Půl roku doma za 80 % platu. Volvo má program pro čerstvé rodiče

Jitka Šorfová | rubrika: BrandInsight | 5. 1. 2023
Každý, kdo se stane rodičem, může čerpat půl roku placeného volna a věnovat se rodině. Když pracuje pro Volvo. O programu Family Bond mluvíme s Alicanem Emiroğluem, šéfem Volvo Czech Republic.
Půl roku doma za 80 % platu. Volvo má program pro čerstvé rodiče

Zdroj: Volvo

Jak Family Bond funguje?

Každý náš zaměstnanec, který se stane rodičem, má možnost využít až šest měsíců placeného volna. Od nás dostává osmdesát procent platu. Tuto možnost mají matky i otcové a nezáleží na tom, jestli se jim narodilo vlastní dítě, nebo se právě stali adoptivními rodiči. Také nerozlišujeme, jestli žijí v manželství nebo třeba v partnerství dvou lidí stejného pohlaví. Stejná pravidla platí pro všechny.

Těchto šest měsíců si můžou vybrat najednou nebo je rozložit do několika částí po dobu tří let od chvíle, co se stali rodiči. To na jedné straně znamená maximální flexibilitu v rodičovské roli a zároveň může zaměstnanec průběžně zůstávat v kontaktu s firmou, takže jeho návrat do práce je bezproblémový.

Program jste spustili ve všech zemích, kde Volvo působí?

Ano. Family Bond jsme původně tvořili pro evropské prostředí, ale od loňského roku už funguje ve všech zemích světa, kde máme zastoupení.

Alican Emiroğlu

Zdroj: Volvo

Do švédské automobilky zamířil po absolutoriu Yıldız Teknik Üniversitesi v Istanbulu – nastoupil do jednoho z jejích tureckých dealerství. Postupně se vypracoval na národní úroveň, zastával funkce technické, obchodní i manažerské. Před příchodem do Prahy měl dva a půl roku na starost obchodní vývoj u importérů vozů Volvo v pětatřiceti zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky. Od listopadu 2020 je šéfem Volvo Czech Republic. Alican Emiroğlu je ženatý, má jednoho syna a s rodinou žije v Praze.

To s sebou určitě nese náklady… Vyplatí se to?

Když se budeme dívat jen na čísla, nemusí to tak vypadat. Šest měsíců platíme zaměstnanci, který je doma, a to nás samozřejmě něco stojí. Ne všechny věci se ale dají poměřovat jen penězi. Na druhé misce vah je náš zaměstnanec a jeho vztah k firmě, který se tím významně upevní.

Mít rodinu, starat se o ni, o její bezpečí, užívat si přítomnost svých nejbližších a mít možnost s nimi trávit čas, to jsou věci, které naprostou většinu lidí dělají šťastnými a dávají jejich životu smysl. K těmto hodnotám se jako společnost hrdě hlásíme. I proto aktivně podporujeme své zaměstnance, aby tu možnost využili a užívali si čas se svými dětmi. Vrací se nám to v podobě loajality zaměstnanců, kteří se po rodičovské pauze rádi vracejí a vydávají ze sebe to nejlepší. Každá firma nakonec stojí na kvalitách lidí, kteří ji tvoří. Takže jako odpověď na vaši otázku musím říct: Ano, vyplatí se nám to.

Říkáte, že zaměstnance aktivně podporujete, aby program využili. Nejde tedy jen o to, nabídnout benefit, který by oni sami vyžadovali?

Ne, je v tom hlubší význam, řekl bych. Svět se vyvíjí směrem k větší diverzitě a rovnosti a přesně tou cestou chceme jít i my. Snad není neskromné říct, že bychom v tomto směru chtěli pomoct nastavit nové normy a pravidla ve společnosti. Chceme také ukázat, že rodinný a profesní život nemusí stát proti sobě. Není nutné se pro jedno vzdát toho druhého. Work-life balance je velmi důležité téma a pro spoustu lidí velké dilema. My chceme svým zaměstnancům umožnit, aby se nemuseli obávat o práci a výdělek kvůli tomu, že se stanou rodiči.

Vítají program Family Bond stejně matky i otcové?

Možnost trávit víc času se svým dítětem, aniž by se museli bát, jestli ho uživí, přivítali opravdu všichni. Samozřejmě stále existují určité předsudky o mužích, kteří se rozhodnou jít na rodičovskou dovolenou, my se ale proti tomu snažíme bojovat právě pomocí tohoto programu. Na úplném začátku muži na rozdíl od žen možná trochu váhali, jestli benefit využít, ale netrvalo to dlouho. Velmi rychle přišli na to, že je to pro ně skvělá možnost, jak si užít rodičovství.

Volvo je švédská společnost a skandinávské země jsou v tomto ohledu o mnoho dál než zbytek světa. Ale třeba čeští muži nejsou jiní než v ostatních regionech. Každá země je v určité fázi vývoje, každá společnost má trochu jiné zvyklosti. Nakonec ale vidíme, že když mužům dáte možnost trávit čas s rodinou a zároveň se nebát o práci, rádi ji využijí. Můžou být doma a pomáhat své partnerce v začátku, kdy většina péče obvykle leží na matce. Můžou také v průběhu tří let na nějakou dobu partnerku v péči o dítě vystřídat, aby zase ona mohla zůstat v kontaktu se svou prací. Myslím, že je to správný způsob podpory rovného rozdělení životních rolí. A nesporně se tím posiluje nejen vztah mezi otcem a dítětem, ale i partnerský vztah obou rodičů.

Ženy tedy využívají program méně?

Nemám k dispozici statistiky, kolik mužů v poměru k ženám program v rámci naší korporace využilo, a ani pro nás nejsou důležité. Opravdu neděláme žádné rozdíly mezi muži a ženami, biologickými rodiči nebo adoptivními, různopohlavními a stejnopohlavními páry. Vidíme prostě rodiče, kterému chceme umožnit, aby trávil čas se svojí rodinou.

Program Family Bond

Ambicí společnosti Volvo Cars je nejen posouvat svým příkladem hranice v rámci jízdní bezpečnosti a udržitelnosti, ale měnit i leckdy zkostnatělé společenské normy a zvyklosti. Firemní sociální program Family Bond umožňuje zaměstnancům čerpat až šest měsíců placeného (80 % jejich základní mzdy) rodičovského pracovního volna, a to bez ohledu na jejich rodinný stav, pohlaví nebo sexuální orientaci, rodičům stejně jako pěstounům, naráz nebo i „po částech“ v průběhu tří let. Program může být inspirací dalším firmám a společnostem, jak sladit potřeby rodiny s pracovním životem.

Dá se říct, že ať už je v dané zemi sociální systém více či méně štědrý – což samozřejmě má vliv na celkové pojetí rodičovské – i ženy vždycky rády využijí náš Family Bond. U mužů je to jednoznačné.

A nějaká konkrétní čísla z Česka? Kolik zdejších zaměstnanců už program využilo?

Tady je statistika jednoduchá. Naše pobočka v Česku je poměrně malá. Od zavedení programu v roce 2021 jsme měli jednu novopečenou maminku a jednoho novopečeného tatínka. Oba program Family Bond využili, takže se dá říct, že máme stoprocentní účast.

Jak jinak ještě můžou firmy podporovat své zaměstnance ve skloubení pracovního a rodinného života?

Pracovat a zároveň se starat o děti je vždycky složité, zvlášť v prvních letech věku dítěte, ale i později. Základním faktorem, který rodiče potřebují, je časová flexibilita. Kromě programu typu Family Bond zaměstnanci velmi ocení možnost pružné pracovní doby a možnost využívat home office. Každopádně bychom svým přístupem rádi inspirovali další zaměstnavatele, protože věříme, že podpora rodiny, jako jedné z nejvyšších lidských hodnot, přináší pozitivní změnu ve společnosti.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services