Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 4. 2021 | 12 komentářů
Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Zdroj: Rixo

Služba Rixo.cz oznámila, že jako první na trhu dokáže porovnat nabídky životního pojištění online. Po vyplnění základních údajů hned ukáže zájemcům konkrétní produkty s cenou a dalšími podrobnostmi.

Rixo zatím při porovnání životního pojištění pracuje jenom s daty pěti pojišťoven. Online výsledky ukáže jenom u Pillow (pojištění osob), České podnikatelské pojišťovny a Uniqa. Nabídku dalších dvou – Allianz a MetLife – předá zájemci později, protože ještě nemají zprovozněné napojení na online zobrazení.

„Úspora i několik stovek korun měsíčně je u tohoto typu pojištění velmi podstatná, vzhledem k tomu, že se sjednává na dlouhou dobu. Za dvacet let tak může klient zbytečně zaplatit i několik desítek tisíc korun,“ říká Martin Ždímal, technický a produktový ředitel Rixo.

„Dosud neměl zájemce o cenách životního pojištění přehled a velmi těžko se k nim dostával. Když si chtěl sám srovnat nabídky, musel rovnou do pojišťoven nebo za poradci,“ připomíná Ždímal. Češi se zatím naučili řešit online cestovní pojištění a autopojištění, jiné typy pojistek řeší spíše osobně.

Ostatní porovnávače v Česku většinou životní pojištění neobsahují vůbec, nebo ukážou prezentace zadané jednotlivými pojišťovnami bez konkrétních nabídek. V nejlepším případě umějí ukázat orientační cenu s nezávisle popsanými hlavními výhodami či nevýhodami jednotlivých pojišťoven, ale bez detailů o rozsahu pojištění a složení jeho ceny – k nim se zájemce může dostat až při telefonním hovoru, přičemž zadání čísla je povinné.

Pojištění úrazu a nemoci včetně smrti začala v dubnu nabízet i pojišťovna Pillow (v rámci neživotního pojištění). Je jednou ze čtyř, u níž si lze na tato rizika sjednat online také samotnou smlouvu. To doteď nabízely jenom Kooperativa (Flexi Risk), Komerční pojišťovna (Mutumutu) a Pojišťovna VZP (v omezeném rozsahu).

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Zpátky ke službě Rixo. Zatímco u životního pojištění zatím spolupracuje jenom s pěti partnery, u online porovnání pojištění aut nebo majetku (bydlení) je jich víc: Allianz, ČPP, ČSOB, Direct, Ergo, Komerční pojišťovna, Maxima, MetLife, Pillow, Pojišťovna VZP, Slavia a Uniqa. Chybí mezi nimi Generali Česká a Kooperativa. „Zatím se nám s nimi nepodařilo shodnout na obchodních podmínkách,“ vysvětluje mluvčí Rixo.cz Michaela Bartošová.

Rixo funguje od poloviny roku 2018, ostrý start oznámila loni v lednu. Zpočátku chtěla zaujmout hlavně tím, že lidem bezplatně kontroluje jejich pojistné smlouvy a pomáhá je vylepšit. Dosavadní smlouvu stačí jednoduše vyfotit a nahrát do systému.

Možnost kontroly smluv dál funguje, do popření však nově jde právě online porovnávač. „Například u srovnání povinného ručení a havarijního pojištění stačí, když zadá registrační značku a služba vyplní technické údaje o vozidle sama. Zákazník je tak nemusí složitě hledat v technickém průkazu. Poté stačí zadat jen několik základních údajů o sobě, kvůli bonusům, a zobrazíme mu šest nabídek přehledně seřazených vedle sebe od té nejvýhodnější (poměr cena/výkon) až po nejlevnější. Pokud se pro jednu rozhodne, stačí, když klikne na tlačítko Mám zájem a smlouva mu automaticky dorazí do mailu,“ popisuje Ždímal.

Firma vydělává na provizích od pojišťoven. Jestli skončil její první ostrý rok v zisku nebo ztrátě, nechce upřesnit. Výsledky zatím nejsou dostupné ani ve sbírce listin obchodního rejstříku. Zveřejnila jen to, že má aktuálně 133 tisíc klientů – počítá všechny, kteří se zaregistrovali.

Služba Rixo startovala pod skupinou Home Credit, jejímž většinovým vlastníkem je PPF. Loni v březnu přešla Rixo pod skupinu Emma Capital, za níž stojí podnikatel Jiří Šmejc – ten je zároveň menšinovým vlastníkem Home Creditu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2021 10:56, Jakub

Citace - hook / 29.04.2021 09:00

no neumím si představit jak rixo obejde zákon a u rizikovky nad 2000,-/měsíčně bude řešit "na dálku" identifikaci klienta podle AML.

AML není u online srovnávače, kam kdokoliv může naklikat cokoliv, třeba řešit.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2021 9:00, hook

no neumím si představit jak rixo obejde zákon a u rizikovky nad 2000,-/měsíčně bude řešit "na dálku" identifikaci klienta podle AML.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek