Londýn je nejlepší město pro podnikání v Evropě. Praha na 21. místě!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 7. 10. 2010
Londýn je nejlepší město pro podnikání v Evropě. Praha na 21. místě!
Nejvýhodnějším městem pro podnikání v Evropě je Londýn. Vyplývá to alespoň ze studie European Cities Monitor, kterou tento týden uveřejnila poradenská společnost Cushman & Wakefield. Hned v závěsu za britskou metropolí stojí Paříž a Frankfurt.

Londýn, Paříž a Frankfurt - to jsou podle výzkumné studie European Cities Monitor, kterou cituje agentura Mediafax, nejlepší evropská města pro  podnikání . Západoevropská ekonomická centra si tak obhájila svá výhradní postavení. Medailové příčky zůstaly totiž od roku 2009 nezměněny. První pětku letos doplňují Brusel a Barcelona. Praha si udržela svou pozici z loňského roku, kdy skončila na 21. místě.

Rozhodující kritéria při vytváření studie European Cities Monitor jsou snadný přístup na trh a k zákazníkům, životní úroveň, nabídka kvalifikované pracovní síly, kvalita telekomunikací, vnitrostátní a mezinárodní dopravní spojení a náklady na kancelářské prostory. Průzkum se každoročně provádí mezi vedoucími pracovníky 500 největších evropských firem, kteří přímo odpovídají za umístění nových poboček při expanzi firmy. Zástupci společnosti Cushman & Wakefield ve své studii Prahu vyzdvihují za růst kvality pracovní síly, velkou slabinu naopak vidí například v telekomunikacích. Důsledkem dražší pracovní síly a chybějící státní poptávky prý navíc Česká republika prohrává v posledních letech boj o nově příchozí firmy s Polskem, Maďarskem a Rumunskem. Bratislava se v žebříčku umístila na 32. pozici. Manažeři hlavní město Slovenska hodnotí pozitivně především z hlediska nákladů na pracovní sílu, vládní podpory podnikání a nákladů na kanceláře.

Nejvíce firem podle studie směřuje momentálně do Moskvy, na druhém místě je Varšava, následovaná Istanbulem, Paříží a Bukureští. V Praze plánuje v příštích pěti letech otevřít své zastoupení 24 firem, zatímco v loňském roce své expanzní plány potvrdilo jen 20 firem. Mezi faktory, které podle studie v příštích pěti letech nejvíce ovlivní aktivity světových společností, patří příležitosti na rozvíjejících trzích, demografický vývoj, technologické změny a konkurence přicházející z okolních trhů. Rozvíjející se trhyjsou vnímány jako velká příležitost, ale také zároveň jako silná hrozba.

Studie European Cities Monitor hovoří také o značných změnách strategií firem ve vztahu k nemovitostem. Od propuknutí hospodářské krize v roce 2008 došlo k podstatnému posunu v přístupu společností k operativním nákladům a k využití prostor. Všichni manažeři výrazněji vnímají náklady spojené s užíváním kanceláří a jsou připraveni věnovat energii prověření stávajícího stavu i možných optimalizačních řešení. Úspory nákladů dosahují především úpravami smluvních podmínek, zmenšením nevyužité plochy, přestěhováním do efektivnější a kvalitnější budovy nebo konsolidací či přestěhováním do jiné lokality s nižším nájemným.

European Cities Monitor – Top 10: 1. Londýn, 2. Paříž, 3. Frankfurt, 4. Brusel, 5. Barcelona, 6. Amsterdam, 7. Berlín, 8. Madrid, 9. Mnichov, 10. Düsseldorf.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejhloupější firma? Český stát!

22. 9. 2010 | Luboš Palata | 6 komentářů

Nejhloupější firma? Český stát!

Česku začal konečně vznikat kvalitní úřednický aparát. Připravované vládní kroky ho však mohou zlikvidovat.

Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.

10. 9. 2010 | František Mašek | 12 komentářů

Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.

Pokud chcete koupit či prodat dům či byt, neotálejte. Jejich ceny se podle odborníků víceméně stabilizovaly. Mohou sice jít ještě níže, spekulace na další pokles cen domů či bytů ale... celý článek

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Jak dobře se nám žilo po patnáct let? Podívejte se.

24. 9. 2009 | Eva Sovová | 7 komentářů

Jak dobře se nám žilo po patnáct let? Podívejte se.

Léta hojnosti vystřídají v Česku hubenější roky. Žít se nám bude nejspíš hůře než dosud. Kvůli krizi začnou podle odhadů expertů klesat reálné příjmy a s tím i životní úroveň. Pocítí... celý článek

Partners Financial Services