Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 11. 2. 2013 | 8 komentářů
Zdraví si za peníze nekoupíš… Ale bez peněz tě nikdo nebude uzdravovat. A právě proto vám Peníze.cz přinášejí přehled novinek, které nás v oblasti zdravotnictví čekají. Ministr Heger má odvážné vize: znovu tlačí na úplný zákaz kouření v restauracích a chce v hospodách povinně aspoň jedno nealko levnější než pivo.
Novinky ve zdravotnictví: míň lůžek, orgány „z dovozu“, léčebné konopí… Co přijde dál?

Přinášíme přehled novinek ve zdravotnictví: těch, které nás letos jistojistě neminou, i těch, které chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger do budoucna a které taky můžou zůstat jen jeho přáním. 

Hlasujte, jak se vám líbí a nelíbí.

-47
+
-

Zmizí šest tisíc nemocničních lůžek

Začněme tím, co je jasné už teď. Ve zdravotnictví se bude i v roce 2013 šetřit. Škrtat se budou především nemocniční lůžka – zdravotní pojišťovny rozhodly, že v průběhu letošního roku jich z  nemocnic zmizí zhruba šest tisíc. Dvanáct nemocnic v průběhu roku přestane akutní lůžkovou péči úplně nabízet. Konkrétně jde o špitály v Tišnově, Sedlčanech, Duchově, Tanvaldu, Hustopečích, Sedlčanech, plzeňskou Nemocnici u Sv. Jiří, kladenskou P-P kliniku, PP Hospital v Brnydýse, kardiologii na Bulovce, pražské GynCentrum a centrum Iscare. Po „zeštíhlovací kůře“ má zůstat v českých špitálech asi padesát tisíc lůžek. Podle ministerstva zdravotnictví je to pořád dost na to, aby zdravotní péče v Česku nebyla ohrožena.

+6
+
-

Ke gynekologovi za 35 minut

Změny prodělaly od prvního ledna také „dojezdové doby“ – které v Česku platí za jedno z kritérií dostupnosti zdravotní péče. Jednoduše řečeno: vyjadřují maximální čas, za který se autem nebo hromadným dopravním prostředkem musíte být schopni dostat k doktorovi. K praktickému a dětskému lékaři, k zubaři, gynekologovi a do lékárny se letos musíte být schopni dostat autem do půl hodiny a pěti minut. Na urologii, chirurgii, fyzioterapii nebo na rentgen byste to měli mít maximálně tři čtvrtě hodiny. Na psychiatrii nanejvýš hodinu. A na plastiku dvakrát tolik. Podrobnější informace o dalších specializacích – včetně lůžkové péče – najdete v boxu.

Maximální dojezdová doba

Ambulantní péče

dojezdová doba

obor nebo služba

35 min

praktický lékař, včetně dětských, gynekologie a porodnictví, zubař, lékárna

45 min

diabetolog, chirurg, urolog, neurolog, oční, krční, ušní, ortoped, radiolog, ultrazvuk, rentgen, skiagrafie, rehabilitace, fyzioterapie, vnitřní lékařství

60 min

gastroenterolog, kardiolog, pneumolog a ftizeolog, hematologie a transfúzní lékařství, revmatolog, hemodialýza, psychiatri, psycholog, logoped, dermatovenerolog

90 min

alergologie a klinická imunologie, angiolog, endokrinolog, klinický nefrolog, dětská onkologie, dětská a dorostová chirurgie, dětská psychiatrie, dětská neurologie, ortodoncie, počítačová tomografie

120 min

dětská gynekologie, foniatrie a audiologie, radiační onkologie magnetická rezonance, nukleární medicína, kardiochirurg, neurochirurg, cévní chirurgie, infekční lékařství, lékařská genetika, plastický chirurg, geriatr, sexuolog

Lůžková péče

dojezdová doba

obor nebo služba

60 min

anesteziologie a intenzivní medicína, gynekologie a porodnictví, neonatologie, dětské lékařství, chirurgie, vnitřní lékařství, dlouhodobá péče (ošetřovatelská péče)

75 min

neurologie, ortopedie, pneumologie a ftizeologie, rehabilitační a fyzikální medicína (akutní lůžková péče), urologie

120 min

traumatologie, klinická onkologie, dermatovenerologie, infekční lékařství, oftalmologie, oční, ušní, krční, psychiatrie, následná lůžková péče (léčebně rehabilitační péče)

180 min

kardiochirurgie, neurochirurgie, cévní chirurgie, radiační onkologie, geriatrie

+10
+
-

Maximální čekací doba

Náhrada kyčelního kloubu

52 týdnů

Náhrada kolenního kloubu

52 týdnů

Operace šedého zákalu

30 týdnů

Echokardiografie

10 týdnů

Artroskopie

8 týdnů

Angiografie nekoronárních tepen

8 týdnů

Mamografické vyšetření

6 týdnů

Magnetická rezonance

5 týdnů

Endoskopie

4 týdny

Počítačová tomografie

3 týdny

Skiagrafie a sonografie

2 týdny

Čekací lhůty na operace dostaly strop

Jasně stanovený limit dostaly od prvního ledna poprvé také čekací doby na operace – týká se to ovšem jen vybraných zákroků. Tak například – na náhradu kyčelního kloubu nesmíte čekat déle než padesát dva týdnů. Na odstranění šedého zákalu třicet týdnů a na sonografické vyšetření maximálně čtrnáct dní. Tabulku dalších maximálních čekacích dob najdete v boxu vpravo. Příliš se však neradujte, prozatímní zprávy z nemocnic říkají, že teorie je věc jedna, praxe druhá. Nemocnice tvrdí, že na dodržení stanovených lhůt jim chybějí peníze od pojišťoven. V mnoha špitálech se tak pacienti musí nadále obrňovat trpělivostí – výjimkou prý není ani čekat na kyčelní kloub tři roky.

+27
+
-

Práce na dohodu po roce opět bez vstupní prohlídky

Od dubnaloňského roku byly povinné vstupní lékařské prohlídky i u „prací na dohodu“ – tedy dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce. Tato povinnost se ovšem rok poté – čili v dubnu 2013 – zase ruší. Výjimkou jsou pouze práce ve zdravotně závadném prostředí – zde se vstupní lékařské prohlídce ani do budoucna nevyhnete.

+43
+
-

Konec povinného souhlasu rodičů

Loni vyprovokovalo velký rozruch zavedení povinného souhlasu obou rodičů s každým lékařským zákrokem na dítěti – a to včetně nepovinných očkování. Problémy to působilo hlavně rodičům, kteří spolu nežijí. Nehledě na ty, kteří o sobě ani nevědí nebo se nemůžou vystát. Od dubna proto bude všechno jinak: lékařům bude stačit souhlas dítěte. Teprve pokud nebude dost vyzrálé, aby se dokázalo rozhodnout, dojde na některého z rodičů – který ale bude moct zplnomocnit i prarodiče nebo třeba chůvu. V akutních případech pak bude moct rozhodnout lékař sám. Právo rodičů na informace o léčbě dítěte však zůstává nedotčeno.

+26
+
-

Orgány „z dovozu“

Další letošní novinku zavádí novela transplantačního zákona, která právě čeká na podpis prezidenta. Českým pacientům by podle ní mohly být transplantovány orgány i od cizinců, (v rámci Evropské unie), kteří u nás zemřou. Pokud bude cizinec držitelem dárcovské karty, bude to automaticky znamenat, že s dárcovstvím souhlasí. V jiných případech bude nejprve potřeba ověřit (například přes Koordinační středisko transplantací), zda tento člověk dříve nevyslovil s transplantací výslovný nesouhlas (stejně jako při dárcovství od místních zemřelých totiž platí – že „mlčení“ se v této situaci považuje za „ano“). Nutné také bude kontaktovat pozůstalé.

Pozůstalým po dárcích orgánů bude stát také přispívat na pohřeb – pět tisíc korun. Žijícím dárcům zase zajistí lepší komfort – uhradí jim ušlou mzdu. A to až ve výši dvaceti čtyř tisíc korun měsíčně. V daňovém přiznání navíc nově bude moct dárce uplatnit odpočitatelnou položku ve výši dvaceti tisíc.

-28
+
-

Konopí v apatyce koupí! Ale draze

Na konci ledna schválil Senát nový zákon o léčivech. Posvětil tak možnost, aby marihuana legálně sloužila jako lék. Konopí si lidé budou moct kupovat v lékárnách – ovšem pouze na elektronický předpis. Pacient si ho ovšem bude plně hradit sám, z veřejného zdravotního pojištění se na něj přispívat nebude – pojišťovny jsou totiž zatím proti. Odhaduje se, že měsíční dávka by například pacienta s roztroušenou sklerózou nebo Parkinsonovou chorobou mohla vyjít až na deset tisíc korun. Kritici upozorňují, že nelegální cestou lze marihuanu pořídit podstatně levněji – a že ji tudíž nemocní budou využívat i nadále spíš.

Dohled nad dovozem a distribucí konopí bude mít jako u jiných léčiv na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv – který bude také vydávat licence tuzemských pěstitelům.

Tolik k novinkám, o kterých je pro letošní rok už více méně jasno. Teď se pojďme podívat do vzdálenější budoucnosti. Začátkem ledna ministr Heger představil návrh nového zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. A najde se v něm leccos zajímavého.

Co nás čeká dál?

„Cílem tohoto nového zákona je další posílení ochrany veřejného zdraví, zejména u dětí a mladistvých. Občané by se tak mohli dočkat zavedení úplného zákazu kouření na dalších typech míst či výrazného omezení dostupnosti alkoholu pro děti a mládež. Zákon rovněž zkvalitňuje právní rámec vedoucí k zefektivnění vymahatelnosti jeho dodržování. Návrh zákona se nachází v počáteční fázi legislativního procesu, po řádném připomínkovém řízení bude předložen vládě ČR,“ oznámilo Ministerstvo zdravotnictví. A oč vlastně kráčí? Přehled návrhů ministra Hegera pro příští rok přinášíme aspoň stručně:

Anketa

Jak se vám líbí nové nápady ministra Hegera?

  • Zákaz prodeje tabákových výrobků, tabákových potřeb a alkoholických nápojů v prodejních automatech a pojízdných prodejnách.
  • Úplný zákaz kouření ve volně přístupných vnitřních prostorách, ve stravovacích zařízeních, restauracích a barech.
  • Částečný zákaz kouření pro „vnitřní zábavní prostory“ (jako jsou třeba kina a divadla) – se stavebně oddělenými prostory pro kuřáky, do kterých budou mít mladší 18 let vstup zakázán.
  • Za porušení zákazu prodeje alkoholu nebo tabákového výrobku mladším 18 let by nově mohla hrozit pokuta až ve výši milionu korun, za opakovaný prohřešek i vyšší.
  • Každá restaurace by musela povinně nabízet aspoň jedno „nealko“ levnější než nejlevnější „alko“ – čili typicky: vodu levnější než pivo, což dnes zdaleka není samozřejmost.

Pivo nesmí být nejlacinější? Co na to odborníci?

Úplný zákaz kouření v restauracích je ve Sněmovně stejným evergreenem jako zrušení poslanecké imunity. A tak je dost pravděpodobné, že bude po sáhodlouhých diskuzích, slovních přestřelkách, racionálních i emocionálních argumentacích opět smeten ze stolu. Zato pivo levnější než voda – to je nápad, který jsme tu ještě neměli. A který dozajista bude budit podobné vášně. Oslovili jsme dva odborníky na slovo vzaté, a přece lidi z opačných břehů, aby se pro Peníze.cz k odvážnému plánu ministra Hegera exkluzivně vyjádřili.

Karel Nešpor

Karel Nešpor
+30
+
-

Je primářem mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice a vůbec nejznámějším a nejváženějším bojovníkem proti závislosti na alkoholu v Česku.

„Návrh ministra Hegera hodnotím rozhodně pozitivně. Máme dispozici tvrdá data, která svědčí o tom, že se věková hranice osmnácti let nedodržuje. Ani v restauracích ne. Dospívající v Česku patří ve vztahu k alkoholu k nejohroženějším na světě. Mají většinou nižší kupní sílu než dospělí. Ekonomické zřetele by je mohly vést k větší střízlivosti,“ řekl nám Karel Nešpor.

Ladislav Jakl

Ladislav Jakl
+24
+
-

Právě započal svůj (nejspíš) poslední měsíc ve funkci tajemníka prezidenta republiky Klause. Na Hrad také přivedl festival minipivovarů. Považuje se za znalce piva a jistě je jeho milovníkem. Po skončení svého angažmá na Pražském hradě, si prý založí minipivovar. V odpovědi na naši otázku byl stručný: „Můj postoj k tomu tématu najdete zde,“ odkázal nás Ladislav Jakl na komentář na svém osobním webu. Sarkasmem na adresu pana ministra nešetří.

Foto Karla Nešpora isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2013 12:19, Martin

tady máte přesný popis toho , kde nejen ministr Hegr chce naše zdravotnictví dostat, i kuba na tom bude lépe než my. Kdo vydrží až do konce , tak bude plakat, jako já!.....
http://vimeo.com/22571895

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

10. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

Zorientovat se v cenách léků je v Česku nadlidský úkol. Liší se lékárnu od lékárny a měnit se můžou několikrát měsíčně. Systém tvorby cen léčiv má řadu odpůrců. Prý zbytečně vysává... celý článek

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

20. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit... celý článek

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

23. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

Slovo spoluúčast se dnes leckomu příčí v hrdle; jeho význam zredukoval na regulační poplatky a doplatky za léky. Přitom znamenalo cosi pěkného: že se někdo na něčem podílí spolu s někým... celý článek

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Partners Financial Services