Pěstujete zdravý životní styl? Pojišťovny vás odmění

Zdravotní i komerční pojišťovny chtějí, abychom se starali o vlastní zdraví. Klientům proto nabízejí nejrůznější benefity. Peníze.cz přinášejí jejich přehled.
Pěstujete zdravý životní styl? Pojišťovny vás odmění

Příspěvek na permanentku do fitka, proplacení nikotinových náplastí nebo sleva na pojistném. Kdo žije zdravě: nekouří (nebo se minimálně snaží přestat), pravidelně sportuje a hlídá si váhu, může díky správné životosprávě ušetřit.

Zdravotní pojišťovny: sport a obezita

Zdravotní pojišťovny svým klientům nejčastěji přispívají na sportovní aktivity. Pohyb totiž pojišťovny považují za prevenci obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Sportu se ovšem musíte věnovat pravidelně – s jednorázovým vstupným u pojišťoven nepochodíte, proplácejí pouze permanentku. Přesněji její část.

TIP pro vás: Jak zhubnout stehna.

Propojeno!

Nejen příspěvky na sport nebo odvykání kouření. Většina zdravotních pojišťoven nabízí celou řadu balíčků, díky kterým můžete získat zpět část peněz za očkování nebo preventivní prohlídky.

Jaké bonusy nabízí vaše zdravotní pojišťovna

Příspěvek navíc nelze čerpat na rizikové a extrémní sporty. Některé pojišťovny mají ve výjimkách i aktivity, při kterých hrozí vyšší riziko úrazu (fotbal, florbal, squash nebo badminton) – konkrétní podmínky vždycky závisí na dané pojišťovně.

Pokud neholdujete sportu a jste klienty Vojenské zdravotní pojišťovny, můžete příspěvek čerpat i na permanentku do sauny nebo solné jeskyně. Všeobecná zdravotní pojišťovna zase proplatí sestavení dietního plánu.

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna poskytuje až 700 korun na pravidelnou pohybovou aktivitu. Podmínkou je předložení dokladu o úhradě permanentky alespoň za 1500 korun (případně několika permanentek). Příspěvek nelze čerpat na pronájem haly nebo tělocvičny.
  • Oborová zdravotní pojišťovna nabízí příspěvky skrze elektronický bonusový systém Vitakonto. Stačí se přihlásit do Vitakonta, stáhnout si aplikaci pojišťovny a telefonem vyfotit účtenku (například za vstupné do bazénu, na kurzy tance). Pojišťovna následně odešle bonus na bankovní účet. Příspěvek se určuje na základě bodů ve Vitakontu – jeden bod rovná se jedna koruna. Příspěvky pojišťovna vyplácí i za registraci do sportovních akcí OZP. Příspěvky lze čerpat také na pobočce pojišťovny skrze formulář.
  • Revírní bratrská pokladna vyplatí klientům 50 procent z ceny permanentky. Podmínkou je registrace na portálu MojeRBP. Příspěvek se nevztahuje na masáže, všechny typy tance a bojové sporty. Klientům starším 60 let RBP proplatí také polovičku z ceny permanentky na plavání.
  • Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí sportovcům dva typy příspěvků – na plavání a pohybové a regenerační aktivity. Plavcům, kteří předloží doklad o zaplacení permanentky do libovolného bazénu, přispěje VOZP 400 korun ročně. Ostatním sportovcům proplatí 500 korun z ceny permanentky. Příspěvek se vztahuje i na saunu, solné jeskyně, zábalové koupele nebo bahenní zábaly. Příspěvek naopak není určený na týmové, míčové a bojové sporty nebo sporty se zvýšenou pravděpodobností úrazu (florbal, tenis, badminton, squash).
  • I Všeobecná zdravotní pojišťovna přispěje pětistovku na pravidelnou pohybovou aktivitu (vyjma box, horolezectví, vzpírání a další extrémní a nebezpečné sporty). Minimální hodnota permanentek ale musí dělat 1500 korun. Kdo nesportuje, může příspěvek 500 korun čerpat na sestavení jídelníčku pro snížení nadváhy a obezity. Jídelníček musí sestavit praktický lékař, obezitolog, diabetolog nebo nutriční terapeut.
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra svým klientům na sportovní a pohybové aktivity přispívá maximálně pětistovkou. Stačí předložit doklad o zaplacení permanentky minimálně za 800 korun.

Anketa

Kouříte?

Za odvykačku

S výjimkou Revírní bratrské pokladny pojišťovny přispívají také klientům, kteří se snaží skoncovat s kouřením. Podmínky pro čerpání příspěvku jsou ale o něco tvrdší. S odvykáním vám musí pomáhat odborníci: centrum pro závislé na tabáku nebo lékárník nabízející konzultace pro odvykání kouření. Seznam odborníků a center najdete na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispěje maximálně tisícovkou ročně na nákup volně prodejných prostředků pro odvykání: náplastí, pastilek, žvýkaček nebo ústního spreje. Příspěvek ovšem pojišťovna vyplatí pouze na základě potvrzení ošetřujícího lékaře z centra pro odvykání kouření nebo odborného lékárnického konzultanta.
  • Oborová zdravotní pojišťovna vyplatí jednorázovou sumu čtyři tisíce korun klientům, kteří svoji závislost léčí v některém z center pro závislé na tabáku.
  • Vojenská zdravotní pojišťovna přispívá 400 korun na absolvování protikuřácké kůry v některém z center pro odvykání kouření.
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna rozdává na odvykání kouření až 2500 korun. Příspěvek slouží k pořízení přípravků na odvykání a na kúru pod dohledem ošetřujícího lékaře centra pro závislé na tabáku nebo odborného konzultanta – lékárníka.
  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda poskytne dvakrát do roka příspěvek 500 korun. Částku lze čerpat vždy po ukončení minimálně tříměsíční léčby. Peníze proplácí po předložení zprávy o výsledku léčení a dokladu o zaplacení.
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra jednou ročně vyplatí pětistovku na náplasti, žvýkačky, cucavé pastilky nebo lék vareniklin. Zároveň je potřeba dokázat, že svoji závislost aktivně řešíte – doložit potvrzení o léčbě z centra pro závislé na tabáku.

Rád tlustý? Zaplať!

Očima expertů

Máš rád sladké? Bič na tebe! Dopřeješ si grilovanou klobásu, škvarkovou placku, slaďoučký koblížek na másle smažený? Odnaučí tě to daně z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na tvoje léčení. Co si o danění nezdravých potravin myslí lidi ze zdravotnictví? Dietoložka? Autor kuchařek a gastropopularizátor?

Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás

Životní pojištění: prevence, sport a BMI v normě

Zdravý životní styl umí ocenit i komerční pojišťovny. Nekuřákům, kteří si hlídají váhu, nabízí levnější životní pojištění. Životní pojištění kryje klienty v případech nečekaného výpadku finančního příjmu z důvodu (nejen) invalidity nebo vážné nemoci. Klienty, kteří se těmto rizikům snaží předcházet správnou životosprávou, odměňují pojišťovny slevou na pojistném.

Za klienty se zdravým životním stylem pojišťovny považují především nekuřáky. Při výpočtu pojistného je zvýhodňuje pět pojišťoven: Allianz, Pojišťovna Maxima, MetLife, Pojišťovna České spořitelny a pojišťovna UNIQA. V praxi každá z pojišťoven určuje odlišně, koho lze považovat za nekuřáka. Například u pojišťovny MetLife jde o klienty, kteří nekonzumovali nikotin minimálně šestatřicet měsíců – v cigaretách, doutnících, e-cigaretách, dýmkách ani žvýkacím tabáku. Konkrétní podmínky vždy závisí na dané pojišťovně.

Dalším kritériem zdravého životního stylu bývá index tělesné hmotnosti (BMI). BMI určuje, zda má člověk ideální váhu, nadváhu nebo se projedl do určitého stupně obezity. Pojišťovny pak odměňují klienty, kteří mají váhu v normálu.

Výpočet BMI (Body Mass Index)

cm
kg

Výjimkou je pojišťovna AEGON a její program AEGON Fit BMI, který se naopak snaží motivovat klienty trpící obezitou. Program je určený pro klienty, jejichž index tělesné hmotnosti odpovídá prvnímu stupni obezity. Běžně by pojišťovna pojistné takových klientů navýšila, AEGON ovšem první tři roky počítá běžné pojistné. Pokud klient během tří let zhubne (váhový úbytek doloží lékařským potvrzením) bude pojišťovna i nadále kalkulovat pojistné bez rizikové přirážky.

Pojišťovny AEGON a MetLife klienty odměňují také za pravidelné preventivní prohlídky. AEGON navíc přidává slevu pro aktivní amatérské sportovce:

  • Pojišťovna AEGON nabízí několik slevových programů. AEGON Fit Prevence znamená pětiprocentní slevu z pojistného na riziko smrti, invalidity a závažných onemocnění pro každého, kdo chodí pravidelně na preventivní lékařské prohlídky: k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi nebo urologovi. Díky AEGON Fit Sport lze získat slevu 15 procent z pojistného u rizik smrti a invalidity. Sportovní činnost je potřeba prokázat dokladem: permanentkou, potvrzením o členství v amatérském sportovním klubu nebo startovným na závodech. Sleva na pojistném platí tři roky, prodloužit ji lze doložením dalšího lejstra o sportovní činnosti.
  • Allianz nabízí slevu až 22 procent pro nekuřáky, dalších pět procent lze získat díky BMI v normě.
  • ČSOB pojišťovna odměňuje klienty, kteří chodí na preventivní lékařské prohlídky. Každé tři roky lze získat pětistovku za vyšetření tlustého střeva nebo urologické a mamologické vyšetření.
  • Pojišťovna Maxima sleví za zdravý životní styl – nekuřák s BMI v normě – pět procent.
  • Pojišťovna MetLife připravila pro klienty program MetLife Prevence. Slevu na pojistném můžou čerpat nekuřáci, další body lze nahnat za pravidelné prohlídky u praktického lékaře, gynekologa nebo urologa. Konkrétní výše slev se liší podle typu připojištění.
  • Pojišťovna České spořitelny nabízí slevu až 26 procenty pro nekuřáky s BMI mezi 19 a 27.
  • UNIQA poskytuje slevu 25 procent na rizika pro případ smrti a velmi vážných onemocnění nekuřákům s BMI v normě.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services