CED Group prodává část svého podílu v Kofole za 270 Kč za akcii

Zprávy z finančních trhů, 20. 6. 2018 11:00

Jak jsme již včera po uzavření trhu informovali, společnost CED Group oznámila zahájení prodeje svého podílu v Kofole ČeskoSlovensko.
Doposud CED Group vlastnil 20,96% podíl. Dnes, po uzavření transakce, byly zveřejněny konkrétní detaily ohledně objemu a ceny.
CED Group prodal investorům celkem 1,91 mil. kusů akcií Kofoly za cenu 270 Kč za akcii a snížil tak svůj podíl ve společnosti na 12,4 %.
Cena transakce je o 26 % níže oproti včerejší uzavírací ceně 364 Kč, a proto očekáváme negativní reakci akcií Kofoly na aktuálně zveřejněné informace a předpokládáme, že otevřou dnešní obchodování poblíž hladiny 270 Kč.


Akcie Kofoly by se při ceně 270 Kč obchodovaly na úrovni 8,4x násobku letošní očekávané EV/EBITDA, což je výrazně níže ve srovnání s konkurenčními společnostmi, které se dle mediánu obchodují na cca 14x násobku EV/EBITDA 2018.
Výraznější diskont je patrný i ve vztahu k naší cílové ceně 459 Kč a proto nynější úrovně akcií Kofoly vnímáme jako atraktivní.
Náš fundamentální pohled na společnost Kofola neměníme, nadále předpokládáme zejména pod vlivem nižších cen cukru a dalšího upevňování pozice v Adriatickém regionu zlepšení provozní ziskovosti jak v letošním, tak v příštím roce.
S poklesem ceny akcie se navíc jeví atraktivnější dividendový výnos, který by se za předpokladu, že Kofola vyplatí v příštím roce dividendu alespoň kolem 13 Kč na akcii, mohl pohybovat na solidních cca 4,5 %.


I přesto, že CED Group neprodal celý svůj podíl a v budoucnu tedy nelze vyloučit snahy o další redukci své pozice v Kofole, tak aktuální tržní ocenění akcií Kofoly se nám jeví natolik zajímavé, že přistupujeme ke zvýšení doporučení na tento akciový titul z „akumulovat“ na „koupit“.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services