Nové rekordy na Wall Street opět zdolány, technologie ale čelí výběru zisků, volatilita na vzestupu

Zprávy z finančních trhů, 27. 7. 2017 20:00
Americké indexy sice opět posunuly svá intradenní historická maxima, ale na trhu po sérii růstů zintenzivněla ochota k výběru zisků na pozadí obratu na eurodolarovém páru v čele s technologiemi, u nichž jsou současné valuace „nejnašponovanější“.
Technologický Nasdaq se v současné době obchoduje na 24násobku očekávaného letošního zisku (PE), širší index S&P500 registruje očekávané PE na 19 a DJIA na 18.
A investoři dnes tento rozdíl reflektují.
Zatímco DJIA se udržuje mírně v kladných hodnotách při několika příjemných výsledkových překvapeních v čele s Verizonem (VZ +7,5%), S&P odepisuje bezmála 0,5% a Nasdaq ztrácí 1%.

Vlajkové technologické lodě a s ním celý index již minimálně potřetí za posledních 5 měsíců čelily bleskovému výprodeji, kdy sektorový benchmark odepsal 1% během 30 minut při intradenním rozpětí 2,2%.
Investoři by tak nadále měli při investičním rozhodování reflektovat fundamentální parametry společností při pravděpodobném rostoucím výskytu korekcí a „flash-crashů“ v 2. polovině roku.


Sektorový pohled skýtá též zajímavý vývoj, když v rámci S&P500 skokově zpevňují telekomunikace (+4,9%) v návaznosti na solidní kvartální čísla a nárůst počtu zákazníků telekomunikační spol. Verizon (VZ +7,5%), pomáhající vzhůru i hlavnímu konkurentovi AT&T (T +3,3%). Telekomy, které v uplynulých měsících čelily výprodejům kvůli obavám z konkurenčních bojů i klesajícímu apetitu investorů o defenzivní odvětví, se nyní rychle vrací na výsluní a vzdalují se nedávným minimům. Vedle relativně nízkých valuačních násobků vyplácí i solidní dividendu (Verizon výnos 4,8%, AT&T 5%).


Slušný zisk si připisují i energie (+0,7%) při růstu ceny ropy (+0,6%) i zemního plynu (+1,5%). V čele poklesů se naopak nachází informační technologie (-1,1%), nevede se ani zdravotnictví a průmyslovým společnostem (-0,8%).


V rámci S&P500 se nejvíce daří i přes smíšené čtvrtletní výsledky přednímu poskytovateli outsourcingových služeb v oblasti mezd a lidských zdrojů Automatic Data Processing (ADP +11%) po oznámení o budování pozice ve společnosti ze strany známého aktivistického investora B.Ackmana prostřednictvím své spol. Pershing Square Capital Management.
Nejhorší výsledek naopak podávají akcie softwarové spol. CA (CA -10%) po krachu fůzních námluv se spol. BMC Software.


























































Index S&P 500 -0,37 % na 2468,75 b.
Nejsilnější sektory S&PZměnaNejslabší sektory S&PZměna
Telekomunikace+4,9 %Informační technologie-1,1 %
Energie+0,7 %Zdravotní péče-0,8 %
Nezbytná spotřeba+0,4 %Průmysl-0,8 %
Nejsilnější akcie S&PZměnaNejslabší akcie S&PZměna
Automatic Data Processing (ADP)+11 %CA (CA)-9,9 %
Tractor Supply (TSCO)+7,7 %F5 Networks (FFIV)-7,5 %
Verizon Communications (VZ)+7,6 %Whirlpool Corp (WHR)-7,3 %
O'Reilly Automotive (ORLY)+6,6 %Johnson Controls International (JCI)-7,1 %
Kimco Realty Corp (KIM)+6,3 %XL Group (XL)-6,8 %


David Lamač, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services