Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 4. 2021 | 12 komentářů
Rixo startuje online srovnání životního pojištění

Zdroj: Rixo

Služba Rixo.cz oznámila, že jako první na trhu dokáže porovnat nabídky životního pojištění online. Po vyplnění základních údajů hned ukáže zájemcům konkrétní produkty s cenou a dalšími podrobnostmi.

Rixo zatím při porovnání životního pojištění pracuje jenom s daty pěti pojišťoven. Online výsledky ukáže jenom u Pillow (pojištění osob), České podnikatelské pojišťovny a Uniqa. Nabídku dalších dvou – Allianz a MetLife – předá zájemci později, protože ještě nemají zprovozněné napojení na online zobrazení.

„Úspora i několik stovek korun měsíčně je u tohoto typu pojištění velmi podstatná, vzhledem k tomu, že se sjednává na dlouhou dobu. Za dvacet let tak může klient zbytečně zaplatit i několik desítek tisíc korun,“ říká Martin Ždímal, technický a produktový ředitel Rixo.

„Dosud neměl zájemce o cenách životního pojištění přehled a velmi těžko se k nim dostával. Když si chtěl sám srovnat nabídky, musel rovnou do pojišťoven nebo za poradci,“ připomíná Ždímal. Češi se zatím naučili řešit online cestovní pojištění a autopojištění, jiné typy pojistek řeší spíše osobně.

Ostatní porovnávače v Česku většinou životní pojištění neobsahují vůbec, nebo ukážou prezentace zadané jednotlivými pojišťovnami bez konkrétních nabídek. V nejlepším případě umějí ukázat orientační cenu s nezávisle popsanými hlavními výhodami či nevýhodami jednotlivých pojišťoven, ale bez detailů o rozsahu pojištění a složení jeho ceny – k nim se zájemce může dostat až při telefonním hovoru, přičemž zadání čísla je povinné.

Pojištění úrazu a nemoci včetně smrti začala v dubnu nabízet i pojišťovna Pillow (v rámci neživotního pojištění). Je jednou ze čtyř, u níž si lze na tato rizika sjednat online také samotnou smlouvu. To doteď nabízely jenom Kooperativa (Flexi Risk), Komerční pojišťovna (Mutumutu) a Pojišťovna VZP (v omezeném rozsahu).

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Zpátky ke službě Rixo. Zatímco u životního pojištění zatím spolupracuje jenom s pěti partnery, u online porovnání pojištění aut nebo majetku (bydlení) je jich víc: Allianz, ČPP, ČSOB, Direct, Ergo, Komerční pojišťovna, Maxima, MetLife, Pillow, Pojišťovna VZP, Slavia a Uniqa. Chybí mezi nimi Generali Česká a Kooperativa. „Zatím se nám s nimi nepodařilo shodnout na obchodních podmínkách,“ vysvětluje mluvčí Rixo.cz Michaela Bartošová.

Rixo funguje od poloviny roku 2018, ostrý start oznámila loni v lednu. Zpočátku chtěla zaujmout hlavně tím, že lidem bezplatně kontroluje jejich pojistné smlouvy a pomáhá je vylepšit. Dosavadní smlouvu stačí jednoduše vyfotit a nahrát do systému.

Možnost kontroly smluv dál funguje, do popření však nově jde právě online porovnávač. „Například u srovnání povinného ručení a havarijního pojištění stačí, když zadá registrační značku a služba vyplní technické údaje o vozidle sama. Zákazník je tak nemusí složitě hledat v technickém průkazu. Poté stačí zadat jen několik základních údajů o sobě, kvůli bonusům, a zobrazíme mu šest nabídek přehledně seřazených vedle sebe od té nejvýhodnější (poměr cena/výkon) až po nejlevnější. Pokud se pro jednu rozhodne, stačí, když klikne na tlačítko Mám zájem a smlouva mu automaticky dorazí do mailu,“ popisuje Ždímal.

Firma vydělává na provizích od pojišťoven. Jestli skončil její první ostrý rok v zisku nebo ztrátě, nechce upřesnit. Výsledky zatím nejsou dostupné ani ve sbírce listin obchodního rejstříku. Zveřejnila jen to, že má aktuálně 133 tisíc klientů – počítá všechny, kteří se zaregistrovali.

Služba Rixo startovala pod skupinou Home Credit, jejímž většinovým vlastníkem je PPF. Loni v březnu přešla Rixo pod skupinu Emma Capital, za níž stojí podnikatel Jiří Šmejc – ten je zároveň menšinovým vlastníkem Home Creditu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2021 10:56, Jakub

Citace - hook / 29.04.2021 09:00

no neumím si představit jak rixo obejde zákon a u rizikovky nad 2000,-/měsíčně bude řešit "na dálku" identifikaci klienta podle AML.

AML není u online srovnávače, kam kdokoliv může naklikat cokoliv, třeba řešit.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2021 9:00, hook

no neumím si představit jak rixo obejde zákon a u rizikovky nad 2000,-/měsíčně bude řešit "na dálku" identifikaci klienta podle AML.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services