Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2016: Rady, kalkulačka a formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2017
Po odevzdání daňového přiznání přicházejí na řadu přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu. Dnes se zaměříme na druhý jmenovaný. Máme pro vás praktické rady, čerstvé formuláře, kalkulačku i aplikaci, která přehled snadno a rychle vyplní za vás.
Přehled pro zdravotní pojišťovnu za rok 2016: Rady, kalkulačka a formuláře

Jak správně podat přehled o příjmech a výdajích okresní správě sociálního zabezpečení, už od nás víte:

Zdravotní pojišťovně musí přehled příjmů a výdajů v roce 2017 podat každá OSVČ, která v roce 2016 podnikala v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti. Povinnost pro vás platí, i když jste podnikali jen část roku, měli příjmy do patnácti tisíc korun (a nemuseli tudíž podávat daňové přiznání). Přehled musíte dokonce odevzdávat, i když byly vaše příjmy nulové.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Daňový seriál

Daňové přiznání za rok 2016

Řešíte daňové přiznání na poslední chvíli? Oceníte naše rady:

Podrobně jsme vás přiznáváním daně z příjmů za rok 2016 provedli v daňovém seriálu:

Termíny: Kdy podat přehled

Přehled zdravotní pojišťovně (přesněji všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jste byli loni pojištění) se podává nejpozději jeden měsíc po daňovém přiznání. Většina podnikatelů v roce 2017 podává daňové přiznání nejpozději do třetího dubna, přehled zdravotní pojišťovně tudíž musí podat do druhého května. Jestli jste letos nemuseli podávat daňové přiznání (třeba proto, že jste loni měli jako OSVČ jen velmi nízké příjmy), měli byste si pospíšit ještě víc: na podání přehledu zdravotní pojišťovně máte čas do osmého dubna.

Jestli vám daňové přiznání chystá daňový poradce, přiznání podáváte nejpozději do třetího července a přehled pro zdravotní pojišťovnu do prvního srpna. Musíte ale tento fakt zdravotní pojišťovně do konce dubna doložit, například kopií plné moci, kterou jste zmocnili daňového poradce ke zpracování daňového přiznání.

Pokud vám finanční úřad z nějakého důvodu lhůtu pro odevzdání daňového přiznání prodloužil, podáváte přehled zdravotní pojišťovně nejpozději měsíc po uplynutí určené lhůty.

Když podáte přehled pozdě, můžete od zdravotní pojišťovny dostat pokutu až ve výši padesáti tisíc korun. Pojišťovny ale k sankcím nesahají hned, nejdřív vás vyzvou k nápravě.

Jak podat přehled

Přehled zdravotní pojišťovně musíte podat na správném formuláři – interaktivní verze formulářů toho hodně spočítá za vás, funguje jako kalkulačka. Stahovat můžete přímo na Peníze.cz v naší galerii formulářů. Na stejném místě jsou k mání i pokyny, jak přehledy vyplňovat, řádek po řádku. 

Formulář můžete doručit osobně nebo poštou na adresu zdravotní pojišťovny. Většina zdravotních pojišťoven umožňuje také elektronické podání. Informace a návod, jak na to, najdete na webu své zdravotní pojišťovny. 

Před vyplňováním přehledu si připravte vyúčtování pojistného za loňský rok, které zdravotní pojišťovny rozesílaly začátkem letošního roku. Najdete v něm přehled předepsaného pojistného i zaplacených záloh za loňský rok. Hodit se bude také daňové přiznání, opíšete z něj například údaje o vašich příjmech a výdajích.

Do kdy zaplatit

Když se v přehledu dopočtete k tomu, že jste za zdravotní pojištění měli v roce 2016 zaplatit víc, než jste zaplatili, musíte nedoplatek vyrovnat, a to nejpozději do osmi dnů po dni, ve kterém jste podali nebo měli podat přehled, většina podnikatelů by tedy letos měla zaplatit do desátého května.

Když podáte přehled zdravotní pojišťovně dřív než poslední možný den, datum platby počítejte vždy od data jeho podání – zaplaťte do osmi dní. Totéž platí, když z důvodů, které jsme zmiňovali výš, podáváte přehled až v pozdějších termínech, na platbu je vždycky osm dní. A za den úhrady se považuje den, kdy peníze dorazily na účet zdravotní pojišťovny.

Tip!

S daňovou aplikací snadno a rychle

Během patnácti minut je hotovo, bez registrace. Jen odpovídáte na otázky jako v dotazníku, daňová kalkulačka vypočte výši daně a vyplněné daňové přiznání i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a sociálku vám obratem pošle na mail. Pak se můžete rozhodnout, jestli zaplatíte sto padesát korun za verzi k tisku. Tu stačí podepsat a poslat nebo odnést na finanční úřad, respektive na sociálku a do pojišťovny. Když něco zapomenete, můžete se do aplikace vrátit a údaje opravit, i po zaplacení.

Když nedoplatek včas nevyrovnáte, začne naskakovat penále ve výši 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den. Když pokuta nepřesáhne stokorunu, pojišťovna vám ji odpustí.

Pokud se v přehledu naopak ukáže, že vám loni na zdravotním pojištění vznikl přeplatek, považuje se podaný přehled automaticky za žádost o jeho vrácení. Pojišťovna vám ho musí vrátit do jednoho měsíce. Případně se můžete rozhodnout, že částku použijete na úhradu záloh za další měsíce, stačí ve formuláři zaškrtnout příslušnou kolonku. Jestli v pojišťovně něco dlužíte, použije se přeplatek automaticky na pokrytí dluhu.

Od kdy platit nové zálohy

Od měsíce, ve kterém jste podali (nebo měli podat) přehled zdravotní pojišťovně, začněte platit zálohy na zdravotní pojištění v nové výši, k níž jste se dopočetli v přehledu. Minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2017 dělá 1906 korun. Jestli vás zajímá, jak se zálohy na zdravotní pojištění počítají, mrkněte do článku:

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

26. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Skoro tři miliony lidí čeká výměna průkazu VZP

Od dubna začne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) velkou výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších deset let obdrží lidé, kterým v letošním roce vyprší platnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services