Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 25. 5. 2018 17:44
Dění na světovém trhu
Trh se v uplynulém týdnu zaměřil na formující se vládu v Itálii, politickou nejistotu ve Španělsku, odstoupení od plánované schůzky mezi USA a KLDR a opětovné zchlazení na úrovni obchodních dohod mezi USA a Čínou.
Italští vyjednavači našli shodu nad novým apolitickým premiérem a odstoupili od požadavků jako zrušení části státního dluhu u ECB a možnosti vydání vlastní duální měny.
Zmíněné kroky trh přijal pozitivně, ale stále je horkým tématem budoucí hospodaření země, kde populistické strany neplánují dodržet nastolená úsporná opatření minulé vlády.
Rostoucí deficit by pak mohl být negativním tématem pro trhy.
V rámci politiky pak v pátek ve Španělsku došlo k návrhu na vyslovení nedůvěry stávající vládě kvůli údajnému korupčnímu skandálu tamního premiéra.
Tato informace přinesla prodejní tlak především na evropská aktiva v čele s dluhopisy a bankami. Ze zámoří trh sledoval odstoupení USA od schůzky s KLDR a lehké ochlazení ve vyjednávání ohledně obchodní politiky mezi USA a Čínou.
Vzniklá nervozita byla na trhu rovněž znát.
Domácí burza neodolala prodejnímu tlaku na evropských trzích a odepsala 1,5 % t/t na 1088 bodů.
 
Společnosti na BCPP
Z domácích informací jsme sledovali konec výsledkové sezóny.
Středeční sada čísel VIG nepřinesla výraznější překvapení. Čistý zisk dosáhl na 76 (+9,0 % r/r) vs. oček. 73 mil. EUR.
Management navíc zopakoval předešlý výhled hospodaření na celý rok.
Titul zakončil týden na 674,5 Kč (-0,6 % t/t).
 
Stock Spirits v úterý zveřejnil některá provozní data za 1Q 2018.
Trh s vodkou v Polsku meziročně mírně vzrostl o 1,1 % z pohledu objemů a o 1,2 % z pohledu hodnoty.
Tržní podíl společnosti (objemy) vzrostl na 26,1 % (24,9 % v 1Q 2017). V České republice trh s tvrdým alkoholem vzrostl meziročně o 8 % z p ohledu objemů a o 11,3 % z pohledu hodnoty.
Podobně jako v Polsku k růstu pomohlo, že v tomto roce byly velikonoční svátky v prvním čtvrtletí, zatímco minulý rok až ve druhém. Tržní podíl společnosti v České republice vzrostl na 36,2 % (z 34,1 % v 1Q 2017), což je kombinací posílení distribuce a uvedením některých nových značek.
Akcie zakončila páteční seanci na 72,4 Kč (-3,6 % t/t).
 
Moneta oznámila, že v průběhu dubna a května prodala nesplácené úvěry v nominální hodnotě 940 mil. Kč.
Zisk před zdaněním z prodeje těchto úvěrů dosáhl 110 mil. Kč.
V případě příznivých podmínek na trhu bude banka v prodeji pokračovat i ve zbytku roku.
Management očekává za celý rok zisk z prodeje nesplácených úvěrů ve výši 750 mil. Kč, přičemž v prvním kvartále zisk dosáhl 475 mil. EUR.
Titul zakončil týden na 77,25 Kč (+2,1 % t/t).
 
V úterý (22.5.) se rozšířila nabídka zahraničních titulů (o 27 titulů a 3 ETF) na pražském parketu na tzv.
Free Market.
Tyto zahraniční tituly se obchodují v české koruně a likvidita je podporována tvůrci trhu.
 
Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie Erste Group (-3,9 % na 936 Kč). Erste se nevyhnula prodejnímu tlaku v evropském finančním sektoru.
Důvodem byla politická nejistota ve Španělsku a Itálii. Ve Španělsku byl v pátek vyzván tamní premiér k odstoupení z funkce za údajnou korupci. Itálie ač v průběhu týdne přinesla pozitivní informace z formující se nové vlády, tak trhy vnímají negativně možné nedodržování dřívějších úsporných opatření minulé vlády.
Pod tlakem byly vládní dluhopisy, na což zareagoval i finanční sektor.
 
Naopak nejvíce rostla Moneta (+2,1 % na 77,3 Kč). Moneta oznámila další prodej nesplácených úvěrů, který jí jednorázově vylepší hospodaření za daný kvartál. Tím rovněž naplňuje již dříve oznámený plán ozdravení svého úvěrového portfolia.
 
Výhled na příští týden
Příští týden bude zkrácený o pondělí pro trhy v USA, Řecku a Velké Británii. Investoři se zaměří na další vyjednávání o italské vládě a o politické dění ve Španělsku.
Politické riziko je znát především na evropských státních dluhopisech, což neprospívá akciím finančního sektoru.
Ze zámoří se budou sledovat možné střípky o obchodní dohodě mezi USA a Čínou, která jak se zdá je stále otevřená a bezpochyby velmi křehkým tématem. I nadále zůstáváme velmi obezřetní vzhledem k tomu, že politická nejistota v Evropě nahrává prodejnímu tlaku především evropských aktiv včele s finančním sektorem.  
 
Z domácího trhu připomeneme technické faktory.
V pondělí (28.5.) je poslední den, kdy se obchodují naposledy s nárokem na hrubou dividendu 1,2 EUR akcie Erste Group (3,3% hrubý div. výnos). Dále pak ve čtvrtek (31.5.) je poslední obchodní den, kdy se obchodují s nárokem na hrubou dividendu akcie O2 CR ve výši 21 Kč (7,4% hrubý div. výnos).
 
Ve čtvrtek (31.5.) dojde k převážení indexů MSCI.
Pro český trh je důležité sledovat akcie Philip Morris ČR, které budou vyřazeny z indexu MSCI Global Small Cap.
Bohužel jsme nezaregistrovali přeřazení do jiného z indexů MSCI.
Jen připomínáme, že podobné kroky se neobejdou bez zvýšeného objemu a potenciálně i volatility.
 
Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na středeční druhý odhad HDP za 1Q18 (oček. beze změny 2,3 % q/q), páteční měsíční zaměstnanost za květen (oček. 190 po minulých 164 tis. nových pracovních místech) a ISM průmyslu (oček. 58,1 po 57,3 bodech m/m). V Číně se zaměříme na čtvrteční oficiální PMI průmyslu (oček. beze změny 51,4 bodu) a páteční Caixin PMI průmyslu (oček. 51,2 po 51,1 bodech m/m).
 
 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services