Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 10. 1. 2008 | 18 komentářů
Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty
Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat na recept napsat „hradí pacient“. V takovém případě poplatek v lékárně nezaplatí.

Se zavedením poplatků ve zdravotnictví se zjevně pacienti začínají chovat ekonomicky. Vidět je to třeba i na poplatcích za výdej léků na lékařský předpis. Lidé si nechávají od lékaře předepsat na jeden recept více balení, aby v lékárně ušetřili. Toto chování pacientů se dalo očekávat, shodují se praktičtí lékaři. Jak někteří dodávají, řada takových žádostí je logická, pacienti nemíní vydávat své peníze zbytečně.

Při výdaji třech balení jednoho léku zaplatí pouze třicetikorunový poplatek plus doplatek za lék, pokud ho plně nehradí zdravotní pojišťovna. Pokud by si pacient nechal lék předepsat postupně v průběhu několika měsíců, za jednotlivý výdej třech balení by uhradil lékárníkovi celkem 90 korun.

30 Kč za výdej léku platíme

- za položku na receptu (1 až 3 balení)
- za každý výdej na opakovaný recept
- 30 Kč stojí rovněž výpis z receptu, pokud si v lékárně vyzvednete jen jeden z předepsaných dvou léků
Pozor: na receptu mohou být předepsány jen dva léky, vždy maximálně po třech baleních. Poplatek za výdej obou léků přijde na 60 Kč.

30 Kč za výdej léku neplatíme

za lék na recept, který není hrazen pojišťovnou (např. antikoncepce)
- za recept označený „hradí pacient“
- za léky volně prodejné bez předpisu
Pozor: při vydávání zdravotnických prostředků (např. ortézy) předepsaných na poukaz se poplatek rovněž neplatí.

Nejlevnější léky je nejlépší hradit z vlastní kapsy. Například u léku na předpis, který stojí méně než třicet korun (např. Diazepam, Lexaurin, Anopyrin, Anavenol či Oxyphyllin), se vyplatí požádat lékaře, aby recept označil „hradí pacient“. V takovém případě je výdej léku od poplatku osvobozen a lékárník bude účtovat jen vlastní cenu samotného léku. „Označení receptu „hradí pacient“ je výhodné také u léků s minimální úhradou z pojištění. Sem patří třeba léky k lokální léčbě hemoroidů ve formě čípků, mastí a krémů. U těchto přípravků navíc není doplatek započítáván do pětitisícového ochranného limitu,“ říká Aleš Krebs, mluvčí České lékárenské komory.

I chroničtí pacienti se začínají chovat šetrně a začínají lékaře žádat o vypsání opakovaného receptu na svůj obvyklý lék. Ušetří čas za návštěvy u lékaře kvůli vystavení předpisu a případně se vyhnou třicetikorunovému poplatku za klinické vyšetření. Nicméně při každém vyzvednutí léku zaplatí lékárníkovi 30 korun plus případný doplatek za léčivý přípravek, tak jako kdyby přicházeli s jednorázovým receptem.

Od začátku ledna posílily i pravomoci lékárníků. Pokud na receptu nebude lékařem napsáno, že na léku trvá, může lékárník pacientovi doporučit plně hrazený, nebo levnější lék.
V lékárně se proto vyplatí se zeptat, zda existuje náhradní lék se stejně účinnou látkou. Levnější lék přitom musí mít stejný způsob podání (např. ústy) a stejnou lékovou formu (např. tablety).

Za léky a zdravotnické prostředky se v ČR utratí ročně téměř 60 miliard Kč a do lékáren pacienti vrátí nepoužité prošlé léky za 2 miliardy Kč. Celková hodnota nepoužitých léků, které jsou zaplaceny z veřejného pojištění, dosahuje podle odhadů 4 až 10 miliard Kč ročně. Ročně se v ČR předepíše 96,6 milionu lékařských receptů a poukazů.
Zdroj: MZČR

Do ročního pětitisícového ochranného limitu, který má chránit pacienty před nadměrným placením poplatků, se započítává doplatek za nejlevnější lék na trhu. Jestliže ale pacient musí užívat drahý lék, který nelze nahradit a lékař to uvede na receptu, do ochranného limitu se mu započte doplatek v plné výši. Lékaři mohou toto opatření používat jen v odůvodněných případech, například kdyby levnější lék mohl vyvolat pacientovi vážné alergické reakce nebo způsobit jiné zdravotní problémy.

Zkontrolovat zda lék, který lékař předepisuje, je zcela nebo částečně hrazen ze zdravotního pojištění, mohou nyní pacienti sami. Tyto informace jsou veřejně dostupné na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví v rubrice Léky.  Zadáním názvu léku do vyhledávače se zobrazí, kolik lék stojí, jakou částkou na něj doplácí zdravotní pojišťovny a jaké jsou průměrné aktuální doplatky v lékárnách. K dispozici jsou také informace o podobných léčivých přípravcích a lécích se stejnou účinnou látkou, které jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami. Doplatky za léky se mohou lišit lékárna od lékárny. Platí přitom pravidlo, že čím je lék dražší, tím menší obchodní přirážku si k němu může lékárna připočítat.

O cenách léků a doplatcích za léky už od nového roku nerozhoduje komise fungující při ministerstvu zdravotnictví. Nyní má tuto pravomoc Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví verdikt ústavu vydá následně formou cenového rozhodnutí. Případné spory a nesouhlas s cenovým rozhodnutím ze strany farmaceutických firem či zdravotních pojišťoven se budou řešit v odvolacím řízení nebo soudně.

 

Pocítili jste už na vlastní peněžence zavedení poplatků za výdej léků na lékařský předpis? Co si o nich myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 21:04, hanifek

Asi si budem muset nastudovat ceník léků :-))

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2008 23:03, Alda

Prakticky není nutné, aby na recept "hradí pacient" vyznačil lékař. Můžete se tak klidně domluvit přímo s lékárníkem v lékárně podle konkrétní situace.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

3. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

Za každý den strávený v nemocnici a za ošetření v ambulancích se od ledna začíná platit. Některé nemocnice přišly na to, jak neudělat z lékařů a sester výběrčí peněz a pacientům přitom... celý článek

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

27. 12. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

Rok 2008 by nemusel být pro Česko špatný, shodují se ekonomové. Nebezpečí poklesu životní úrovně ovšem hrozí těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Lépe na tom nejspíš nebudou... celý článek

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

19. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

Na zdravotním a sociálním pojištění zaplatí v roce 2008 jak živnostníci s nízkými i vysokými příjmy. Těm prvním se zvyšuje minimální měsíční záloha na sociální i zdravotní pojistné.... celý článek

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

13. 12. 2007 | Eva Sovová | 11 komentářů

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

Nové poplatky zamotají od ledna hlavu lékařům i pacientům. Kdo zaplatí v daném roce více než pět tisíc korun, dostane přeplatek zpátky většinou složenkou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Partners Financial Services