Jak obstát na pracovišti aneb umění slovní sebeobrany

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 29. 12. 2008 | 2 komentáře
Jak obstát na pracovišti aneb umění slovní sebeobrany
Udržet si pracovní pozici a hájit kultivovaně své zájmy nedokáže každý. Zvládat v každodenním pracovním shonu nejrůznější situace s přehledem, může naučit publikace Umění slovní sebeobrany.

Mít ve firmě pověst šedé ustrašené myšky nebo vtipálka, který se snaží všechno zlehčovat, nemusí být příjemné. Zpravidla to má i další následky. Třeba tehdy, pokud má firma propouštět. Nebo když má vedení rozhodnout, kdo dostane prémie a kdo ne. Ti, kdo v každodenním pracovním shonu neumějí správně reagovat, většinou dopadají hůře než ostatní. Pohotoví lidé jsou vždy ve výhodě.

Vylepšit si ve firmě prestiž, naučit se zvládat každodenní pracovní situace, umět mírnit konflikty a neférové útoky, nemusí být pro někoho snadné. Dobrým pomocníkem může být knižní novinka nakladatelství Grada nazvaná Umění slovní sebeobrany. Její autor, Matthias Nöllke, v ní popisuje stovku nejlepších tipů, jak si osvojit potřebné triky a postupy a stát se v práci suverénním a úspěšným pracovníkem. Naučí čtenáře i celou škálu univerzálních frází, které mohou agresivní komunikaci zmírnit nebo útočníka odrazit.

Slovní sebeobrana v praxi

Jak použít univerzální frázi

Marek potká na chodbě v práci Michala, který se ptá: „Můžeš mi vysvětlit, proč vlastně pořád nosíš tak hrozný kravaty? Marek ani na sekundu neváhá: „Jsi můj velký vzor.“

„Počet univerzálních frází je nekonečný. Bez problémů si jich můžete zapamatovat třeba deset nebo dvanáct, abyste je v případě potřeby mohli použít. Rozhodující je, aby univerzální fráze seděla,“ říká autor publikace Umění slovní sebeobrany Matthias Nöllke.

Porazte útočníka jeho vlastními zbraněmi

Na jednom večírku si britský ministerský předseda Winston Churchill od jisté lady Astor vyslechl: „Kdybyste byl mým manželem, dala bych vám do čaje jed.“ Churchill odpověděl: „Kdybych byl vaším manželem, vypil bych ho.“

„Pokud se k vám někdo nechová slušně, nenechte se vtlačit do role bezmocné oběti. Snažte se zůstat věcní a klidní. Pouze tak budete vyzařovat sebejistotu a působit suverénně,“ radí hned na začátku Matthias Nöllke. V jednotlivých kapitolách přináší autor nejrůznější situace, do kterých se člověk v práci dostává. Každou rozehrává jako scénku, ve které se snaží čtenáře postupně navést, jak správně v dané situaci reagovat.

„Obecně zvládáte vše lépe, pokud s lidmi kolem sebe vycházíte dobře a chováte se k nim s respektem. Touto cestou vyjdete i s lidmi, kteří vám osobně nejsou moc příjemní. Na tom byste ani neměli nic měnit. Ale proti lidem, kteří se neumějí ve vztazích chovat, byste se měli umět bránit. Slovní sebeobranou naloženou v peprné marinádě jízlivosti. Neboť jsou situace, ve kterých se zdvořilostí nevystačíte,“ poznamenává autor.

Matthias Nöllke popisuje, v čem i sebevědomí lidé často chybují a směruje postupně k návodům, jak odpovědět na nepřiměřenou kritiku, jak zůstat suverénní i při návalu vzteku a jakými gesty, postojem, mimikou a intonací hlasu se dá útok odrazit. Přidává i velmi dobré postřehy, kdy si může člověk při jednání s nadřízeným ublížit a kdy je naopak nezbytné se ozvat, aby se útoky nestupňovaly.

„Formulujte svůj pohled vždy jasně, stručně a sebevědomě. Nebojte se námitek. Jen na svém pohledu trvejte,“ říká jeden ze stovky tipů, kterou čtivá příručka nabízí. Každý tip je podrobně rozebraný, aby čtenář pochopil, proč je užitečné jednat právě takto. V knížce se dá najít i výborný recept na to, jak reagovat na podsouvání názorů a proč je důležité umět rozpoznat, co se skrývá za jízlivou kritikou.

Název: Umění slovní sebeobrany - 100 nejlepších tipů
Autor: Matthias Nöllke
Počet stran: 192
Cena: 249,- Kč
Nakladatelství: Grada

Samostatnou kapitolu věnuje autor vztahu mezi muži a ženami. „Paleta výroků sahá od veselého škádlení přes nejrůznější vtipy až po hrubé urážky – a vy, ať jste žena či muž, na ně musíte reagovat,“ píše se v úvodu kapitoly. Na dalších stránkách se dají získat cenné postřehy jak trumfovat při poznámkách, které jdou na nervy a jak používat šarm a účinné zbraně v momentě, kdy na pracovišti zavládne dusno.

„Ve stadiu vzteku se musí dotyčný nejdříve vyzuřit. Pokud mu odpovídáte, tak vždy stručně, věcně a bez emocí. Nezačínejte se omlouvat nebo zdůvodňovat své chování. Jen byste si vyčerpali argumenty, které budete ještě potřebovat později,“ radí autor v kapitole, jak zůstat suverénní při návalu vzteku. Zároveň rozebírá situace, kdy je vhodnější mlčet, použít řeč svého těla a vztek otupit diplomacií. Jasně pojmenovává i případy, kdy má člověk právo požadovat omluvu.

„Posměšným úšklebkům můžete čelit tím, že je vezmete doslova. Pokud vás však někdo zesměšňuje a pohrdá vámi před ostatními, je tento způsob obrany nedostatečný,“ píše autor příručky. Osobním útokům, které se na pracovišti dějí, doporučuje autor čelit a dává návod, jaké formulace použít, aby byly co nejúčinnější a útočník neměl šanci dál ponižovat.

Pokud musíte používat slovní sebeobranu v přítomnosti ostatních, je to specifický případ. Vaše odpovědi nesměřují pouze k protivníkovi, ale musíte přesvědčit a získat na svou stranu i publikum,“ upozorňuje závěrečná kapitola úspěšné knížky Umění slovní sebeobrany, která je cenným rádcem pro všechny, kdo se chtějí naučit hájit své zájmy a získat přitom sympatie svého okolí.

Jak se bráníte hulvátům na pracovišti? Podělte se o zkušenosti.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde není konkurence, vítězí (pod)průměrní. I na pracovišti.

24. 11. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Kde není konkurence, vítězí (pod)průměrní. I na pracovišti.

Když firmy přestanou hodnotit pracovníky podle výkonu, ale průměrní začnou vydělávat na úkor nejlepších, spějí k záhubě. Stejný příklad špatného přerozdělování může potopit i celou... celý článek

100 rad jak zbohatnout

25. 9. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

100 rad jak zbohatnout

Peníze hýbou světem. Ti, kdo mají peněz hodně, přemýšlí jinak než ostatní. Rady, jak se stát boháčem, přináší světový bestseller „100 zlatých rad jak zbohatnout“.

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

20. 8. 2008 | Eva Sovová

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

Proč je někdo rozený šéf a jiný mu sahá jen po kolena a řídí svůj tým jen stěží? Odpovědi a odborné rady mohou najít nejen vedoucí manažeři a ředitelé firem, ale i jejich podřízení,... celý článek

Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá

15. 1. 2008 | Eva Sovová | 308 komentářů

Mobbing: šikana na pracovišti, která se v Česku rozmáhá

Skrytý teror na pracovišti, tzv. mobbing, zažívá v Česku každý šestý zaměstnanec. Řada z nich kvůli němu práci ztrácí a často končí u psychiatra. Dlouhodobá šikana na pracovišti přitom... celý článek

Partners Financial Services