Čekání na uznání invalidity a postižení se zkrátí. Nová pravidla pro posudky

gp | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2022 15:30 aktualizováno 2. 12. 2022 11:20 | 2 komentáře
Čekání na uznání invalidity a postižení se zkrátí. Nová pravidla pro posudky
Ne vždy je potřeba pohled odborníka.
Zdroj: Shutterstock

Invalidní důchody, posudky kvůli dávkám pro postižené a další. Ročně Lékařská posudková služba vydá na 400 tisíc posudků. Lékařů má ale setrvale málo, navíc stárnou. Na posudky se čeká neúměrně dlouho.

Volení zástupci teď v rychlém tempu schvalují novelu, která má posudkové službě ulevit: část agendy lékařů mají zastat nelékařští pracovníci, například sestry. V polovině listopadu prošla novela hladce Sněmovnou a na začátku prosince ji schválil i Senát. 

„Posudky se často neuvěřitelně vlečou a finanční podpora se k lidem v nepříznivé životní situaci dostává velmi pozdě. Novela konečně zlepší tuto nepříznivou praxi,“ říká předsedkyně senátního Výboru pro sociální politiku Miluše Horská (KDU-ČSL).

Stačí tedy už jen podpis prezidenta a od Nového roku můžou začít změny. V čem mají spočívat?

Chybí desítky doktorů

Lékařská posudková služba má trvalý podstav. Pro okresní správy sociálního zabezpečení by mělo posudky zpracovávat přes 330 doktorů. Je jich o pětasedmdesát míň. A co je horší – kádr stárne, přes 40 procent posudkových doktorů má přes šedesát let.

Proto ministerstvo práce a sociálních věcí už před dvěma roky vytvořilo novelu zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která se snaží neuspokojivý stav posudkové služby řešit. Tím řešením má být zřízení pozice odborného nelékařského zdravotnického pracovníka (ONZP), který by podle svého vzdělání a specializace lékaři z posudkové služby část práce odebral. Doktor má pořád za posudek ručit a stvrzovat ho podpisem a razítkem.

Co posuzuje Lékařská posudková služba

Posudkové oko
Zdroj: Shutterstock
  • invaliditu a změnu stupně invalidity, například pro účely přiznání invalidního důchodu nebo dávky pomoci v hmotné nouzi
  • dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav dítěte a jeho neschopnost vykonávat výdělečnou činnost
  • zdravotní znevýhodněnost
  • zdravotní stav při řízení o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením
  • postižení člověka žádajícího o příspěvek na zvláštní pomůcku
  • stupeň závislosti fyzické osoby pro účely příspěvku na péči

Kdo by mohl být odborný nelékařský zdravotnický pracovník?

  • všeobecná sestra
  • dětská sestra
  • ergoterapeut
  • zdravotně‑sociální pracovník
  • zdravotnický záchranář
  • fyzioterapeut

Novela zákona po dvou letech konečně prošla Sněmovnou, po třetím čtení ji poslanci poslali do Senátu. Celkem se počítá s tím, že by mělo vzniknout 160 míst odborných nelékařských zdravotnických pracovníků.

Tisíce posudků po termínu

Novinka by měla pomoci zejména invalidním lidem a lidem se zdravotním postižením při přiznávání invalidních důchodů a nároků na dávky pro postižené. Je totiž dost nepředstavitelné, že právě člověk v takové situaci musí čekat na rozhodnutí doktora dva měsíce. Bez ohledu na to, jaká je zákonná lhůta – a ta je právě těch 60 dní.

„Pro osoby se zdravotním postižením je podpora od státu v jejich nepříznivé sociální situaci zásadní, novela zákona zajistí, by se tito lidé dostali k potřebné pomoci rychleji,“ říká i Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Slušné pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Podle monitoringu činností České správy sociálního zabezpečení za loňský listopad trvala průměrná doba posudkového řízení 57 dní. Jenže v tomhle průměru je započítaná ještě další agenda posudkových lékařů – ukončování dočasných pracovních neschopností. A to většinou trvá maximálně dny.

U přiznání nároku na příspěvek na péči je průměr 60 dní – shodou okolností právě tolik, kolik činí zákonná lhůta. V roce 2020 se ještě posudky na správě sociálního zabezpečení do zákonné lhůty většinou nějak vešly, teď ale každý měsíc visí ve vzduchu několik tisíc nevyřízených posudků po lhůtě.

Jestli zákon reálně pomůže, to se samozřejmě teprve uvidí. Lékaře se do posudkové služby dlouhodobě lákat příliš nedaří a jak to bude s ostatními profesemi, těžko říct. Každopádně nejprv zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Sledujeme

Sledujeme
Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, příspěvek na péči. Dávky pro zdravotně postižené se mají letos měnit. Sledujeme, jak se to vyvíjí. A ptáme se, jak to doopravdy funguje.

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+121
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.