Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

Když vám volič vypráší kožich, musíte se trochu kát a rituálně z něj vytahat pár vší. A tak bude Kalousek pečovat o důchodce, z Drábka je obětní beránek, Nečas ustupuje s DPH. Zato Leoš Heger, sekáč, který neuhne, hlásily včera Hospodářky, prý přišel s návrhem na zvýšení poplatků ve zdravotnictví. Naštěstí přišlo dementi.
Povolební novinky: podraží poplatky ve zdravotnictví? Co si o tom myslíte?

Výsledky voleb i povolební reakce lídrů politických stran by mohly být docela úsměvné. Kdybychom se na ně dívali z bezpečné vzdálenosti přes hranice. Když si uvědomíme, že se týkají země, ve které žijeme, úsměv člověku trochu hořkne.

Ministr financí Kalousek ohlašuje, že dostal od svého stranického šéfa Schwarzenberga befelem, aby začal pomáhat osamělým penzistům. „Dal mi zadání, ať zkusím pro ně něco vymyslet, aby byla jejich situace důstojnější. Což je zadání sice zapeklité, ale bereme to zadání vážně.“ Když slyší člověk z Kalouskových úst tyto věty, neubrání se cukání koutků. Bůh naše penzisty chraň. Lepšího pomocníka si nemohli přát.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Zprávou minulého týdne bylo mezipřistání Marka Dalíka za mřížemi. Pochvalovali jsme si, jak pěkně jde lovkyni narcistů Lence Bradáčové práce od ruky, a ptali se, co si o tom myslíte vy. Knížkou od nakladatelství Grada za obzvlášť podnětný příspěvek do debaty bychom byli rádi odměnili Pavla, kdyby nám na sebe nechal kontakt. Jeho věcná připomínka je totiž prostě a bohužel – pravda.

11. 10. 11:45. Pavel:
Nechval dne před večerem. Dokud nebudou pravomocně odsouzeni, pořád se nic neděje. Darebáků, kteří byli s velkou slávou zatčení a posléze soudem osvobozeni, je zde velká řada.

K smíchu je i premiér. Nejprve vyděračsky spojí osud vlády s přijetím balíčku, který obsahuje zvýšení DPH – a ve finále se sám nechá vydírat a jako tajtrlík nabízí kdejaký kompromis a ustupuje vzbouřencům: krajské volby ho nenechaly na pochybách – předčasné celostátní by mu vystavily vysvědčení, které by si za rámeček nedal.

A pak je tu ten nešťastník Drábek. Zreformoval nám celý sociální systém a nakonec ho všichni odepsali. Zpětně vzato se totiž vládě kauza jeho zatčeného a údajně korumpujícího náměstka Vladimíra Šišky šikne. Volebními preferencemi nejspíš příliš nezahýbala – kdo se (co se přízně voličů týče) potácí od ničeho k ničemu, už nemá kam padat. A teď, když už je Jaromír Drábek tak jako tak ministr na odpis, docela se hodí na něj hodit kus vládního debaklu. 

A tak premiér Nečas ohlašuje, že „bude třeba některé Drábkovy kroky revidovat“. Posvítit si chce i na projekt sKarty. My na něj svítíme už půl roku, veřejnost křičí už půl roku, už čtyři měsíce je projekt v běhu, a premiér si teprve začíná chystat baterku.

Hospodářské noviny: Heger jde hlavou proti zdi

Jediný z vládního establishmentu, kdo si bez hnutí brvou vytrvale plave po svém proudu, je ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ať už s ním člověk souhlasí, či nesouhlasí, musí se mu nechat, že tím, že na rozdíl od ostatních netajtrlíkuje a netaktizuje, získává určité sympatie. Neváhal se ostatně pustit ani do vedení vlastní strany a jako jeden z mála hledá chyby ve vlastních řadách. Jindy zdrženlivý ministr se opřel do vedení TOP 09 kvůli kauze letounů CASA. Volební propadák podle něj nelze svádět jen na nepopulární reformy. Voličům podle něj vadí přístup jeho partaje ke korupčním skandálům. Měli si prý vzít příklad z ČSSD v případu Rath a od Vlasty Parkanové se jednoznačně distancovat, místo toho aby zpochybňovali vyšetřování.  Kalousek si však trvá na svém: vyšetřovatel jednal v kauze CASA svévolně a zlovolně a Heger jen podlehl mediální realitě. V tom případě by nás zajímalo, ve vleku jaké reality se nachází ministr Kalousek.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod. Zorientujte se v důchodové reformě
Spoření na důchod je v mnoha ohledech nové. A my se snažíme zodpovědět v knize všechny vaše otázky k této problematice dříve, než si je sami položíte.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu. Mentální trénink pro rozhodování ve stresu
Praktický návod, jak být nejlepším obchodníkem, burzovním makléřem, finančním poradcem nebo „jen“ úspěšným člověkem.

Korunu všemu – tedy chvíli jsme si to mysleli – však ministr zdravotnictví Leoš Heger nasadil včera. Hospodářské noviny přinesly „zaručenou zprávu“, že se Heger právě chystá (pár dní po prohraných krajských volbách a se dvěma želízky v ohni voleb senátních!) přinést na jednání vlády návrh na zvýšení nenáviděných poplatků ve zdravotnictví! Ano, těch poplatků, které pravici prohrály krajské volby před čtyřmi lety. Od ministra by to byla obdivuhodná sveřepost. Inu voliči ho minulý víkend nepotěšili, a ani on je nepotěší – chtělo se říct.

Ministr zdravotnictví podle Hospodářek například zvažoval, že navýší zdravotní pojištění živnostníkům i zaměstnancům. Nejkonkrétnější obrysy měly prý mít ministrovy plány na zvýšení regulačních poplatků. Připlatit si měly zejména dvě skupiny pacientů: ti, kteří k lékařům chodí moc často, a ti, kteří k nim chodí moc málo. Prvním jmenovaným měl podražit regulační poplatek za prohlídku u specialisty bez doporučení z třiceti korun na stovku. Druhým se měl zvýšit poplatek z třiceti korun na šedesát v případě, že budou zanedbávat prevenci. Ministr nás tak údajně chtěl motivovat k větší zodpovědnosti.

Premiér Nečas však ještě včera informace Hospodářských novin popřel – podobný návrh by dle jeho slov současnou vládou neprošel a ministr ho stejně nepředložil. Ministr Heger později vysvětloval, že Hospodářské noviny měly k dispozici pouze předběžný analytický materiál jeho rezortu, který zahrnuje všechny možné varianty stabilizace systému veřejného zdravotního pojištění. I když se v systému slovy premiéra „rýsuje určitý deficit“ (zdravotní pojišťovny loni skončily pět miliard v minusu), zdražování poplatků se prý zatím bát nemusíme. Nicméně nová opatření, jak nalít peníze do zdravotnictví, se prý rozhodně hledat budou. Svou představu o nich nám však vláda nejspíš nastíní, až se rozčeřené volební hladiny zase trochu ustálí. 

Co si myslíte vy? Troufne si vláda brzy po volbách, řekněme do konce roku, ještě dráždit hada bosou nohou a přijde s nějakým novým nepopulárním opatřením? Budou se zvyšovat poplatky ve zdravotnictví? Platí, že hlavou zeď neprorazíš a poplatkem zdravotnictví nezachráníš? Své komentáře a postřehy pište pod článek. Nejtrefnější, nejzajímavější nebo nejvtipnější odměníme knížkou z Grady. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 10. 2012 13:19 | John

Ahoj všem.
Typická ukázka a výklad - tedy rádoby výklad skutečností a české podlejzavosti.
Tyto poplaty nežeší cokoli. Ale tam nahoře prostě nechtějí vidět pravdu - okolo všude nedořečené polopravdy podané podivným a zkreslujícím a neúplným způsobem. Lidský úpadek a odpad. Všem ostatním hezký den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2012 18:55

Citace - Johny / 18.10.2012 07:58

Velmi dobře napsaný článek, opravdu mě pobavil svou trefností a pravdivostí. Premiér Nečas stojí za houby - přesně to autor popsal: nejdřív dělá ramena a pak couvá, když vidí, že asi bude bez práce. TOP09 to samé: děda Bergů se probudil nebo zašel po skončení prohibice do nějakýho lokálu, kde se na něj sesypali ušmudlaní důchodci a teď zavelel hijééé - něco pro ně musíme udělat. Jen další snůška prázdných řečí, jako ostatní. Byl jsem volit, ale srdce mi u toho plakalo, co to musím volit za menší zlo - jen ať se náš staronový hejtman ještě další 4 roky ukáže, co umí. Zajímavé, že byly KRAJSKÉ VOLBY a řeší se věci, které s hospodařením krajů prakticky vůbec nesouvisí.


Celkem výstižné ......
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2012 14:39 | roman

tato vlada jeste podrazi vse protoze to sou dusevne nemocni lide
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2012 10:10 | uplnej vypatlanec

jiste ze, takhle totiz modrobolsevik funguje, nejdrive se zpoplatni co se da, a pak uz se jen zdrazuje ... protoze modrobolsevik ma porad co ? ... protoze modrobolsevik ma porad malo
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2012 7:58 | Johny

Velmi dobře napsaný článek, opravdu mě pobavil svou trefností a pravdivostí. Premiér Nečas stojí za houby - přesně to autor popsal: nejdřív dělá ramena a pak couvá, když vidí, že asi bude bez práce. TOP09 to samé: děda Bergů se probudil nebo zašel po skončení prohibice do nějakýho lokálu, kde se na něj sesypali ušmudlaní důchodci a teď zavelel hijééé - něco pro ně musíme udělat. Jen další snůška prázdných řečí, jako ostatní. Byl jsem volit, ale srdce mi u toho plakalo, co to musím volit za menší zlo - jen ať se náš staronový hejtman ještě další 4 roky ukáže, co umí. Zajímavé, že byly KRAJSKÉ VOLBY a řeší se věci, které s hospodařením krajů prakticky vůbec nesouvisí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2012 6:44 | Eva

Poplatky ve zdravotnictví se mohou klidně zvyšovat, protože Rath je zavřený a nikdo jiný to kritizovat nebude.
Eva
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

23. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

Slovo spoluúčast se dnes leckomu příčí v hrdle; jeho význam zredukoval na regulační poplatky a doplatky za léky. Přitom znamenalo cosi pěkného: že se někdo na něčem podílí spolu s někým... celý článek

Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče

10. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 5 komentářů

Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče

Zdravotní péče je bezplatná. Zdravotní pojištění je povinné. Filozofa možná tenhle paradox pobaví, obyčejného člověka asi zmate. Soustřeďme se ale dnes na druhou půlku sdělení: můžeme... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

16. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

O solidaritě s nejslabšími se to hezky mluví při sněmovních obstrukcích. Když dojde na činy, regionální politici ČSSD umí s potřebnými vytřít stejně efektně jako pravicová vláda.

Partners Financial Services