Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče

Barbora Buřínská | rubrika: Jak na to | 10. 4. 2012 | 5 komentářů
Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče
Zdravotní péče je bezplatná. Zdravotní pojištění je povinné. Filozofa možná tenhle paradox pobaví, obyčejného člověka asi zmate. Soustřeďme se ale dnes na druhou půlku sdělení: můžeme aspoň trochu hlídat, že se s penězi, které dáme na zdravotní pojištění, neplýtvá? Maličko, ale můžeme. Slouží k tomu výpis zdravotní péče.

Každý rok klienti zdravotních pojišťoven pomohou odhalit omyly, ale také podvody lékařů ve vykázané zdravotní péči. Dochází k tomu, když požádají zdravotní pojišťovnu o výpis ze svého osobního účtu. A pak se diví, když vidí, že jim podle záznamů nedávno odoperovali slepé střevo, a to přesto, že ho nemají už od operace na základní škole. Ve většině případů jde o omyl, lékař se splete v rodném čísle či vykáže nesprávný kód. Najdou se ale i takoví, kteří vykazují práci, kterou nikdy neudělali, a inkasují za ni od zdravotní pojišťovny odměny.

Léčba zdravé nohy

V listopadu loňského roku si šestatřicetiletá klientka České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) zkontrolovala svůj individuální účet a zarazila ji částka 1692,18 koruny za „výkony“, které jí měly být provedeny v květnu 2011. Z výpisu vyčetla, že měla podstoupit léčení nohy včetně jejího zasádrování, kloubní punkce, podání léků a návštěv u ortopeda. Jenže ona měla nohu naprosto zdravou a žádný z vykázaných zdravotních zákroků neabsolvovala.

Obrátila se tedy na pobočku pojišťovny s žádostí o prověření. „Pojišťovna záležitost projednala s dotyčným lékařem, ortopedem z obce ležící v blízkosti hranic s Polskem a Slovenskem. Ten uvedl, že má v databázi tři pacientky stejného jména, z nichž jen jedna je pojištěná u naší zdravotní pojišťovny. K zápisu do zdravotní dokumentace pojištěnky ČPZP, a tím i k účtování péče zdravotní pojišťovně došlo podle lékaře omylem. Lékař souhlasil se stornováním vykázané péče,“ uvedla Elenka Mazurová, mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Většinou omyl, ne zlý úmysl

Zmíněný ortoped tedy udělal jen administrativní chybu, zákroky skutečně provedl a neměl v úmyslu se obohatit na cizí úkor, tedy na úkor zdravotní pojišťovny. V naprosté většině případů, kdy se klienti na pojišťovny obracejí s nesrovnalostmi ve svých účtech, je to podobné. „Chybné vykázání péče není ojedinělé, ve většině případů jde o omyly a překlepy. Nejčastěji jsou to chyby v rodných číslech, překlepy v číslech kódů, špatná interpretace metodiky vykazování výkonů a podobně,“ vysvětluje Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Pojišťovny však evidují i případy nečestného jednání některých lékařů, kteří se chtějí na jejich účet obohatit. Například právě ZP MV ČR podala zatím dvě trestní oznámení proti lékařům a k jedenácti trestním oznámením se připojila. „Jedno z trestních oznámení se týkalo lékaře, který vystavoval zdravým lidem recepty na anabolika jako podpůrný prostředek k nárůstu svalové hmoty,“ uvedla Kadečková.

Zaměstnanecké pojišťovně Škoda zase například na základě upozornění pojištěnce odhalili lékaře, který poskytnutou péči vykazoval k zaplacení pojišťovně a současně požadoval platbu za ni i po pojištěnci.

Výpis papírový i on-line

Co za ně lékaři pojišťovnám naúčtují, zajímá rok od roku víc lidí. Pro příklad: u zmiňované České průmyslové zdravotní pojišťovny požádalo v roce 2010 o výpis zdravotní péče 20 150 klientů, v loňském roce už to bylo už 31 630 klientů. Nesrovnalosti na svém účtu „reklamovalo“ 105 z nich: lékaři či zdravotnická zařízení vykázali chybně péči za 42 428 korun. A desítky případů, kdy lékaři účtovali, co neměli, zaznamenali například i v rovněž zmiňované Zaměstnanecké pojišťovně Škoda. 

Co také najdete ve výpisu z osobního účtu

  • Seznam a ceny všech zdravotních výkonů, které vám lékaři provedli
  • Datum vyšetření
  • Pobyt v nemocnici
  • Přehled laboratorních vyšetření
  • Přehled předepsaných léků, pomůcek zdravotnické techniky apod.
  • Platby registrujícímu praktickému lékaři
  • Platby v lékárně, kde jste si vyzvedli léky

Ze zákona plyne, že pojištěnec může požádat svou zdravotní pojišťovnu o bezplatné zaslání přehledu, který ho informuje o zdravotní péči na něj vykázané a uhrazené za posledních dvanáct měsíců a také přehledu o zaplacených regulačních poplatcích a doplatcích za léky.

Způsobů, jak se k přehledu čerpané zdravotní péče dostanete, je několik. Každá zdravotní pojišťovna vám to umožní prostřednictvím osobně podané žádosti na pobočce, pak je vám výpis vystaven na počkání. O přehled lze požádat také telefonicky či písemně, a to e-mailem nebo dopisem. Pojišťovna váš požadavek ihned zpracuje a zašle vám přehled doporučeným dopisem nejpozději do týdne.

K výpisu se ale můžete u některých pojišťoven dostat taky on-line, přes portál zdravotní pojišťovny. Například ZP MV ČR umožňuje svým klientům už čtyři roky nahlížet do osobních záznamů o vykázané zdravotní péči prostřednictvím elektronické Karty života. Můžete tak sledovat jak aktuální vývoj, tak i údaje až tři roky zpět, kdykoliv se vám zachce. „Kartu života využívá v současnosti bezplatně 145 tisíc našich klientů a každý týden přibývá přibližně 1500 nových,“ upřesňuje Hana Kadečková.

Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mohou zase informace o vykázané zdravotní péči získat z Elektronické zdravotní knížky.

Anketa

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že váš lékař si „na vás“ naúčtoval něco, co vám neprovedl?

Obecně jsou zdravotní pojišťovny k požadavkům svých klientů o výpis ze zdravotní péče velmi vstřícné. Například vám vystaví přehled i za delší období než rok či připraví speciální výpisy. „Zaměstnanecká pojišťovna Škoda předává i individuální účty speciální, například týkající se pouze některého okruhu zdravotní péče jako jsou léky, stomatologická péče apod. Respektujeme veškeré požadavky pojištěnců,“ uvádí Petr Kvapil z jmenované pojišťovny.

Výpis nesedí? Kontaktujte pojišťovnu

Prostudovali jste, co lékaři naúčtovali vaší zdravotní pojišťovně, a našli jste nesrovnalost? Z výpisu nepoznáte, zda jde o omyl, nebo se lékař chtěl obohatit. Tak jako tak jste narazili na chybu. Co teď? Zdravotní pojišťovny doporučují ihned kontaktovat jejich zaměstnance. Buď písemně (dopisem nebo e-mailem), nebo návštěvou na pobočce.

Revizní lékaři váš podnět nejprve prošetří v záznamech ve zdravotní pojišťovně. Pokud se podezření z pochybení lékaře potvrdí, pak provedou revizi přímo ve zdravotnickém zařízení, kde zkontrolují konkrétní záznamy v dokumentaci. Na základě revizní zprávy se pak případně zdravotnickému zařízení odečte péče, kterou vykázalo neoprávněně. Při závažném nebo opakovaném chybném vykazování lékařské péče může zdravotní pojišťovna s lékařem ukončit smluvní vztah. Pokud bude mít podezření na protiprávní jednání, tedy na to, že se lékař chtěl obohatit, informuje Policii ČR.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

6. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

Zajímá vás, jaké finanční vyhlídky máte, kdybyste se rozstonali? Kolik vám dá zaměstnavatel a kolik stát? Jaká je pravděpodobnost, že dostanete přes prsty, když budete simulovat? A... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

16. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte... celý článek

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

20. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete... celý článek

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

29. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

Chcete být štíhlá jako Twiggy? Mít svaly jako Schwarzenegger? Být sexuální bůh? „Stačí jediné kliknutí na internetu a vaše nejtajnější sny se stanou skutečností...“ Zázraky na počkání... celý článek

Partners Financial Services