Pravidelný týdenní komentář z trhu

Zprávy z finančních trhů, 19. 5. 2017 16:48
Uplynulý týden byl ve znamení spekulací zaměřených na amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho možné napojení na ruské tajné služby a vlivem na prezidentské volby.
Hovoří se o souvislostech mezi vyhazovem šéfa FBI prezidentem a Trumpovo údajných kontaktech v Rusku.
Nervozita z možného procesu odvolání prezidenta (tzv. „impeachment“) byla na trzích znát nejsilnějším jednodenním výprodejem na S&P500 od září loňského roku.
Dozvuky výsledkové sezóny měly již jen menší dopad. Vybírání zisků na zámořských trzích se nevyhnulo ani domácímu trhu, který se však vyznačil větší odolností a v uplynulém týdnu odepsal „jen“ 0,2 % t/t na 1020 bodů.
 
Z domácích informací jsme sledovali dění kolem ČEZu.
Dozorčí rada neschválila prodej elektrárny Počerady. ČEZ současně zveřejnil pozvánku na valnou hromadu (21.6.2017), kde se bude mimo jiné projednávat schválení navržené dividendy 33 Kč (7,5% hrubý div. výnos). Poslední den s nárokem na dividendu bude 23.6.2017.
Titul zakončil týden na 447,4 Kč (+1,8 % t/t).
 
Pegas Nonwovens oznámil, že společnost Wood Textiles Holding Limited držela k 16.5. 2 332 740 ks akcií, což představuje 25,28 % podíl na hlasovacích právech.
Společnost Wood zvýšila svůj podíl z 20,43 % akcií (15. června 2015). Toto je v krátké době již druhá zpráva o navyšování podílu.
Investor R2G Wealth reportoval k 7. dubnu 2017 5,3 % podíl na hlasovacích právech.
Pegas zakončil týden na 958 Kč (+6,2 % t/t).
 
Kofola uveřejnila, že představenstvo společnosti navrhlo výplatu dividendy ve výši 13,5 Kč na akcii  (3,4% hrubý dividendový výnos). Navržená dividenda znamená mimo jiné vyplatit i celý loňský čistý zisk, což je výrazně více, než byla strategie managementu (30-40 % z čistého zisku). Poslední obchodní den s nárokem na dividendu bude 12.6.2017.
Titul zakončil páteční seanci na 402 Kč (+1,0 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií týdne byla CME (-8,1 % na 96,8 Kč). Na titulu se neobjevila žádná korporátní informace.
Jednalo se spíše o korekci předchozího prudkého růstu.
Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Pegas Nonwovens (+6,2 % na 958 Kč). Pegas zveřejnil nárůst podílů významných akcionářů.
Zvyšování podílů vždy vzbuzuje důvěru mezi investory, a proto nová historická maxima nejsou až takovým překvapením.
 
V příštím týdnu se investoři zaměří na setkání Eurogroup již v pondělí, kde může dojít k uzavření druhé revize pomoci Řecku.
Tento krok by měl vést k uvolnění fin. prostředků pro zemi, která tak bude schopna splatit červencovou splátku dluhu.
Navíc by dále měla ECB zařadit řecké dluhopisy do programu QE.
Mimo Eurogroup se ve čtvrtek (25.5.) investoři zaměří na pravidelné setkání zemí OPEC, kde by mělo dojít k potvrzení prodloužení termínu snížené produkce ropy zemí OPEC a některých dalších do března 2018.
Celkově jsme na příští týden stále opatrní kvůli možnému vybírání zisků vzhledem k vysokým úrovním akciových indexů.
 
Z domácího trhu budeme sledovat zakončení výsledkové sezóny za 1Q17.
VIG bude zveřejňovat svá čísla v úterý (23.5.). Očekáváme, že čistý zisk dosáhne 65 mil. EUR (-4,0 % r/r) a bude se tedy jednat spíše o stabilní hospodaření.
Investoři se zaměří na informace ohledně finančního portfolia, které tvoří hlavní část finálních zisků pojišťovny.
 
Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na zveřejnění středečního zápisu z posledního zasedání FOMC, na páteční druhý odhad HDP za 1Q17 (oček. 0,9 po 0,7 % q/q) a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -1,8 po +0,9 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy IFO, kde se čeká mírné zlepšení. 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services