V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré
Proč se v Brně tak daří IT firmám? Ve městě bez staré smetánky je víc sexy programovat nebo podnikat než se drtit práva.

„Brno není New York,“ rapuje místní duo zpívajících pudřenek Čokovoko a mají pravdu. Být Brno v Americe, je to totiž San Francisco. V obou městech se obchoduje hlavně s nulami a jedničkami, a i díky tomu v nich šustí nové, nikoliv staré peníze.

Popořadě: Z moravské metropole se stává Silicon Brno a Svratka Valley, píše Pavel Kočička. Stačí kouknout na cedule, které zdobí příjezd do centra od dálnice, a víte, že má pravdu. Neplete se ani v důvodech: osmdesát tisíc lačných vysokoškoláků, nízké náklady na zaměstnance, do dvou hodin autem jsou čtyři mezinárodní letiště. Nejblíž pravdě je ale šéf CEITECu Tomáš Hruda, který v Kočičkově článku rozmýšlí: „Praha je jako krásná holka z dobré famílie. Zdědila peníze i vzhled a nemusí se tolik snažit a všechno jí vychází. Naproti tomu Brno se krásou ani tradicí chlubit nemůže, proto musí makat, aby bylo nejlepší.“

Můžeme tomu jednoduše říkat „staré peníze“ a „nové peníze“. Jak poznáte, že žijete obklopeni těmi novými?

Selfmademani, kam se podíváš

V devadesátých letech chodíte na gympl, kde mezi spolužáky převažují děti z „lepších rodin“, kteréžto rodiny se ale staly lepšími až po devětaosmdesátém, vlastní pílí. Ti největší restituenti dostali zpět rodinný domek, s takovou cimřičkou pro studenty; kdepak činžák nebo blok. Brnu chybí stará smetánka: naposledy byla viděna v květnu 1945, jak ťape směrem na Pohořelice s hořkým scheiße na rtech.

V prvních letech 21. století nastupujete na vysokou. Jen pár budoucích právníků a doktorů odchází za vůní starých peněz do Prahy: „Karlovka se neodmítá.“ Zůstávají informatici, tlumočníci, novináři, výtvarníci. Lidi, kteří vědí, že svoje voňavé nové peníze nezískají tím, že budou věci dělat tak, jak bylo doteď dobrým zvykem, ale tím, že zkusí věci jinak.

Přičtěte k tomu své vzory: Chodíte si kupovat chytré knihy do bystrckého mlýna, ve kterém kvete jeden z nejpozoruhodnějších porevolučních start-upů: Computer Press. Po kavárnách se vídáte s Radimem Jančurou, po restauracích s Igorem Faitem. Nefunguje tu vertikální stratifikace, většinu z desítky nejbohatších Brňanů potkáváte na ulici. Když se hezky zeptáte a umyjete si ruce, tak jim můžete i zašťárat v ústech a zjistit, že tam nemají žádnou příslovečnou stříbrnou lžičku. Vyrostli od nuly. Proč byste nemohli vy?

Nejsou kavárny, nejsou inovace

Ty „staré peníze“ a „nové peníze“ jsem si půjčil od Antonia Garcii-Martineze, který ve výborném anglicky psaném článku vysvětluje, proč nové firmy vznikají v San Francisku, ne v New Yorku. Pointu jste asi odhalili sami – v Yorku milují peníze staré, ve Frisku nové – zajímavé jsou ale i postřehy okolo:

„Přiznejme si, že mladým ambiciózním mužům jde o dvě věci: dostat někoho do postele a udělat dojem na další mladé ambiciózní muže. V New Yorku se vám ani jedno z toho nepodaří tím, že se pochlubíte, že zakládáte firmu.“ V Brně fráze „mám takovej projekt...“ zaručeně prolamuje při konverzaci ledy.

Anketa

Co má opravdu znamenat oficiální slogan města Brna „Žít Brno“?

Logo Brno

„V San Francisku lidé nezaplatí dva měsíční nájmy šaškovi z realitky. Vytvoří si místo toho [inzertní web] Craigslist a vyřadí realitky ze hry.“ V Brně si partnery a partnerky na jednu noc nehledáte nad drahou čtvrtinkou heinekena v Solidní nejistotě, ale založíte si getlaid.

„Když jsem se přestěhoval do New Yorku, uvědomil jsem si, že nemá žádné kavárny. Nemůžete čekat, že bez nich někde vzniknou nové firmy a revoluční politická hnutí – lidé se nemají kde poflakovat, kde pracovat, kde kout pikle.“ Na Scuku si jen na ploše, kterou lze pěšky obejít za deset minut, můžete vybrat ze dvacítky míst k piklení – a to se bavíme výhradně o těch, kde je vážně dobré kafe.

Staré smrděly, nové už nesmrdí?

Uznávám, že je to spíš poezie než poctivé demografické a ekonomické argumenty. Navíc nezastírám, že obývám jen výsek brněnské reality, kavárenskou bublinu, a pokud si toto přečetl někdo z místních právníků, asi se kouká z okna, jestli je pořád ve stejném městě.

Věřím ale tomu, že právě tohle jsou hlavní důvody, proč právě v Brně vyrostly a dál rostou firmy jako AVG, Illusion Softworks, Cígler Software, Zoner, AdvaICT, COSECT, nebo i Amanita Design, která vyprodukovala zamilováníhodného Samorosta a Machinarium. Proč tu novými penězi nad hlavami čerstvých absolventů šustí Red Hat, IBM nebo Infosys a proč dvě zastávky od hlavního nádraží raší mrakodrapy.

Na rubu zářivé nové desetikoruny s Petrovem na líci je ale videochatově-erotický průmysl, nadhodnocené a někdy vyloženě zbytečné investice do infrastruktury nebo ta mrakodrapizace dřív romanticky ušmudlaných zákoutí. I tak vypadá místo, které nemá tradici, na kterou by mohlo navazovat, a tak se dere nahoru všemi prostředky. S novými penězi je asi víc zábavy než se starými – není ale na místě nadšeně volat „jestli staré smrděly, tak nové už nesmrdí!“

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Regionální fokus:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2011 4:07, Martin

@Kinky: BURANSTVÍ V BRNĚ, jo? Když procházím Brnem setkávám se spíš se zdvořilým a kulturním chováním místních. Když bych šel v Brně po ulici a do někoho narazil, tak on se mi ještě omluví. Když do šaliny nastoupí starší pán nebo paní hned se i několik mladších lidí zvedne ze židlí a zdvořile mu/jí nabídne místo k sezení. V Brně se říká prosím a děkuji. Buranství vídám spíš jinde, třeba v Praze, například když člověk v Práglu jen projeví, že je z Moravy, tak už se na něho místní burani naštvou. Když v Práglu nepřejdu nějakej přechod dost rychle nebo dost pomalu, už lítají sprostý slova. Pražští burani se taky často nedomlouvají slovy, ale mlaskáním a podivnými posunky, než aby něco řekli, což je primitivní. Brno je vesnice, zatáčka, někde na východě, neříká vám to náhodou něco? ... O městě jako je Brno, o bývalém hlavním městě moravské země, může něco takového říct opravdu jedině buran, tj. člověk pohrdající noblesou, zakládající si na svojí kulturní nízkosti. Pražáci obecně podle mého názoru nejsou burani, ale rozhodně tvrdím, že Praha je o poznání buranštější město než Brno, důkazem mi buď to co jste napsal. A mindrák máte jedině vy, nejen vy osobně, ale i celá Praha ... Praha je světové velkoměsto, Vídeň je jen velký Brno, neříká vám to taky něco? Buď mi to též důkazem. Nechci nikoho urážet, jen reaguji stejnou notou.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2011 10:42, Kinky

Možná máš pravdu ale na něco jsi zapoměl, v Brně ty IT firmy max. začnou, naberou levnou prac. sílu a když se jim začne dařit..šupky dupky do Prahy...příklad jasný 2K (nejlépe na Floru). Takže stím Brnem a penězi bych byl opatrný. Přiznávám však že čím více má stát velkých měst tím lépe, proto Brnu fandím a to jsem z Prahy. Jediný čeho by se měli zbavit je to místní buranství. Zajimave ovšem je že to buranství se vztahuje specialně na Brno, ostatní moravské města žádným mindrákem netrpí..hmm snad až budoucí generace ukáže lepší tvář v Brně.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomie pozornosti aneb strčte si „Dobrý den, máte rád přírodu?“ do špic

15. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Ekonomie pozornosti aneb strčte si „Dobrý den, máte rád přírodu?“ do špic

Rozdáváte svou pozornost na potkání kdejaké konině a čekáte to samé od ostatních lidí? Chyba. Vždyť jde o jeden z nejvzácnějších zdrojů. Nepřemýšlejte nad pozorností jako nad nekonečnou... celý článek

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí... celý článek

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

13. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům... celý článek

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

4. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

Obyvatelé a návštěvníci měst nenápadně přicházejí o možnost užívat si parků a náměstí tak svévolně jako dosud. Disciplína musí bejt, kluci a holky pitomý.

Partners Financial Services