IEA: Silný ekonomický růst potáhne poptávku po ropě v roce 2019, USA dominují nabídkové straně

Zprávy z finančních trhů, 13. 6. 2018 16:00
Mezinárodní energetická agentura (IEA) dnes zveřejnila měsíční zprávu za květen s popisem stavu ropného trhu a prognózou vývoje nabídky a poptávky pro rok 2019.

Nabídka a poptávka letos a příští rok


IEA pro tento rok odhaduje růst poptávky na 1,4 milionů barelů ropy denně.
Data za první kvartál potvrzují, že je poptávka silná, částečně také díky chladnější zimě na severní polokouli -  z tohoto důvodu se očekává mírné zpomalení růstu poptávky v druhé polovině roku.
Pro rok 2019 agentura odhaduje, že poptávka poroste stejně jako v roce 2018 o 1,4 milionů barelů denně díky silnému ekonomickému růstu  - rizikem mohou být vysoké ceny a narušení mezinárodního obchodu.


Co se týče produkce, IEA očekává letos růst o 2 milióny barelů ropy denně a v roce 2019 o 1,7 mil. barelů.
Nabídková strana bude jak v tomto, tak i v následujícím roce pod dominancí Spojených států a břidlicových těžařů.
Americká ropa by se měla postarat o zhruba 75 % nové nabídky ropy ze strany nečlenů OPECu.
Jistým omezením by nicméně pro americké producenty mohla být nedostatečná infrastruktura a logistika, což by mohlo zejména v oblasti Permian basin růst produkce zpomalit.
Ze stejných logistických důvodů se v současné době spread mezi severomořskou ropou Brent a lehkou americkou ropou WTI pohybuje na nejvyšších hodnotách za poslední 3 roky.


Stav ropného trhu v květnu


Minulý měsíc nabídka ropy poskočila o výrazných 256 tisíc barelů ropy denně (z toho 50 tisíc ze zemí kartelu OPEC) na 98,7 milionů barelů ropy denně.
Meziročně v květnu nabídka rostla o 2,2 mil. barelů ropy denně.


Komerční zásoby ropy v zemích OECD v dubnu poklesly o 3,1 mil. barelů, což vypovídá o téměř vyrovnaném trhu.
Velkou neznámou je ovšem Čína, která stavy svých ropných zásob nereportuje, a proto nezbývá, než je odhadovat např. pomocí družicových snímků.
Zatímco zásoby ropy v zemích OECD se od 2017 dostaly pod pětiletý průměr, čínské zásoby s vysokou pravděpodobností rostly a rostou, když Čína využívá nízkých cen k naplnění strategických rezerv.


Zdroj: IEA, Bloomberg



Marek Šilhart, Fio banka, a.s.


Marek Šilhart, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services