Klíšťata vylézají, zdravotní pojišťovny přispívají

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 3. 3. 2008
Klíšťata vylézají, zdravotní pojišťovny přispívají
Na zákeřnou klíšťovou encefalitidu onemocnělo v Česku loni celkem 546 lidí. Čtyři pacienty stálo kousnutí život. Jedna očkovací dávka sice stojí 450 korun plus sto korun za aplikaci, ale zdravotní pojišťovny na úhradu většinou přispějí.

Infikované klíště zkomplikuje každoročně život stovkám lidí. Tři až čtyři pacienty stojí kousnutí klíštěte život. Přestože se proočkovannost obyvatel loni zvýšila ze 14 na 16 procent, je stále velmi nízká. Například v Rakousku se nechává očkovat téměř každý. Jedna injekce přitom stojí přibližně 450 korun. Za její aplikaci si lékaři zpravidla účtují stokorunu, regulační poplatek 30 korun se neplatí, protože nejde o čerpání peněz z veřejného pojištění.

Klíšťová encefalitida v číslech

2007: 546 případů, čtyři úmrtí
2006: 1 029 případů, tři úmrtí
2005: 643 případů, čtyři úmrtí

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Inženýr Pavel z Prahy s manželkou nechali očkovat jen své dvě děti. O pár měsíců později si z výletu přinesl živitel rodiny domů klíště. Všimnul si toho až po pár dnech. Za dva týdny ho začalo bolet v krku a dostal horečku. K lékaři nešel, na nemocenskou se mu nechtělo a na klíště už zapomněl. Vzal si tři dny dovolené a horečku pořádně vypotil. Po víkendu byl zase fit, nastoupil do práce a nevynechal ani pravidelnou posilovnu. Pak se mu zhroutil celý svět. Diagnóza zněla: klíšťová encefalitida.

V nemocnici bojoval o život, další měsíce trpěl krutými bolestmi hlavy. V řeči začal zadrhávat a slova hledal jen těžko. Celý se třásl, nedokázal se na nic soustředit, v rukou sotva něco udržel. Osm měsíců strávil na nemocenské. Mezi tím do jeho firmy vstoupil jiný zahraniční investor a Pavel jen stěží obhajoval svou manažerskou pozici. Naštěstí se mu podařilo získat zajímavou práci jinde.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které způsobuje nehnisavý zánět mozku a mozkových blan. Onemocnění může probíhat lehce, ale i závažně s poškozením nervové soustavy. Má inkubační dobu 2 až 14 dnů a probíhá ve dvou fázích. „První fáze je provázena teplotou a příznaky podobnými chřipce. Další průběh, kdy nastávají neurologické potíže, je individuální. Vždy je závislý na tom, jakou má pacient fyzickou zátěž. Jestliže se po odeznění horečky věnuje těžké fyzické práci nebo má sportovní výkony, druhá fáze onemocnění je vždy těžší a delší je také doba rekonvalescence,“ říká Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu. Jak poznamenává, první případy klíšťové encefalitidy se u nás začínají objevovat v březnu a dubnu.

Jaké jsou intervaly pro očkování a přeočkování

Kdo dosud nebyl očkován, absolvuje úvodní sérii tří očkovacích dávek v průběhu 12 měsíců.
První přeočkování přijde na řadu tři roky po třetí injekci a další přeočkování každých tři až pět let.

Proti infikovaným klíšťatům se dá chránit vakcínou. Očkování není povinné, proto se pro něj rozhoduje stále jen málo lidí. Některé zdravotní pojišťovny přicházejí i letos s programy, kterými připlácejí na očkování a přeočkování dětem nebo i dospělým. Příspěvek pojišťoven se pohybuje od 400 do 1 500 korun a je určen buď přímo na očkování proti klíšťové encefalitidě, nebo je součástí očkovacího balíčku, z něhož se dají hradit i další vakcíny, například proti žloutence nebo chřipce.

Peníze pojišťovny vyplácejí vždy na pobočkách. Předložit je třeba účet z lékárny a očkovací průkaz, ve kterém lékař potvrdí datum, kdy vakcínu aplikoval.

Bez omezení věku hradí injekci proti klíšťové encefalitidě Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Dětem i dospělým přispíváme letos částkou 400 korun,“ říká Jiří Rod z VZP.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra má toto očkování zahrnuto v očkovacím balíčku, z něhož lze čerpat až 1 000 korun ročně. Vedle vakcíny proti klíšťové encefalitidě se dají peníze použít i na očkování proti žloutence a meningokokovému onemocnění. „Dospělý klient se rozhoduje sám, na jaké očkování peníze použije. Aby mohlo příspěvek čerpat i dítě, musí být u nás pojištěni oba rodiče, případně rodič-samoživitel,“ říká mluvčí Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Očkovací program má také Česká národní zdravotní pojišťovna. Je zaměřený na děti do 18 let a na dospělé, kteří dbají o své zdraví, chodí pravidelně na preventivní prohlídky nebo jsou dárci krve. „Všechny děti mohou čerpat od narození až do dospělosti z částky 1 500 korun, a to na očkování proti klíšťové encefalitidě, chřipce, žloutence nebo meningokoku. Dárci krve a všichni dospělí, kteří dbají na prevenci, získávají u naší pojišťovny body, které mohou proměnit za příspěvek na injekci,“ vysvětluje Miroslav Kaiser z České národní zdravotní pojišťovny.

Vojenská zdravotní pojišťovna přispívá na očkování a přeočkování proti klíšťové encefalitidě maximálně do 700 korun ročně. Program je zaměřený pouze na studenty, tedy učně, středoškoláky a vysokoškoláky.

Jak investujete do svého zdraví? Necháváte se očkovat proti chřipce, cvičíte, jíte vitamíny či další doplňky stravy? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

21. 2. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

Při nákupu životního pojištění se řada klientů nesetká s příliš vstřícným pojišťovacím agentem. Zjistili jsme to i v našem prosincovém testu. Většina pojišťoven přitom otevřeně říká,... celý článek

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

15. 2. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

Poplatky ve zdravotnictví pacienty od návštěv u lékaře neodrazují. Mírný pokles hlásí jen někteří obvodní lékaři a pohotovostní služba. Vinou zákonodárců se ovšem poplatky platí i za... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Partners Financial Services