Praha se rychle oklepala ze včerejších ztrát, v čele růstu Erste

Zprávy z finančních trhů, 19. 5. 2017 16:00

Poklesy na pražské burze neměly dlouhého trvání a se zlepšeným sentimentem na globálních trzích index PX v závěru týdne posílil o 0,83%.
Na nová lokální maxima se dostaly akcie Erste Group.
Včerejší pokles pod hranici 870 Kč byl rychle zapomenut a dnes titul končil na 907 Kč (+3%). V pondělí se obchoduje Erste naposledy s dividendou, takže lze očekávat u titulu následně technický pokles.
Díky překoupenosti titulu a lepšímu vývoji z posledních dnů oproti sektoru nelze vyloučit, že na technický pokles naváže vybírání krátkodobých zisků a titul se podívá na nižší úrovně, než bude hodnota samotné dividendy.
Zcela odlišně bez konkrétních kurzotvorných zpráv se pohybovala Komerční banka, která tak oproti Erste již dílčí korekcí z lokálních maxim prošla.
Kurz oslabil o 1,65%. ČEZ v kontextu pozitivního vývoje utilit na německém trhu atakoval hranici 450 Kč, překonat se ji však nepodařilo.
Kurz posílil o 1,24%. ČEZ dnes zveřejnil pozvánku na valnou hromadu a rozhodný den pro výplatu dividendy.
Velmi zajímavé obchodování je v posledních dnech k vidění u akcií Pegasu, kde evidentně přeskupování pozic po ohlášených změnách z posledních týdnů není ještě u konce.
Titul dnes posílil o 2,77% na 958 Kč, což je nové historické maximum. Zobchodovaný objem dosáhl velmi vysokých 85 mil. Kč, přičemž 65 mil. Kč šlo v závěru v rámci jednoho obchodu za cenu 950 Kč.
Zpět nad 400 Kč se vrátily akcie Kofoly (+0,78%). Vedení navrhuje vyplatit akcionářům loňský zisk společně s části nerozděleného zisku z předchozích let na dividendách.
Společnost již v závěru loňského roku vyplatila zálohu ve výši 7 Kč, aktuálně se bude rozhodovat o zbývající části ve výši 13,50 Kč.


David Brzek, makléř, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services