VZP zvýšila příspěvky na očkování, pro dárce či rodiče

jih | rubrika: Aktuality | 27. 1. 2020 | 5 komentářů

Všeobecná zdravotní pojišťovna změnila od začátku roku 2020 některá pravidla pro finanční příspěvky z fondu prevence. Zvýšila také příspěvky třeba pro těhotné, dárce krve nebo na očkování.

Příspěvek pro těhotné ženy, maminky a novorozence s porodní váhou do 1500 gramů zvýšila z 2000 na 3000 korun. „Maminky tuto částku mohou použít nově i na neinvazivní prenatální test, nejen na prvotrimestrální screening. Zůstává ale také možnost čerpat zmíněný příspěvek na vhodné pohybové aktivity v těhotenství, kurz přípravy k porodu, monitor dechu, pomůcky ke kojení, služby laktačních poradkyň nebo na dentální hygienu,“ říká Vlastimil Sršeň, mluvčí pojišťovny.

Až na 3000 korun zvýšila VZP příspěvky pro aktivní bezpříspěvkové dárce krve. Na zakoupené rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu mohou dostat až 2000 korun, pokud předloží potvrzení alespoň jednoho odběru za kalendářní rok. Příspěvek lze využít třeba na masáže, saunu, plavání nebo solnou jeskyni. Dalších 1000 korun mohou dárci získat na dentální hygienu, pokud předloží potvrzení alespoň dvou odběrů za kalendářní rok.

Hrajte na jistotu

„Máme také novinku pro ty, kteří krev letos nedarují a nemohou tedy čerpat příspěvek pro aktivní dárce, ale byli v minulosti oceněni alespoň bronzovou medailí Prof. MUDr. Jana Janského za 10 odběrů. Mohou získat 500 Kč na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu,“ říká Sršeň.

Na očkování proti klíšťové encefalitidě letos klientům VZP dá až 700 korun místo loňských 500, proti chřipce 200 korun místo 150, proti pásovému oparu 2000 korun místo 1000 a proti rotavirovým nákazám 700 korun místo 500.

Pro ženy se pak změnily i podmínky v programu včasného záchytu karcinomu prsu. Příspěvek vzrostl z 300 na 500 korun a pojišťovna změnila také věkový limit pro jeho získání. Na vyšetření dostanou příspěvek ženy od 25 let místo dřívějších 30 let. Horní limit je nadále 45 let, kdy už má každá žena nárok na provedení screeningové mamografie hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

U pohybových aktivit dětí od jednoho roku do 18 let VZP změnila podmínky pro žádost o příspěvek v celkové výši až 1000 korun. Získat ho lze s platebními doklady za pravidelnou pohybovou a sportovní aktivitu bez rozlišování, zda je organizovaná školským zařízením či mimo školu, nebo zda jde (u dětí od 15 do 18 let) o permanentku za pohybovou aktivitu.

„Aktivita ale musí mít dlouhodobý charakter (například 10 lekcí cvičení, čtvrt roku a podobně), musí podporovat rozvoj dítěte a být prevencí kardiovaskulárního onemocnění,“ dodává Sršeň.

O příspěvky od VZP mohou žádat třeba i děti a mladiství s bezlepkovou dietou při celiakii (až 6000 Kč) a také s nízkobílkovinnou dietou při vzácných vrozených metabolických vadách (až 10 000 Kč).

Příspěvkový program myslí i třeba na dárce orgánů na prevenci kardiovaskulárních onemocnění (pohybové aktivity, odvykání kouření), prevenci u diabetu (zdravotní pomůcky pro diabetiky a odborné pedikérské ošetření), onkologická onemocnění (vyšetření dermatoskopem, včasný záchyt karcinomu prsu, celková preventivní onkologická prohlídka, příspěvek na paruky pro onkologicky nemocné) nebo na zdravé stárnutí (pomůcky pro trénink paměti a nově příspěvek na testování paměti) nebo očkování.

Na příspěvky lákají i další zdravotní pojišťovny. O změnách v pravidlech pro příspěvky jsme psali loni: Na co už zdravotní pojišťovna nepřispěje a co proplatí nově? Přehled změn

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services