Chcete mít možnost nakupovat silné léky i bez receptu?

Chcete mít možnost nakupovat silné léky i bez receptu?
Léky, které dosud byly na předpis, mají být od ledna 2009 k dostání v lékárně i bez něj. Novinka má pomoci dlouhodobě nemocným. Lékárníci ji vítají, lékaři jsou proti. Kdo z nich má pravdu? Co je pro pacienty lepší? Napiště svůj názor a přečtěte si mínění ostatních.

Státní ústav pro kontrolu léčiv chce chronickým pacientům zjednodušit život. Připravil tedy k novému existujícímu zákonu č. 378/2007 Sb., o léčivech návrh nové kategorizace výdeje léčivých přípravků. Ta by měla mít praktický dopad především pro pacienty s chronickým onemocněním, kteří určité léky užívají trvale a dlouhodobě. Nemuseli by pro recept na tento svůj lék, který jim pravidelně předepisuje jejich lékař, jít do ordinace. Lék by si mohli koupit přímo v lékárně. Tedy je v případě, že onemocnění již v minulosti lékař diagnostikoval a na přípravek vystavil recept, a to by museli v lékárně ověřovat.

Zatímco návrh Státního ústavu pro kontrolu léčiv lékárníci vítají, lékaři před ním důrazně varují. Obávají se, že by si pacienti mohli poškodit zdraví a že by lékaři nemohli případně ani nést zodpovědnost za zdravotní stav svých pacientů. Upozorňují na závažné vedlejší účinky léků, problémy se samoléčbou a případnou změnu diagnózy, kterou pacient ani lékárník neodhalí.

Kontroverzní mohou být i zájmy farmaceutických společností. Ty by mohly na uvedená léčiva zveřejňovat reklamu v obecných sdělovacích prostředcích, což jinak dnes u léků na předpis nemohou. Pacienti by pak mohli podle České lékařské komory získat mylný dojem, že jim k vyléčení stačí pouhé „polykání pilulek.

Návrh, který musí posvětit ministerstvo zdravotnictví, by se měl dotknout pacientů, kteří se léčí mimo jiné na vysoký tlak, vysoký cholesterol, epilepsii, astma, Parkinsonovu chorobu či na potíže s trávením. Myslíte, že jim návrh může pomoci nebo je lepší současný stav, kdy po doužívání léku musí pacient navštívit lékaře?

NAPIŠTE SVŮJ NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH ČTENÁŘŮ.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 9. 2008 0:09 | Veronika

Myslím, že je to určitě dobře. Pacientům se ušetří čas a neustálé běhání pro recepty za které jsou nuceni v některých případech platit celoživotně...pokud se tyto inteligentní poplatky nezruší. Zdraví každého z nás je v našich vlastních rukách ( samozřejmě na vyjímky ) a sami musíme uvážit jakým způsobem se o něj budeme starat, či budeme bojovat, nebo pasivně polykat pilulky a čekat, že se nám uleví..Každý je zodpovědný sám za sebe a upřímně se od lékárníka mnohdy dozvím více než od lékaře, neboť ten píše léky od společností, které ho více podporují a zavalují dárky..i když lékárníci už také....takže je to na nás samotných
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 23:40 | Wallisch

Volný nákup léků v lékárně je rozumné rozhodnutí.Souhlasím. Nesouhlas lékařů s touto změnou nemá nic společného se strachem o zdraví pacientů. Bojí se prázdných čekáren, malého počtu bodů a třicetikorunových poplatků. Pokud praxe volného nákupu funguje v jiných zemích, nevidím důvod proč jí nepoužít i u nás.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 13:22 | Petr Žilka

Předseda LK Kubek v ČRo působil zcela demagogicky. Zavedením tohoto systému se údajně pacienti vystaví nebezpečí nesprávného dávkování a používání nesprávných leků, lékárníci prý jsou nedostatečně kvalifikovaní a pod. Můj názor: Jsem asi deset let pod léky na tlak a cholesterol. Můj lékař zakrátko našel vhodnou kombinaci léků, která mne drží ve stabilizovaném stavu. Každé dva měsíce k němu chodím na kontrolu, kde zjištujeme, že tlak je OK, Jednou za rok jsem vyslán na jaterní testy, jednou za rok mě sejme EKG. Nevidím důvod, proč bych nemohl přijít na kontrolu např.jednou za rok či za půlroku a zbytek léčení nechat na přímém odběru léků v lékárně. Samozřejmě, kdybych se ocitl v situaci zhoršení stavu, např. tlak si měřím sám doma tonometrem, okamžitě bych naklusal do ordinace. Proč bych si ale podle Kubka měl měnit sám složení a dávkování léků, které se osvědčilo. Musel bych být idiot. Pokud bych jím byl, i dnešní systém - vše na recept od lékaře, nezábrání tomu, abych se nepředávkoval.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 12:40 | Pierre

SOUHLAS. Po 6ti letých zkušenostech vození nemocného otce k doktorovi pro předpis ještě ke všemu omezeného počtu balení tuto možnost, pokud projde, vítám. Aspoň budou mít praktici a ambulantní specialisté čas na léčbu ostatních a nestanoví jim diagnózu jen "pohledem ke dveřím".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 8:34 | Pavel

Kupovat bez receptu jde i teď. Moje osobní zkušenost z lékárny:

Pacient: Je lék XY volně prodejný?
Farmaceut: Ne, ten je jen na předpis. A kolik ho chcete?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 7:40 | Suchoparj

Naprosto souhlasím. Lékař mi údajně nemůže napsat víc než dvě balení léku, takže musím každých čtrnáct dní pro recepty a stojí mě to minimálně hodinku času.
Ještě mě napadla možnost, že by lékař mohl vystavit jakousi "permanentku" na nákup učitých léků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 5:19 | jezevec

ANO CHCEME mít co nejširší možnost nakupovat léky bez receptu.
Argumenty lékařů jsou plytké - i dnes jsou v lékárnách volně prodejné léky, jejichž nesprávná indikace nebo kombinace může způsobit smrt nebo vážné poškození zboží - například obyčejný aspirin. Cukrovkáře může zabít krabice kostkového cukru - přesto se neprodává na recept.
Nechť tedy ti co znají svůj zdravotní stav, si mohou koupit lék bez ponižujícího plandání po čekárnách doktorů. Každý kdo bere pravidelně léky na recept, ví moc dobře, jak taková procedura cyklicky opakovaného "receptu" probíhá - recepty píše sestra nebo vrátný, a doktor přitom pacienta ani nevidí, důchodcům to často vyzvedávají příbuzní na telefonickou objednávku. Ostatně ten, kdo potřebuje ke svému léku každý měsíc novou odbornou přednášku od lékaře - těm zajisté zůstane tato možnost otevřena. Těm ostatním ano usnadněme život.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mají studenti platit za studium, aby se zvýšil jejich počet?

11. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Mají studenti platit za studium, aby se zvýšil jejich počet?

Podle studie OECD jsou Češi třetí nejhorší v počtu vysokoškoláků. Také klesají výdaje na jednoho studenta. Mohlo by školné zvýšit podíl vysokoškolské populace a zlepšit výuku? Napište,... celý článek

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

4. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

Google se pustil s novinkou Google Chrome na pole internetových prohlížečů, kterému kraluje Microsoft. Převálcuje Google konkurenční a dosud dominantní Explorer od Microsoftu? Napište,... celý článek

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

28. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 73 komentářů

Co by měl udělat výherce ve Sportce s 82 miliony korun?

Nejmenovaný sázkař z Brna vyhrál ve Sportce čtvrtou nejvyšší sumu v historii této hry, 82,3 milionu korun. Co by s ní měl udělat? Investovat? A kam? Roztočit? A za co? Poraďte mu a... celý článek

Komu prospěje zkrácení pobírání podpory v nezaměstnanosti?

21. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Komu prospěje zkrácení pobírání podpory v nezaměstnanosti?

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce zkrátit pobírání podpory v nezaměstnanosti ze šesti na pět měsíců. Více než polovinu lidí bez práce to ale bolet nebude. Komu toto nové... celý článek

Je dobře, že KDU-ČSL upozornila na vysoké bankovní poplatky?

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Je dobře, že KDU-ČSL upozornila na vysoké bankovní poplatky?

Bankovní poplatky jsou v Česku příliš drahé, říká KDU-ČSL a doufá, že otevřením diskuse se jí poplatky snížit. Je dobře, že se do protipoplatkového boje vložila i politická strana?... celý článek

Partners Financial Services