Pojištění závažných onemocnění: není všechno zlato...

PR článek | rubrika: FINEXPO | 10. 5. 2021
Nabídka pojištění pro případ závažných onemocnění je dnes na trhu velmi široká. Jak si správně vybrat a nepřebrat? Co je důležité? Na co se ptát zástupce pojišťovny nebo finančního zprostředkovatele?
Pojištění závažných onemocnění: není všechno zlato...

Zdroj: Youplus

Komerční spolupráce

V průběhu života může člověk onemocnět řadou závažných onemocnění. Nastane-li taková situace, často přichází ruku v ruce výpadek příjmů a zároveň také potřeba financování léčby. Je proto velmi důležité mít nastavené kvalitní pojištění závažných onemocnění. Na trhu existuje nepřeberné množství řešení a je často velmi složité se v podmínkách pojišťoven zorientovat. Velmi zjednodušeně vám může pomoci, pokud se zaměříte na porovnání podmínek pojistného plnění u tří statisticky nejčastějších onemocnění. Těmi jsou v Čechách dlouhodobě rakovina, mozková mrtvice a srdeční infarkt.

V případě rakoviny hovoří statistiky neúprosně. V průběhu svého života onemocní rakovinou každý třetí Čech. Přitom v pojištění pro případ rakoviny existují velké rozdíly. „Můžete se setkat s přístupem, kdy je krytí rakoviny rozděleno do více stupňů a prezentováno tak, že kryje i méně závažná stádia rakoviny, za která poskytuje alespoň částečné plnění. Proti takovému přístupu nelze nic namítnout, ale jen do té doby, než zjistíte, že za stejně definovaný rozsah onemocnění vyplácí jiná pojišťovna okamžitě 100 procent sjednané pojistné částky“, říká Marcela Pekárková, produktová manažerka pojišťovny YOUPLUS.

Mozková mrtvice v Česku postihne ročně zhruba 30 000 lidí, čímž se bohužel řadíme k zemím s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění v Evropě. Kvalitní pojistná ochrana u této diagnózy, která může klientovi významně pomoci v následné rekonvalescenci či rehabilitaci, je proto velmi důležitá.

Třetí z velmi frekventovaných diagnóz je srdeční infarkt. V roce 2018 bylo v Česku kvůli akutnímu infarktu myokardu hospitalizováno přes 22 300 pacientů. „Některé pojišťovny omezují plnění pouze na infarkt, který zasahuje skrz celou srdeční stěnu. Druhý typ infarktu, který postihuje pouze některé vrstvy srdce, neplní vůbec, případně pouze částečně. Je proto dobré hledat pojišťovny, které toto dělení nezohledňují a za diagnózu akutního infarktu myokardu plní 100 procent sjednané pojistné částky“, vysvětluje Marcela Pekárková.

Opakované (násobné) plnění

Také je rozumné ověřit si, zda pojišťovna umožňuje opakované plnění. Není totiž vůbec nereálné, že člověk bude během svého života bojovat s více závažnými onemocněními. Existují observační studie, které říkají, že lidé s vyšším rizikem vzniku srdečního onemocnění mají i větší pravděpodobnost vzniku jakéhokoliv typu rakoviny. Velmi častou komplikací, která postihuje více než 50 procent pacientů s rakovinou, je dysfunkce ledvin. Jenom z výše uvedeného je zřejmé, že jeden klient může čelit rakovině, kardiovaskulárnímu onemocnění a problémy s vnitřními orgány. Pojištění, které mu poskytne plnění třikrát, mu tedy může významně pomoci s financováním léčby a pokrytím životních nákladů.

Zdroj: YOUPLUS

Doba přežití

Pro některé klienty může být poněkud nepříjemným překvapením, když pojišťovna vyžaduje tzv. dobu přežití. Jinými slovy stanoví, jak dlouho musí klient po stanovení diagnózy přežít, aby vyplatila pojistné plnění. Období se liší, někdy je vyžadováno 14 dní, nejčastěji 30 dní, některé pojišťovny už tuto podmínku ze svých tarifů odstranily a neodsouvají vyplacení plnění.

Závěr

Při volbě pojištění závažných onemocnění vždy hledejte odpovědi na otázky:

  • Jak jsou definována nejčastější onemocnění? Není nutné mít lékařské vzdělání, zkuste alespoň tipy uvedené výše-
  • Skončí pojištění po první události nebo může pokračovat dál a poskytnout mi ochranu i pro další situace?
  • Vyžaduje pojišťovna dobu přežití?

A pak si tyto parametry, které popisují „výkon“ pojištění, dejte do relace s cenou, za kterou je vám krytí nabízené.

„Když jsme modelovali naše Rizikové životní pojištění „4U“, snažili jsme se nastavit jeho parametry tak, aby v něm klient našel to nejlepší řešení, které trh nabízí. Pevně věříme, že se nám to povedlo“, doplňuje Marcela Pekárková.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services