Týdenní souhrn dění na finančních trzích

Zprávy z finančních trhů, 20. 4. 2018 17:19

Dění na finančních trzích

Velkým tématem minulého týdne byl rozjezd výsledkové sezóny v USA a její start v Evropě.
Hlavně dobré výsledky velkých amerických bank zlepšily náladu a v první polovině týdne akciové trhy pozvolna rostly.
Celkový sentiment zlepšily také zprávy o pokroku ve vyjednávání se Severní Koreou, důkazem je i snaha uskutečnit setkání amerického prezidenta Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong Una.
V druhé polovině týdne naopak došlo na akciových trzích k mírné korekci, kterou pak prohloubil i růst výnosů u amerických dluhopisů, což představuje riziko pro ocenění akcií.
Zveřejněná makrodata, včetně HDP za 1Q v Číně, neměla na akciové trhy výraznější dopad.

Americké akciové indexy zaznamenaly za celý týden růst kolem 1 % t/t, evropské (DAX, Euro Stoxx 50)pak  nakonec zůstaly bez větších změn.
Domácí PX index v pátek uzavřel na 1121 bodech (-1,2 % t/t).

 

Společnosti na BCPP

Akcie Komerční banky se v pondělí naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu 47 Kč (4,9% hrubý dividendový výnos). Podobně ve středu se naposledy s nárokem obchodovaly akcie Phillip Morris ČR (1 080 Kč, 6,1% hrubý dividendový výnos

Největší propad, pomineme-li vliv výše zmíněných dividend, zaznamenaly v uplynulém týdnu akcie TMR (-6,3 % na 675 Kč). Akcie klesaly i přesto, že podle tiskové zprávy měla společnost velmi dobrou zimní sezónu.
Vzhledem k nízké likviditě je cena akcií TMR relativně hodně volatilní.
Naopak nejvíce rostly akcie Kofoly (+3,5 % na 417 Kč). Představenstvo Kofoly potvrdilo dřívější indikaci a doporučí valné hromadě vyplatit dividendu ve výši 13,5 Kč na akcii. (3,2% hrubý dividendový výnos).

 Příští týden začne v Praze výsledková sezóna za 1Q.
Ve čtvrtek zveřejní televizní společnost CME.
Pokračující růst reklamních výdajů bude podpořen i prudkým meziročním posílením koruny a eura k americkému dolaru.
Očekáváme tak rychlý růst tržeb o 24 % na 138,2 mil. USD a zisku EBITDA o 44 % na 30,3 mil. USD.
Management firmy by podle nás na konferenčním hovoru mohl potvrdit výhled na růst zisku EBITDA pro letošní rok a zmínit, jak rychle jsou konvertovány warranty do akcií (tato možnost končí 2.5. 2018). Celkově očekáváme dobrou sadu výsledků a možnou mírně pozitivní reakci trhu. 

Ten samý den bude reportovat také Unipetrol. Výsledky budou meziročně horší a to navzdory stále příznivému makroprostředí.
Hlavním důvodem jsou neplánovanou odstávku jednotky parciální oxidace na začátku roku, snižování produkce před plánovanou odstávkou provozu v Kralupech a absence pojistného plnění (1 mld. Kč) zaúčtované před rokem. EBITDA by měla být o 69,5 % nižší (1,2 mld. Kč) a č. zisk spadne o 89,7 %  (0,3 mld. Kč).

 

Výhled na příští týden

Na investory čeká příští týden poměrně bohatá sada událostí.
Návštěva francouzského prezidenta E.
Macrona v USA na začátku týdne může naznačit, zda je větší šance na obchodní dohody mezi Spojenými státy a významnými obchodními partnery.
Ve čtvrtek budou investoři sledovat zasedání Evropské centrální banky.
Od ní se nečeká změna nulových úrokových sazeb, ale guvernér Draghi by mohl naznačit, zda a kdy počítá s ukončením programu nákupů aktiv.
V pátek má pak dojít z pohledu mezinárodní politiky k historickému setkání severokorejského vůdce Kim Čong-Una s jihokorejským prezidentem Moon Jae-Inem v demilitarizovaném pásmu mezi oběma zeměmi. Země se mohou domluvit na ukončení válečného stavu, který trvá přes 70 let, což by snížilo geopolitická rizika v regionu.
V plném proudu bude i výsledková sezóna.
Výsledky hospodaření za 1. kvartál zveřejní několik set společností – z nejvýznamnějších jmenujme Coca Colu, General Motors, Facebook, Amazon, Microsoft či v Evropě Volkswagen.
Zatím úspěšná výsledková sezóna i pravděpodobně dobré zprávy z geopolitiky mohou být však kompenzovány obnoveným růstem výnosů na amerických dluhopisech, a máme proto na příští týden neutrální výhled. 

Z makroekonomického pohledu začne týden indexy nákupních manažerů v eurozóně za duben (složený index oček. na 54,8 b. po 55,2 b.), které budou zveřejněny v pondělí.
V USA týden odstartuje daty z trhu nemovitostí v USA (prodeje stávajících a nových domů) a spotřebitelskou důvěrou za duben v úterý (oček. 126 b. po 127,7 v březnu). Významnější čísla však přijdou v závěru týdne.
Ve čtvrtek bude zasedat Evropská centrální banka (viz výše) a v USA se budou sledovat objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +1,2 % za březen po +3 % r/r v únoru). V pátek pak bude zveřejněn první odhad amerického HDP za 1. kvartál 2018, kde se čeká zpomalení tempa na +2 % r/r po 2,9 % v závěru loňského roku.
Spotřebitelská důvěra dle Univerzity v Michiganu za duben se čeká na 98 b. (po 97,8 b). 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services