OSVČ: Pozor na pozdní doplatek zdravotního pojištění

František Mašek | rubrika: Jak na to | 11. 3. 2010
OSVČ: Pozor na pozdní doplatek zdravotního pojištění
OSVČ mají po odevzdání daňového přiznání měsíc na odevzdání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2009 zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Nedoplatky na zdravotním pojištění ale musí uhradit do osmi dnů od podání daňového přiznání.

Plánované sloučení výběru daní, zdravotního a sociálního pojištění do jedné instituce zůstává zatím jen na papíře. Podnikatelé (Osoby samostatně výdělečně činné – OSVČ), kteří nevyužijí služeb daňového poradce, tak musí dál podávat daňové přiznání a nejpozději po měsíci odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení i přehled o příjmech a výdajích.

Daňové přiznáníje třeba podat do konce března, což je od letošního roku zároveň termín, do kdy je třeba, aby dlužná daňbyla na účtu finančního úřadu. Na vyplnění přehledů o platbách zdravotního a sociálního pojištění za loňský rok mají podnikatelé teoreticky o měsíc více času. Má to však háček - případný nedoplatek zdravotního pojištění je třeba uhradit do osmi dnů od podání daňového přiznání.

Pospíšit si musí i OSVČ, které platí zdravotní pojištění, ale nemají povinnost podávat daňové přiznání. Posledním dnem, kdy mohou podat přehled zdravotní pojišťovně, je 8. duben 2010. Pokud něco dluží na zdravotním pojištění, musí dluh uhradit do osmi dnů, a to v hotovosti, ve vybraných pobočkách některých zdravotních pojišťoven platební kartou, bankovním převodem peněz na účet pojišťovny nebo složenkou. Osmý den již mají být peníze na účtu pojišťovny. Proto je důležité podat bankovní příkaz či zaplatit složenku alespoň s dvoudenním předstihem.

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

„Sociálka“ je k podnikatelům, kteří musí podat přehled, ale nikoliv daňové přiznání, benevolentnější. Nejzazším termínem, kdy jí musí přehled odevzdat, je letos pondělí 2. srpna. Do osmi dnů pak musí mít sociálka na svém účtu případný nedoplatek pojistného.

Jestliže podnikateli zpracovává daňové přiznání daňový poradce, musí to OSVČzdravotní pojišťovně i správě sociálního zabezpečení do konce dubna oznámit. Oba přehledy je pak možné podat později - zdravotní pojišťovně do konce června, správě sociálního zabezpečení do konce července.

Předložit některý z přehledů pozdě stojí peníze. Zdravotní pojišťovnamůže za toto zpoždění OSVČ udělit až padesátitisícovou pokutu, správa sociálního zabezpečení 20 tisíc korun, při dalším porušení povinnosti ale až 100 tisíc korun. Pokud nebyly pojistné nebo záloha na pojistné zaplaceny včas, nebo OSVČ zaplatil méně, než měl, musí počítat s penále ve výši 0,05 procenta z dlužné částky, a to za každý kalendářní den, kdy nesplnil svůj závazek.

Od loňského roku je za samostatnou výdělečnou činnost považována umělecká, nebo jiná tvůrčí činnost. Týká se to především novinářů a využití jejich děl podle autorského zákona, tedy na základě autorskoprávních vztahů, vlastním jménem a na vlastní zodpovědnost za účelem dosažení příjmu. I oni tedy musí podávat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení přehledy o příjmech a výdajích. 

Sociální pojištěníplatí podnikatelé, jejichž roční příjem po odečtení výdajů dosáhl alespoň 56 532 korun. Může to ale být i méně, pokud se OSVČ rozhodla, že bude toto pojištění platit dobrovolně.

Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti se dělí na hlavní a vedlejší. Že jde o vedlejší výdělečnou činnost, je třeba správě sociálního zabezpečení oznámit, a to nejpozději, když podáváte přehled o příjmech a výdajích za rok 2009. Týká se to například osob, které jsou zároveň zaměstnány, mají nárok na částečný, nebo plný invalidní či starobní důchod, pobírají rodičovský příspěvek či mateřskou, nebo slouží v ozbrojených silách.

U hlavní činnosti činí letos minimální platba na zdravotní pojištění 1601 korun za měsíc. V případě důchodového pojištění jde do podání přehledu nejvýše o 1720 korun a poté o 1731 korun měsíčně. Kromě toho si je nadále možné dobrovolně platit nemocenské pojištění, a to alespoň 56 korun měsíčně. Zmíněné částky vycházejí z minimálního vyměřovacího základu pro rok 2010.

Vyšší je letos i maximální vyměřovací základ, který vychází ze 72násobku průměrné mzdy, což představuje 142 254 korun měsíčně. Měsíční záloha na zdravotní pojištění může činit nejvýše 19 205 korun. Při výpočtu zálohy na sociální pojistné je nově možné vycházet až ze čtyřnásobku měsíční průměrné mzdy, což je 94 836 Kč. Z ní je pak odvozena nejvyšší možná záloha OSVČ na sociální pojištění ve výši 27 693 korun za měsíc.

Potřebné formuláře včetně podrobných návodů najdete v naší sekci Vše o daních za rok 2009. 

Po odevzdání přehledů se obvykle výše záloh mění. Tato změna ale platí až další měsíc od doby, kdy OSVČ podal příslušný přehled. Má tak dostatek času, aby si změnil trvalý platební příkaz v bance, jehož prostřednictvím většina OSVČ platí zdravotní a sociální pojištění.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Zdravotní pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

12. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

Minimální zdravotní i sociální pojištění Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je letos vyšší, zvýšil se i maximální vyměřovací základ pro jejich výpočet. Obě pojištění je třeba... celý článek

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Partners Financial Services