Nový občanský zákoník: nejdůležitější změny v soukromém právu v seriálu na Peníze.cz

Richard Gürlich | rubrika: Seriál | 13. 6. 2013
Nejspíš vám neuniklo, že nás čeká opravdový zlom v českém soukromém právu. K prvnímu lednu příštího roku začne být účinný nový občanský zákoník. Nahradí nejenom dosavadní, mnohokrát novelizovaný a záplatovaný občanský zákoník z roku 1964, ale také zákoník obchodní a řadu dalších předpisů. V novém seriálu vás seznámíme s nejdůležitějšími novinkami.
Nový občanský zákoník: nejdůležitější změny v soukromém právu v seriálu na Peníze.cz

Změny, které s rekodifikací (tedy nahrazením starého kodexu novým) souvisí, se nevyhnutelně dotknou řady oblastí práva a dopadnou prakticky na všechny – podnikatele i nepodnikatele, týkat se budou nejen nově uzavíraných smluv, ale také smluv stávajících.

V rámci procesu rekodifikace došlo k přijetí dvou stěžejních zákonů, jedná se o zákon č. 89/2012 Sb., nový občanský zákoník a zákon č. 90/2012 Sb., zákon o obchodních korporacích. Na druhou stranu dochází ke zrušení řady předpisů, jedná se zejména o zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Veškeré tyto změny nastanou k datu 1. ledna 2014.

Seriál vzniká ve spolupráci s advokátní kanceláří GÜRLICH & Co., která na Peníze.cz zaštiťuje rovněž bezplatnou právní poradnu.

Sjednocování a zjednodušování: konec obchodního zákoníku

Jednou z nejvýznamnějších změn, které nový občanský zákoník přináší, je sjednocení úpravy doposud platného obchodního práva a práva občanského. Tímto dochází k odstranění dvoukolejnosti soukromého práva. Do budoucna tak už například nebudou platit odlišné podmínky pro uzavírání smluv, odpovědnost či různé lhůty promlčení pro podnikatele a nepodnikatele. Takto jsou si vztahy mezi podnikateli a nepodnikateli postaveny naroveň a dochází zejména k celkovému zjednodušení úpravy soukromého práva. Určitou specifickou kategorií osob zůstávají i nadále spotřebitelé (osoby nepodnikající nebo jednající mimo rámec své podnikatelské činnosti s podnikatelem). Vzhledem k tomu, že spotřebitelé jsou považováni za osoby ve slabším postavení oproti podnikatelům, poskytuje jim nový občanský zákoník zvláštní ochranu.

Občanský zákoník 2014

Jaké změny přináší nový občanský zákoník? Sledujte náš speciál!

Občanský zákoník 2014

Méně formalismu

Jednou ze stěžejních zásad, ke kterým se nový občanský zákoník hlásí, je zásada dispozitivnostiprávní úpravy. V souladu s touto zásadou je možné se ve smluvním ujednání odchýlit od zákonné úpravy, pokud to zákon výslovně nezakazuje nebo pokud to neodporuje dobrým mravům, veřejnému pořádku či právům týkajících se postavení osob. Jestliže si strany smlouvy nezvolí úpravu zvláštní (neodchýlí se), použije se úprava stanovená v zákoně.

Další zásadou, kterou ještě zmíníme v tomto úvodním článku, je zásada, že na právní jednání (pozn. dnes právní úkony) je třeba nahlížet spíše jako na platné než na neplatné. Podle této zásady je nutné právní jednání vykládat vždy tak, aby byla zachována jejich platnost, což byl prvotní úmysl stran smlouvy. V této souvislosti se nový občanský zákoník odklání od formalistického posuzování platnosti smluv a přisuzuje větší důraz vůli a úmyslu jednajících stran.

Anketa

Nebojíte se, že s výměnou zákoníků přijde chaos?

Platí pro všechny

Bez ohledu na to, jestli se nám nový zákoník líbí nebo ne, budeme ho muset respektovat. Změn ovšem bude hodně a ještě víc – stavba například se v nové úpravě stává součástí pozemku, zaniknou předkupní práva u spoluvlastnictví, přibude možnost nabytí vlastnického práva od neoprávněného...

V novém seriálu na Peníze.cz vás v následujících měsících budeme co sedm dní seznamovat s tím nejdůležitějším ze změn, které nás všechny čekají. Příští týden se budeme věnovat uzavírání smluv.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka s potenciálem nahradit anonymní akcie. Svěřenské fondy brzy v Česku

29. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Novinka s potenciálem nahradit anonymní akcie. Svěřenské fondy brzy v Česku

Diskrétně zabezpečit milenku a levobočka, uchránit majetek před exekutorem, investovat bez rizika, namotivovat manažery, podpořit charitu, nebo třeba rozdělit jmění a diktovat dědicům... celý článek

Mýty o reklamacích a velké změny od roku 2014: konec záručních lhůt?

30. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Mýty o reklamacích a velké změny od roku 2014: konec záručních lhůt?

Reklamace. Zážitek, kterému se chcete obloukem vyhnout? Radši reklamujte, dokud je čas! A buďte rádi, že na to zatím máte nárok. V roce 2014 se pravidla přiostří. Přečtěte si nejčastější... celý článek

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

30. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

Držíte otěže svého života pevně v rukou? Jenže co po smrti? Co mi po tom? řeknou jedni. Pro jiné životní partie smrtí nekončí. Esa z rukávu se můžou tahat i po ní. Od roku 2014 budou... celý článek

Dnes neumírej! Jak se bude dědit od roku 2014?

6. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 2 komentáře

Dnes neumírej! Jak se bude dědit od roku 2014?

Může se dnes člověk spolehnout na to, že pozůstalí po jeho smrti vykonají veškerá jeho přání? Většinou nemůže a to hodlá změnit nový občanský zákoník, který vstupuje v platnost 1. ledna... celý článek

Na výši nájemného se musíte dohodnout. Jinak rozhodne soud

26. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 6 komentářů

Na výši nájemného se musíte dohodnout. Jinak rozhodne soud

O loňské novele občanského zákoníku se mluvilo jako o revoluci v nájemním bydlení. Zákoník kromě jiného znamená konec praxe, při níž nájem bytu přechází v jedné rodině z generace na... celý článek

Partners Financial Services