Po covidu přibývá dětí s nadváhou a psychickými potížemi

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 5. 6. 2022 | 3 komentáře
„Za lockdownů se klienti do ordinace báli, ke slovu se dostala telemedicína,“ říká Barbara Taušová, vedoucí lékařka pediatrie a zdravotní ředitelka Canadian Medical.
Po covidu přibývá dětí s nadváhou a psychickými potížemi
Doktorka Taušová s pacientem
Zdroj: Canadian Medical

Co všechno na oddělení pediatrie v Canadian Medical léčíte?

Veškeré nemoci, které lze léčit ambulantně, včetně jednodenní chirurgie. Nezasahujeme do dětské diabetologie, onkologie, biologické léčby. Na ty už jsou specializovaná centra.

Co u vás dětští pacienti a jejich rodiče získávají navíc proti státním zařízením?

Podařilo se nám vybudovat pediatrický tým, který pracuje v jednom systému a o dětské pacienty se stará komplexně. Máme společnou zdravotní dokumentaci, což nám umožňuje v případě potřeby pacienty sdílet, navázat na předchozí návštěvu a vyjít vstříc jejich časovým možnostem. Oporu máme i v dalších lékařích – ambulantních specialistech pro děti, jako jsou alergologové nebo dermatologové, máme i dětského kardiologa, endokrinologa, gynekoložku a další.

Naše sestry a lékaři na telefonu zajišťují i péči mimo ordinační hodiny a v případě potřeby může pediatr navštívit pacienty doma. Pro akutně nemocné děti máme ordinační hodiny i v sobotu, což je dost vítané, protože děti často onemocní o víkendu. Všechno funguje na objednání, takže umíme řídit toky pacientů, oddělovat zdravé od nemocných a podobně.

MUDr. Barbara Taušová

Barbora TaušováZdroj: Canadian Medical

Je vedoucí lékařkou pediatrie a zdravotní ředitelkou Canadian Medical. Vystudovala medicínu na Masarykově univerzitě v Brně. Pracovala například v Ústavu pro péči o matku a dítě, stážovala v soukromé pediatrické ordinaci v Norimberku. V roce 1998 stála u zrodu kliniky Canadian Medical Care, která se tehdy soustředila zejména na péči o cizince dlouhodobě žijící v Praze. Je členkou české, americké a kanadské pediatrické společnosti.

Jak ovlivnila chod kliniky pandemie? Poklesl zájem o péči?

Ani ne tak zájem, jako počet návštěv. V lockdownu klienti chodit nechtěli, báli se. Hodně jsme se snažili udržet alespoň preventivní péči. Kde to bylo možné, řešila se péče o nemocné děti distančně. Vyvinuli jsme si aplikaci myCANADIAN, ve které mají lidé přístup ke své dokumentaci, ale také k dokumentaci svého dítěte a vidí tam úplně všechno – termíny, recepty, naše zápisy.

Covid bohužel ovlivnil naprosto všechno, tedy i nemocnost dětí. Vzhledem k izolaci a nošení roušek nedocházelo k přirozenému vývoji imunity. Řešíme dostatek pohybu a s tím související váhu, zdravou výživu, držení těla, ale i psychické potíže, které covid a společenská izolace přinesly.

U dětí má covid obvykle lehký průběh, u malého množství se ale po čase objeví navazující zdravotní komplikace. Jakou máte zkušenost?

U většiny dětí skutečně covid proběhne mírně, málokteré musí do nemocnice. V některých případech se ale můžou po nemoci nebo i jen pozitivním testu objevit obtíže, takzvaný postcovidový syndrom. Prozatím to není jasně stanovená diagnostická entita, projevuje se například únavou, nedostatkem energie, bolestí hlavy. V některých případech musíme vyloučit jiná onemocnění, která by mohla působit stejné obtíže. Pak se postupně snažíme dostat pacienta do normálního životního rytmu, do školy, k fyzické aktivitě. Zkoušíme společně s rodiči a našimi terapeuty různé postupy, které by mohly pomoci odstranit příznaky jako bolest hlavy, únavu, depresi a další psychické potíže.

Druhý soubor onemocnění, který u dětí může nastat, je PIMS. Jedná se o závažný akutní stav objevující se zhruba čtyři týdny po nákaze, kdy dojde k neadekvátní imunologické reakci organismu a vzniku těžké multisystémové zánětlivé reakce. Děti mívají horečky, vysoké zánětlivé parametry, může dojít k šoku organismu a často je nutná léčba na jednotkách intenzivní péče. Naštěstí jde o reakci velmi vzácnou.

Jaký je váš názor na očkování dětí proti covidu?

Většina lidí už do ordinace přichází s nějakým stanoviskem. Pokud si rodiče našli informace, mají určitou životní situaci a chtějí své dítě naočkovat, nic jim nevymlouvám a snažím se jim pomoci s organizací očkování na naší klinice AFI.

Když ale přijdou rodiče a nejsou si jistí, tak jim říkám, že pokud nemají závažný důvod, například těžké onemocnění v rodině, či velké cestování, tak si nemyslím, že je to nutné. Děti se v tomto případě očkují proto, aby covid dále neroznášely.

Není ale jen covid. Jak a proč jsou důležité preventivní prohlídky u dětí a mládeže, když třeba jako rodič nepozoruji žádné obtíže?

Preventivní prohlídky jsou základní kámen pediatrické péče všude v rozvinutém světě. V Česku jejich počet a doporučený věk stanovuje vyhláška. Prevence je klíčová, protože rodič má dítě před sebou každý den a může něco přehlédnout, případně není schopen vyhodnotit některé příznaky onemocnění.

Co při preventivních prohlídkách zjišťujete?

Sledujeme růst a rozvoj dítěte, mluvíme s rodiči o záležitostech, jako jsou denní režim, strava, kojení, péče o miminko. Mnoho rodičů si dnes vyhledá informace na internetu, tak je ideální, když mohou učinit takzvané informované rozhodnutí. To znamená, že své nabyté informace konfrontují s těmi našimi a z toho vzejde rozhodnutí, jak si dál přejí s dítětem pokračovat.

Součástí prohlídek je fyzikální vyšetření a všechny možné testy. Výstupem by měla být informace pro nás i rodiče, jak se dítěti daří, a návrh dalšího postupu.

Canadian Medical

Soukromé zdravotnické zařízení, které přes dvacet let poskytuje prémiovou lékařskou péči na osmi klinikách v Praze a Brně. Vedle praktických lékařů a pediatrů nabízejí kliniky na čtyřicet specializací a také lůžkovou část se dvěma moderními operačními sály. Od roku 2012 jsou kliniky součástí české zdravotnické skupiny EUC. 

Máte k ruce i nějaké speciální moderní přístroje?

Ano, snažíme se mít všechny dostupné přístroje. Inspirovali jsme se hlavně v Německu, kde má pediatr celé spektrum přístrojů na vyšetření zraku, sluchu, krevní testy, vyšetření POCT (point of care testing). Vše máme i tady. Chybí pouze ultrazvuk, protože u nás pediatr obvykle sonografická vyšetření nedělá. Je to škoda, doufám, že se mladí lékaři i v tomto budou vzdělávat.

Před 23 lety jste stála u zrodu Canadian Medical, jak na to vzpomínáte?

Z dnešního pohledu bylo vše krásné a jednoduché – potřebovala jsem další kolegy, kteří se se mnou budou starat o pacienty a jejich rodiče. Lékaři přicházeli na ústní doporučení svých kolegů a stejně tak pacienti, kteří u nás hledali jiný typ zařízení, odlišný přístup nebo jazykovou vybavenost. Nebyl potřeba žádný finanční ani byznys plán. Zdravotní část firmy předbíhala tu ekonomicko-administrativní. Jak firma rostla, dotahovali jsme i tu administrativu.

Nyní jste zdravotní ředitelkou kliniky. Co si pod tím představit? Ordinujete ještě?

Asi polovinu pracovní doby. Pediatrii mám velmi ráda a praxe je důležitá, abych věděla, v čem se kolegové pohybují, s čím zápasí. Potřebuji náhled nejen managementu, ale i zaměstnaného lékaře. Ve své pozici se snažím, aby si lékaři udržovali a rozšiřovali znalosti, dělala se medicína podle nejnovějších poznatků, abychom vytvářeli lékařské týmy a co nejlépe se starali o své pacienty.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.

Partners Financial Services