ECB zveřejnila zápis z posledního zasedání

Zprávy z finančních trhů, 22. 2. 2018 14:00
Evropská centrální banka zveřejnila zápis z posledního zasedání Rady guvernérů. Řešil se robustní růst eurozóny, případná komunikace ukončení programu nákupu aktiv či výroky amerických politiků o měnových kurzech.

Dnes zveřejněné minutes z jednání Rady guvernérů Evropské centrální banky nepřinesly žádné výrazně překvapující informace.
Dva nejdůležitější body se týkaly situace na devizovém trhu a programu nákupu aktiv.


Minutes ukázaly, že Rada guvernérů ECB je nadále rozpolcena na dva tábory, co se komunikace k ukončení programu nákupu aktiv týče. Část Rady má za to, že banka by již mohla začít komunikovat postupné ukončování programu nákupu aktiv, zatímco druhá část nadále považuje tyto úvahy za předčasné.
Zápisem se však line zřetelná linka ukazující, že Rada vnímá robustní růst EMU.
Diskuze o ukončení programu nákupu aktiv tak bude pravděpodobně ve druhé polovině roku na programu i přes nadále slabší inflační tlaky (ECB má v prognóze inflaci na horizontu měnové politiky 1,6 % - 1,7 %, tedy pod cílem, avšak v tolerančním pásmu).


Druhým důležitým bodem jednání podle zápisu byly i zmínky ohledně komentářů amerických politiků o měnových kurzech.
Draghi a spol. již v minulosti dávali vícekrát najevo, že komentáře amerických politiků o výhodnosti slabšího dolaru se jim nelíbí a v případě, kdy by představitelé USA rozehrávali něco na způsob měnových válek, které by měly dopad do inflace v eurozóně, musela by ECB zakročit.
Podobné komentáře o nelibosti výroků amerických politiků zaznívaly i na posledním zasedání.


Euro dnes na páru s dolarem na 1,2269 EUR/USD.


 


Zdroj: The Financial Times, ECB 


František Mašek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services