Co čekat od pojištění hypotéky?

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 12. 6. 2018 | 5 komentářů
Pojištění bankovních úvěrů proti neschopnosti splácet z důvodu úmrtí nebo invalidity se stalo běžnou součástí nabídky bank. U hypoték se uzavřením takové pojistky často i podmiňuje získání výhodnější úrokové sazby. Nakolik se pojištění vyplatí a kolik stojí?
Co čekat od pojištění hypotéky?

Takzvané bankopojištění – tedy kombinace bankovního produktu a pojištění – u bankovních úvěrů je záludná věc. Významně sice zvyšuje náklady na úvěry, ale klient je i tak většinou spokojen. Dobrý pocit má z toho, že dosáhl na atraktivní úrokovou sazbu, a přitom je i pojištěn proti neschopnosti splácet úvěr. Problémy u tohoto pojištění ale někdy vyvstanou ve chvíli, kdy se něco stane a má dojít k pojistnému plnění. Až tehdy klient většinou zjišťuje, že je jen objektem pojištění, ne smluvní stranou, těmi jsou banka a pojišťovna.

Jaké má parametry

Pojištění proti riziku neschopností splácet hypoteční úvěr banky poskytují nejčastěji ve dvou variantách. V té základní pojišťovna kryje riziko úmrtí, invalidity třetího stupně a pracovní neschopnosti od 30. nebo 60. dne. V rozšířené variantě pojišťovna kryje stejná rizika plus riziko ztráty zaměstnání. „Podmínky plnění jsou u tohoto bonusového připojištění nastaveny vůči pojištěnci velice přísně. Což v praxi značí, že pojišťovny toto prakticky neplní. A jsou tu i další podmínky, které stojí za pozornost, například pojišťovna většinou hradí měsíční splátku hypotečního úvěru maximálně dvanáct měsíců. Což platí u plnění pojištění rizika pracovní neschopnosti od 30. nebo 60. dne,“ říká finanční poradce Vladimír Weiss.

Ten upozorňuje i na to, že pojištění není možné sjednat pro případ rizika invalidity prvního a druhého stupně, která se ale statisticky týká mnohem většího počtu lidí. Nabídka, která zdůrazňuje, že toto pojištění „řeší invaliditu“, je tedy zavádějící.

Dalším typickým prvkem bankopojištění je to, že u rizika úmrtí se plnění vztahuje pouze na jistinu hypotečního úvěru. To znamená, že při úmrtí živitele rodiny, má rodina sice splacenou hypotéku, ale jinak zůstává bez prostředků. To je zásadní rozdíl proti klasickému (a dobře nastavenému) životnímu pojištění, které dokáže krýt i další náklady domácnosti. Ve srovnání s obyčejným životním pojištěním si u bankopojištění pojištěnec nemůže stanovit výši pojistného krytí a nemůže ani pojištění po dobu jeho trvání jakkoli významně upravovat. Pokud tedy chce být opravdu pojištěný, musí mít ještě jinou pojistku.

Kolik stojí

„Cena měsíčního pojistného se u základní varianty pojištění proti neschopnosti splácet hypotéku nejčastěji pohybuje zhruba mezi pěti a sedmi procenty z celkové měsíční hypoteční splátky. Varianta rozšířená o připojištění proti ztrátě zaměstnání vychází zhruba na sedm až devět procent měsíční hypoteční splátky,“ říká Marek Pavlík z portálu Hypotecnikalkulacka.cz.  

Vyjádřeno v penězích: u dvoumilionové hypotéky se splatností 25 let a úrokem 2,49 procenta to znamená, že základní varianta bankopojištění zvýší hypoteční splátku ve výši 8963 korun o 627 korun. Rozšířená varianta pak o 807 korun.

„Na trhu jsou k dispozici i jednorázová pojištění za tři až čtyři procenta z celkové výše hypotečního úvěru. Což je u dvoumilionové hypotéky 60 až 80 tisíc korun,“ dodává Marek Pavlík. 

Připraveno ve spolupráci s portálem Hypotecnikalkulacka.cz.

Vyplatí se?

Odpověď na otázku, jestli se pojištění hypotečního úvěru vyplatí, zní ano. Pokud je toto pojištění podmínkou pro získání lepší úrokové sazby. Může přitom i dobře posloužit jako doplňující pojištění ke správně sjednanému životnímu pojištění. A vyplatit se může i starším lidem, kteří si sjednávají hypoteční úvěr a nemají vůbec žádné životní pojištění, protože potřeba pojištění s rostoucím věkem klesá. V takových případech by je pojištění úvěru mělo vyjít vždy levněji než klasické životní pojištění, protože při jeho sjednávání vyšší věk nehraje roli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

24. 11. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Největší pojišťovna se chová nemravně, řekl soud a zastal se klienta

Nový rozsudek v kauze starších smluv kapitálového životního pojištění je výjimečný tvrdou kritikou pojišťovny kvůli tomu, že dál těží z protiprávního stavu. Model „strhávám dle své... celý článek

Partners Financial Services