Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 15. 2. 2008 | 9 komentářů
Poplatky u lékaře čekárny nevyprázdnily
Poplatky ve zdravotnictví pacienty od návštěv u lékaře neodrazují. Mírný pokles hlásí jen někteří obvodní lékaři a pohotovostní služba. Vinou zákonodárců se ovšem poplatky platí i za děti v kojeneckých ústavech.

Pacientů v ambulancích nemocnic se zavedením regulačních poplatků prakticky neubylo. Potvrzují to zkušenosti, které mají například ve Fakultních nemocnicích Plzeň, Hradec Králové, Královské Vinohrady v Praze a v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Stejnou situaci zaznamenávají také třeba v Lužické nemocnici. „Je vidět, že pacienta, který péči vyžaduje, i když není nezbytně nutná, třicetikorunový poplatek s největší pravděpodobností neodradí,“ poznamenává Jiří Ropek, ekonomický náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Úbytek počtu pacientů ošetřených v ambulancích FN Plzeň, nebo hospitalizovaných zatím nepozorujeme a ani s ním během roku nepočítáme. Naše nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v Plzeňském kraji. Zajišťujeme diagnostiku a léčbu ve specializovaných oborech a v rozsahu, který žádná jiná nemocnice nemůže nabídnout. Mírně u nás poklesl pouze počet pacientů, kteří přicházejí do ambulancí v rámci pohotovosti,“ říká Renata Jenšíková, mluvčí FN Plzeň. Obdobně se vyjádřila také Eva Jurinová, mluvčí FN Motol v Praze.

Na mimina poslanci zapomněli

Měsíc fungování poplatků ve zdravotnictví odhalil závažnou mezeru v zákoně. Pochybením zákonodárců jsou od poplatků osvobozeny jen děti vyrůstající v dětských domovech. Na opuštěné kojence v kojeneckých ústavech, tedy děti do tří let, se jaksi zapomnělo. „Tyto malé děti mají řadu zdravotních problémů, vyžadují odbornou lékařskou péči. Od poplatků ale osvobozeny nejsou, zákon na ně nemyslí. Naštěstí ve Fakultní nemocnici v Plzni, kam s dětmi dojíždíme na vyšetření, nám vycházejí vstříc a poplatky nepožadují. Zatím nám přišla pouze jedna faktura za hospitalizaci kojence v nemocnici. Budeme to řešit se zdravotní pojišťovnou“ říká ředitelka Kojeneckého ústavu s dětským domovem v Plzni Jana Tytlová.
Podle Jiřího Roda, mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny, musejí nemocnice i v takovém případě poplatky vybírat. Když tak neučiní hrozí jim sankce. „Věříme, že se najde kompromis. Ministerstvo zdravotnictví provede hlubší analýzu po půl roce včetně problému, který se týká kojenců v kojeneckých ústavech. Je možné, že analýze budou předcházet politická jednání,“ říká Tomáš Cikrt, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Leden provázely počáteční zmatky, kdy nebylo všem zcela jasné, za co se poplatek vybírá a co zpoplatněno není. Praxe ukázala, že větší míra informovanosti byla spíše na straně pacientů než lékařů. „Vytáčí mě neetické jednání některých lékařů, kteří si berou poplatky od lidí bez ohledu na to, mají-li na to právo. Každý lékař takový není, ale mně se stalo, že za pouhý předpis si lékařka vyžádala poplatek 30 Kč,“ vyjádřila se v polovině ledna paní Hanka v diskusi na portále Peníze.cz.

Některá zdravotnická zařízení se snažila nejasnostem předcházet. „Zřídili jsme interní informační linku, pro zaměstnance jsme vydali zpřesňující interní pokyny a na dotazy občanů jsme odpovídali opakovaně v plzeňském rozhlase,“ přibližuje mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni.

Přestože zdravotnická zařízení zaznamenávají nejrůznější reakce pacientů, s výběrem peněz nemají problémy a neplatičů je zatím jen zlomek. „Většina pacientů má již dopředu připravený příslušný finanční obnos. Pokud ne, vystavíme jim fakturu a finanční účtárna sleduje její zaplacení,“ říká Petr Urban, ekonomický náměstek Lužické nemocnice a polikliniky. „U nás se osvědčilo i zavedení platebních známek v hodnotě 30 korun. Lidé si je kupují tak, aby měli rezervu. Naše platební známky jsou časově neomezené, přenositelné, takže lidé je mohou mít do zásoby a členové rodiny si je v případě potřeby mohou předávat mezi sebou,“ poznamenává mluvčí FN Plzeň. „Přesné procento neplatičů nemáme k dispozici, ale jedná se o ojedinělé případy, a to sociálně slabé jedince,“ podotýká mluvčí FN Královské Vinohrady Jana Jeníková.

Do celkového počtu pacientů se koncem ledna a na počátku února promítly v některých regionech také virová onemocnění a chřipky. Nicméně předpoklad, že zavedením regulačních poplatků přestanou být někteří pacienti mistry Evropy v plýtvání zdravotní péče, se zatím nepotvrzuje. „Do mé ordinace opět docházejí i ti, kteří patří do kategorie hypochondrů. Nechodili jen první dva týdny,“ poznamenává pražská odborná lékařka. „Mnozí pacienti se předzásobili léky na půl roku dopředu. Nyní proto do ordinace nepřicházejí. V každém případě ale pacienti více telefonují,“ říká obvodní lékařka z Horoměřic. Podobně hodnotí první měsíc fungování poplatků ve zdravotnictví i další obvodní lékaři v menších obcích a městech.

Podle lékařů využívají sociálně slabí lidé rovněž svá práva a přicházejí do ordinací s potvrzením o hmotné nouzi, kdy regulační poplatky platit nemusejí. „Občané v obtížné sociální situaci se na nás začali obracet hned od začátku ledna. Jsou mezi nimi staří lidé, matky s dětmi i celé rodiny. Každý případ posuzujeme individuálně. O potvrzení o hmotné nouzi přitom nemusí žádat každý člen rodiny jednotlivě. Stačí jeden doklad o hmotné nouzi s uvedením jmen a rodných čísel. O potvrzení je ale třeba žádat každý měsíc opakovaně,“ přibližuje Marie Žárská, vedoucí oddělení hmotné nouze odboru sociálních věcí Městského úřadu Vsetín.

Odradily vás poplatky od návštěvy lékaře? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2008 15:58, randy

No, pochopil jsem, že je tam mišmaš mezi velkými a malými písmeny. Já si svoje příspěvky ukládám do schránky a jak se objeví špatně napsaný kód, nesnažím se ho opisovat znova, ale zmáčknu tlačítko aktualizovat. Tak se objeví nový kód, který se mi obvykle podaří opsat bez chyby. Příspěvek doplním ze schránky.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2011 8:03, Eva

Dobrý den,má otázka je krátká.Pokud jdu k lékaři pro ukončení neschopnosti a lékař na mne ani prstem nesahne,jsem povinna dávat poplatek 30 kč?Děkuji Pilařová

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

4. 2. 2008 | Eva Sovová | 8 komentářů

Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

3. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

Za každý den strávený v nemocnici a za ošetření v ambulancích se od ledna začíná platit. Některé nemocnice přišly na to, jak neudělat z lékařů a sester výběrčí peněz a pacientům přitom... celý článek

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

13. 12. 2007 | Eva Sovová | 11 komentářů

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

Nové poplatky zamotají od ledna hlavu lékařům i pacientům. Kdo zaplatí v daném roce více než pět tisíc korun, dostane přeplatek zpátky většinou složenkou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna... celý článek

Partners Financial Services