Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.

Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.
Drobným podnikatelům se může v důchodu výrazně propadnout životní úroveň. Tomu se vyhnou jen tím, že si budou sami v produktivním životě vytvářet rezervu na stáří, nebo si budou platit vyšší důchodové pojištění, než jaké po nich vyžaduje stát.

Podnikatelé, kteří působí jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a kteří spoléhají ve stáří jen na státní starobní důchod, se budou muset smířit s poměrně chudým stářím. Neplatí si totiž dostatečně vysoké důchodové pojištění. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení.

OSVČ mají na rozdíl od zaměstnanců tu výhodu, že si výši důchodového pojištění mohou do značné míry určit sami. Stát jim stanoví jen minimální pojistné na základě jejich příjmů a výdajů. Jenže drtivá většina OSVČ se těchto minimálních předpisů pojistného drží, což pro ně ale v budoucnu bude znamenat nízký důchod. „Snaha navyšovat pojistné s blížícím se odchodem do důchodu, aby OSVČ měla nárok na vyšší důchod, je malá,“ říká Anna Franková z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). ( Spočítejte si, kdy půjdete do důchodu)

Pro výpočet důchodujsou rozhodující vyměřovací základy, z nichž si podnikatelé pojistné na důchodové pojištění počítají. Ten tvoří polovina ze základu pro výpočet daně z příjmů. Zjednodušeně řečeno je to polovina z rozdílu mezi příjmy a výdaji, nebo paušálním odpočtem, který skutečné výdaje nahrazuje. Naopak zaměstnanci se pojistné vypočítává z celé hrubé mzdy, tedy z celkových hrubých příjmů, které tvoří i základ pro výpočet důchodu. Jenže většinu za něj platí zaměstnavatel.

Například podnikatel, který by měl dlouhodobě základ pro výpočet daně z příjmu200 tisíc korun, by pojistné platil minimálně z částky 100 tisíc korun za rok, tedy 8 333 korun za měsíc. Jenže při výpočtu důchodu by pak na tom byl stejně jako zaměstnanec s měsíčním platem 8 333 korun, neboli zhruba s minimální mzdou. Pokud by tento podnikatel chtěl mít v budoucnu důchod jako zaměstnanec s dvacetitisícovým platem, musel by za rok odvádět pojistné z částky 240 tisíc korun. Místo ročního odvodu 29 200 korun by tak musel poslat státu každý rok 70 080 korun. ( Spočítejte si, jak vysoký bude váš důchod)

„Podle přehledů za rok 2008 má přibližně 92 procent OSVČ měsíční vyměřovací základ pro výpočet důchodového pojištění v rozmezí od nuly do 20 tisíc korun,“ dodává Franková.

Do výpočtu starobního důchodu se počítají vyměřovací základy za posledních třicet let před nástupem do důchodu. Nepřihlíží se k příjmům z doby před rokem 1986. Pokud tedy podnikatel odejde do důchodu v roce 2041, začnou se mu do výpočtu důchodu promítat příjmy, resp. vyměřovací základ už za rok 2011, uvádí Franková.

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Při výpočtu důchodu se nejdříve vyměřovací základy za jednotlivé roky vynásobí přepočítacím koeficientem, který stanovuje každý rok vláda. Z takto získané částky se vypočítá průměr. Z něj se následně počítá základ po výpočet vlastního důchodu. „Například pro rok 2010 platí, že částka do 10 500 korun za měsíc se započítává plně, z částky od 10 500 do 27 000 korun za měsíc se započítá 30 procent a z částky nad 27 000 korun za měsíc pouze 10 deset procent,“ vysvětluje Karel Vařeka, mluvčí ČSSZ. ( Spočítejte si, jak dlouho vám vydrží úspory na stáří)

Starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra, stejná pro všechny druhy důchodů, v roce 2010 činí 2 170 korun měsíčně. Procentní výměra se vypočítá ze základu pro výpočet důchodu. Závisí na počtu let, po které byl podnikatel důchodově pojištěný. Nárok na důchod ovšem získá pouze v případě, že byl pojištěný dostatečně dlouhou dobu. To je pro letošek 26 let. Tato povinná doba se bude každý rok prodlužovat o rok, až v roce 2019 dosáhne délky 35 let.

O starobní důchod žádá OSVČ příslušnou správu sociálního zabezpečení, a to buď sama, nebo v případě nepříznivého zdravotního stavu ji může se souhlasem OSVČ podat i rodinný příslušník, nebo na základě plné moci také zmocněnec. Při podání žádosti o starobní důchod si žadatel rovněž zvolí způsob výplaty důchodu, který lze kdykoliv později změnit, a to bezhotovostně na bankovní účet klienta, v hotovosti prostřednictvím České pošty a také do ústavu sociální péče.

Pokud OSVČ dostává řádný starobní důchod, může dál podnikat. Což může být pro řadu podnikatelů, kteří si platili minimální důchodové pojistné a nemají našetřenou dostatečnou rezervu na stáří, jediná šance, jak si zachovat předchozí životní úroveň.

Jak vysoké důchodové pojištění platíte? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2010 16:38, P.C.

Stačí trochu počítat a hned vyjde "výhodnost" vyšších plateb najevo:

Z hodnot v článku mi vychází, že budu-li platit 30 let 70800 místo 29200 tak zaplatím o 1.248.000,- víc. Důchod se však zvýší o pouhých 1.787,- což činí cca 643.000,- za 30 let...

Takže je mnohem lepší 30 let vhodně investovat 40.000, které se za tu dobu mohou i docela rozmnožit, než doufat, že ze systému dostanu polovinu zpět, ale to jen v případě, budu-li přežívat 30 let v důchodu...

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2014 11:59, tom

Bože, Vy jste kravka...
To snad není možné.
Lidé hloupí budou trpet vždy.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

11. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod. celý článek

Pavel Kohout: Tahle země je pro starý!

28. 1. 2010 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Pavel Kohout: Tahle země je pro starý!

Ideálním důchodovým systémem by mohla být ekonomika, která v rozhodující míře spoléhá na rodinné vazby, kdy děti živí své staré rodiče, říká Pavel Kohout, člen poradního sboru ministra... celý článek

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

27. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

O starobní důchod si musí budoucí důchodce požádat. Jinak žádný nedostane. Žádost může podat čtyři měsíce před dnem, kdy mu na výplatu jeho důchodu vznikne nárok.

Partners Financial Services