Když to nejde bez pomoci

Michal Korejs | rubrika: Komentář | 11. 9. 2019
S věkem výrazně roste i riziko ztráty soběstačnosti. Pečující rodiny přitom většinu nákladů hradí ze svého.
Když to nejde bez pomoci

Každý dobrý finanční poradce ví, jak dokáže invalidita ze dne na den otřást rodinným rozpočtem. Na pojistném trhu se stala klíčovým rizikem a stejně tak i zásadním kritériem kvality pojistných produktů. Méně už se ale hovoří o problémech lidí, kteří soběstačnost neztratili po úraze či nemoci, ale přišli o ni s postupujícím věkem.

Vedle důchodového pojištění existuje v sociálním systému podpora občanů, kteří ztratí nikoli pouze pracovní, ale doslova jakoukoli fyzickou či mentální schopnost. Podle množství pozbytých základních schopností, jako jsou chůze nebo řeč, rozeznáváme ztrátu soběstačnosti rozdělenou do čtyř kategorií, za něž náleží takto postiženým občanům příspěvek na péči 1. až 4. stupně. Za ten se pak vyplácí účelové dávky ve výši 880 až 19 200 korun měsíčně.

Pravděpodobnost vzniku invalidity a ztráty soběstačnosti pro muže ve věku 15–80

Jak je vidět z grafu, pravděpodobnost ztráty soběstačnosti se zvyšuje s věkem. Zatímco v ekonomicky aktivním období je riziko ztráty soběstačnosti relativně malé, později je téměř nesouměřitelné s incidencí invalidity. Na těchto datech je patrné, o jak zásadní problém pro občany ve starobním věku jde.

Stát nezaplatí vše

Je nasnadě, že kvůli stárnutí silných ročníků, které budou odcházet do penze za zhruba 15 až 20 let, problém způsobí i zátěž pro veřejné finance.

Michal Korejs

Michal Korejs

Ředitel útvaru produkt a likvidace v pojišťovně Aegon

Už teď je při ztrátě soběstačnosti nutné zajišťovat řádnou péči až ze dvou třetin z vlastních peněz. Stále převládá rodinný model péče, kdy se zhruba ve třech případech ze čtyř o potřebnou osobu stará vlastní rodina. Jen méně než pětina těchto občanů využívá pobytových zařízení.

Je zřejmé, že klíčovou roli při financování péče bude hrát i nadále rodina, doplňkovou roli stát, místní samospráva a vlastní zabezpečení formou pojištění nebo spoření.

Při předpokládaném demografickém vývoji, narůstajícím deficitu veřejných financí a také chybějící politické shodě na podobě penzijní reformy není otázkou, zda se riziko ztráty soběstačnosti na pojistném trhu ujme, ale kdy k tomu dojde. Chcete-li se o problematice dozvědět víc, doporučuji navštívit webové stránky www.pece.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services