Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 3. 1. 2008 | 2 komentáře
Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami
Za každý den strávený v nemocnici a za ošetření v ambulancích se od ledna začíná platit. Některé nemocnice přišly na to, jak neudělat z lékařů a sester výběrčí peněz a pacientům přitom placení usnadnit.

Za den hospitalizace se od ledna platí 60 korun. Lidé, kteří přijdou mezi 7. až 17. hodinou na vyšetření do nemocničních ambulancí uhradí 30 korun a v pohotovostních hodinách 90 korun. Jak se budou peníze vybírat, řešily nemocnice již od podzimu. Novinkou budou platby poukázkami a úhrada v platebních automatech. Vyplývá to z průzkumu, které provedl portál Peníze.cz v nemocnicích ve všech krajích Česka.

Vrchlabí se vzbouřilo

Proti poplatkům se vzbouřila Soukromá nemocnice ve Vrchlabí. V prosinci v tisku oznámila, že je nebude chtít od dětí a mladých lidí do osmnácti let. A to i přesto, že jí za takový postup hrozí pokuty.
Nemocnici, která se zákonu vzepře, hrozí až padesátitisícová pokuta. Podle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny bude pojišťovna situaci v lednu sledovat, a pokud nemocnice nebude vybírat poplatky déle než měsíc, pokutu dostane.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 18. 12. 2007
"Nepovažujeme za správné ani efektivní, aby lékaři a sestry kromě zdravotní péče fungovali ještě jako pokladní. Máme připraven systém poukázek, které si pacient zakoupí předem, a to kdekoliv v areálu nemocnice, na specializovaných místech, ale například i u firem provozujících občerstvení a další služby v areálu," říká Jiří Ropek, ekonomický náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V Domažlické nemocnici, Karvinské hornické nemocnici a ve Fakultních nemocnicích Olomouc, Plzeň a Královské Vinohrady v Praze budou mít platební automaty. "Naše automaty se dají přirovnat k platebním stojanům pro úhradu parkovného," vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková "Platbu v automatu prokáže pacient stvrzenkou," přibližuje Egon Havrlant, mluvčí olomoucké fakultní nemocnice. "Naši pacienti si v automatu koupí přenositelné poukázky, s neomezenou platností a pokud poukázky nepoužijí, neponičené je budou moci kdykoliv naší nemocnici vrátit a my jim vrátíme peníze," popisuje Renata Jenšíková, mluvčí plzeňské fakultní nemocnice. V některých nemocnicích, jako například v Karvinské hornické, budou kupóny platit jen šest měsíců. Vždy ale půjde o ceninu s ochrannými prvky, aby se poukázka nemohla beztrestně zneužívat.

A jak se bude platit v hotovosti? Zdravotnická zařízení, která jsme oslovili, řeší hotovostní platby vždy individuálně, podle toho, jak je nemocniční areál rozsáhlý. Lékaři a sestry budou ale peníze od pacientů vybírat v ambulancích a na odděleních jen výjimečně. Zpravidla se bude platit v pokladnách, informačních centrech nebo ve vrátnicích.

Při propuštění z nemocnice má pacient na výběr: buď zaplatit hotově hned a nebo převodem peněz na účet nemocnice. "Pro bezhotovostní platby lidem vystavíme fakturu, nebo od sestry dostanou na vyžádání složenku," přibližuje Jana Jelínková, mluvčí Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Za celý měsíc hospitalizace se platí vždy ke konci měsíce, jinak nejpozději do osmi dnů po propuštění. První nástupní a poslední propouštěcí den se počítá jako jeden.

Poplatek 60 Kč se platí:
Za hospitalizaci v nemocnici, v odborných léčebných ústavech, v léčebnách dlouhodobě nemocných a na lůžku následné péče. Dále také v lázních a v dětských odborných léčebnách nebo ozdravovnách.

Poplatek 60 Kč se neplatí:
Pokud je pacient na "propustce", při poskytnutí jednodenní péče na lůžku a jedná-li se o pobyt pacienta ve stacionáři.

Odhadnout předem platební kázeň pacientů si většina nemocnic netroufá. "To vše ukáže praxe," konstatují shodně manažerka Karvinské hornické nemocnice Anna Sekaninová a náměstek ředitele Lužické nemocnice a polikliniky Petr Urban. "Ošetřit samozřejmě musíme každého," poznamenává Egon Havrlant, mluvčí olomoucké fakultní nemocnice. " Dlužníky budeme upomínat, teprve následně sáhneme k důraznějším prostředkům. Nařízení exekuce je až posledním nejkrajnějším prostředkem, ke kterému se uchylovat zatím nehodláme. Soudní náklady mohou celou záležitost pro dlužníka nepříjemně prodražit," říká Jiří Ropek z FN Hradec Králové. Využít exekutory zvažuje například vedení Orlickoústecké nemocnice, v Olomouci chtějí případné neplatiče upomínat prostřednictvím advokátní kanceláře. "Předpokládáme, že většina pacientů bude ukázněná," dodává s optimismem Alena Vyrutová z Domažlické nemocnici. Nicméně i zde jsou na neplatiče připraveni.

Každý, kdo se do nemocniční ambulance dostane v rozmezí mezi 17.00 a 7.00 hodinou ranní musí počítat s tím, že za ošetření zaplatí 90 korun. S posunem stanovené pohotovostní služby totiž ve většině nemocnic nepočítají. Jen někde, jako například ve Fakultní nemocnici  Hradci Králové, Motol či Plzni nechávají na lékařích, aby vyšli pacientům vstříc a při mimořádném návalu, kdy se čekání na ošetření protáhne, účtovali nižší třicetikorunový poplatek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

27. 12. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

Rok 2008 by nemusel být pro Česko špatný, shodují se ekonomové. Nebezpečí poklesu životní úrovně ovšem hrozí těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Lépe na tom nejspíš nebudou... celý článek

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

19. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Některým živnostníkům podraží zdravotní a důchodové pojištění

Na zdravotním a sociálním pojištění zaplatí v roce 2008 jak živnostníci s nízkými i vysokými příjmy. Těm prvním se zvyšuje minimální měsíční záloha na sociální i zdravotní pojistné.... celý článek

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

19. 12. 2007 | Petr Syrový | 15 komentářů

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

Autonehody či jiné smrtelné úrazy jsou sice v televizi vidět každý den, jenže daleko více lidí umírá na nemoci. Proto pouze pojištění proti smrti úrazem nemusí v případě zajištění rodiny... celý článek

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

13. 12. 2007 | Eva Sovová | 11 komentářů

Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

Nové poplatky zamotají od ledna hlavu lékařům i pacientům. Kdo zaplatí v daném roce více než pět tisíc korun, dostane přeplatek zpátky většinou složenkou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Partners Financial Services