Americké indexy po růstovém otevření v červeném

Zprávy z finančních trhů, 13. 3. 2018 19:00
Po pozitivním openu, při kterém technologický Nasdaq opět překonal historické tabulky s hodnotou 7 637,27 bodu, se trhy postupně přesunuly do negativního teritoria, když širší S&P500 oslabuje o cca 0,3%, Nasdaq pak ztrácí 0,5%.

Úvodní růst byl podpořen inflačními daty v souladu s tržním očekávaním, rozmělňující tak obavy o nutném rychlejším utahováním měnové politiky v návaznosti na pokračující ekonomický růst USA.
Na to reagoval i americký dolar, který se na páru s eurem po 2denní přestávce opět posunul k hladině 1,24 EURUSD (+0,5%). Nová maxima ale bez silných růstových katalyzátorů obvykle vyprovokují (krátkodobé) investory k zamykání zisků.
Navíc na pozadí pokračujících personálních rošád trumpova kabinetu.


Navzdory slabšímu dolaru jsou patrné cenové tlaky u ropy, která ztrácí přes 1% na 60,7 USD a posunuje energetické tituly na nižší úrovně.
V  rámci S&P500 sektor drží největší ztráty spolu s informačními technologiemi (-0,7%). Ty ale jen částečně odmazávají tučné zisky.
Při poklesu tržních výnosů se nedaří ani finančnímu sektoru (-0,6%). Mírný růst zaznamenávají jen reality a zdravotnictví (+0,3%).


Mezi nejvíce oslabujícími společnostmi v rámci S&P500 figuruje přední výrobce čipů (především procesorů do mobilních telefonů) Qualcomm (QCOM -4,7%) po státním zásahu v podobě zákazu nepřátelského převzetí ze strany dalšího giganta Broadcomu (AVGO). Nedaří se ani General Electric (GE), který je nadále pod palbou analytických medvědů, tentokrát ze stáje JP Morgan, snižující cíl na 11 USD.
Naopak nejlépe si stojí bez kurzotvorných zpráv výrobce tiskáren Xerox (XRX +5,7%), v popředí se drží i maloobchodní řetězec Macy’s (M +4,2%) po představení optimistického výhledu pro tento rok na konferenci pořádané bankou BOAML.


























































Index S&P 500 -0,32 % na 2774,07 b.
Nejsilnější sektory S&PZměnaNejslabší sektory S&PZměna
Zdravotní péče+0,3 %Informační technologie-0,7 %
Reality+0,3 %Energie-0,7 %
Základní materiály0 %Finanční sektor-0,6 %
Nejsilnější akcie S&PZměnaNejslabší akcie S&PZměna
Xerox Corp (XRX)+5,7 %QUALCOMM (QCOM)-4,7 %
Macy's (M)+4,2 %General Electric (GE)-4,6 %
Alaska Air Group (ALK)+4,1 %Alexion Pharmaceuticals (ALXN)-3,8 %
Advanced Micro Devices (AMD)+4,0 %CF Industries Holdings (CF)-3,3 %
Allergan (AGN)+3,7 %Mattel (MAT)-3,1 %

 


David Lamač, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services