jak chtějí jezdit, řeknou mu, ať vychová rychlé koně, on ale udělal automobil. Chov koní najednou upadl. Takové věci se dějí a nenačasujete je.
Nic není stoprocentní.
Příklad Řecka a poslední krize ukazuje, že stoprocentní nejsou ani státní dluhopisy - nicméně kvalitním průzkumem se riziko dá zásadně snížit."

I v tomto ohledu však ceskedluhopisy.cz riziko minimalizují. "O každém oboru se bavíme s odborníky, máme osvědčené konzultanty.
A když ani poté nevíme, odmítáme," popsal Jiří Helich.

Dalším bludem je představa, že investovat do dluhopisů může jen opravdu bohatý člověk. "My přitom prezentujeme i dluhopisy s minimální investicí ve výši 10 tisíc korun. Člověk takhle začíná.
Koupí si dluhopisy za pár desítek tisíc, zjistí, jak to funguje, jak chodí výplaty a podobně.
Poté třeba zainvestuje více, je to pro něj trampolína pro příště," vysvětloval Jiří Helich z ceskedluhopisy.cz.

Dalším častým mýtem je fakt, že emitentem musí být široké veřejnosti známá firma, aby jeho dluhopisy nebyly příliš rizikové. "To je nesmysl. Rozhoduje kvalita projektu, síla zajištění, tým lidí, který za projektem stojí," shrnul Jiří Helich, marketingový ředitel společnosti Ceskedluhopisy.cz.

O společnosti ceskedluhopisy.cz
Ceskedluhopisy.cz jsou inzertní a informační portál se zaměřením na firemní dluhopisy.
Prezentuje pouze vybrané firemní dluhopisy českých společností.
Portál Ceskedluhopisy.cz započal svou činnost pod hlavičkou Českého průmyslového holdingu a.s. před třemi lety.
V té době holding plánoval vydat emisi korporátních dluhopisů, na tehdejším trhu ale nenalezl vhodného partnera, který by s emisí dluhopisů pomohl. Vyústilo to v založení portálu s cílem prezentovat pouze vlastní dluhopisy Českého průmyslového holdingu a.s.
Z důvodu rostoucí poptávky se společnost rozhodla umožnit prezentaci i externím společnostem.
Z důvodu velkého množství aktivit Českého průmyslového holdingu a.s. došlo 1. 11. 2018 k vyčlenění projektu ceskedluhopisy.cz do nové společnosti České dluhopisové tržiště s.r.o.



Zdroj:    Tisková zpráva
Partners Financial Services