Volných míst je nejvíc v historii, hlásí úřady práce

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 8. 2021 | 21 komentářů
Volných míst je nejvíc v historii, hlásí úřady práce

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnavatelé v Česku hlásí rekordní počet volných míst. Prostřednictvím úřadů práce jich ke konci července nabízeli 358 152, což je o 2540 víc než v červnu a o 23 869 víc než před rokem. Volných míst je tak víc než před příchodem koronaviru – růst se tehdy zastavil v únoru na čísle 351 624.

Úřady práce evidovaly ke konci července 272 178 uchazečů o zaměstnání. To je o 1124 méně než letos v červnu a o 7495 méně než loni v červenci. Dosažitelných uchazečů – tedy těch, kteří mohou okamžitě nastoupit – je 252 995. Podíl nezaměstnaných osob dosahuje 3, 7 % a podle jednotné metodiky dlouhodobě zůstává nejnižší v celé Evropské unii.

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. Na jedno volné pracovní místo připadalo ke konci letošního července v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak je v okresech Karviná (10,4 uchazeče na jedno místo), Most, Ústí nad Labem a Sokolov (shodně 4,8).

Nejvíce volných míst

Kód CZ ISCOPopisVolných míst
9313Dělníci v oblasti výstavby budov 28 111
8219Montážní dělníci ostatních výrobků 22 378
8344Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci 17 536
9112Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech 14 966
9329Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě 14 877
8332Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel 12 877
Zdroj: Úřad práce ČR k 31. červenci 2021

„Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a stavebnictví. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

U skoro tří čtvrtin (74 %) volných pracovních míst stačí zaměstnavatelům základní nebo nižší vzdělání. Víc než 72 % míst je podle firem vhodných i pro cizince. Právě marné shánění tuzemského uchazeče prostřednictvím úřadu práce je podmínkou, aby firmy mohly obsadit místo občanem státu mimo Evropskou unii.

Počet uchazečů o zaměstnání a počet volných pracovních míst. Zdroj: Úřad práce ČR

Proč se nedaří spárovat víc uchazečů s volnými místy? „Brání v tom například jeho zdravotní stav, rodinná situace, směnný provoz, nedostatečná délka praxe uchazeče, dopravní dostupnost nebo třeba firma plánuje přijmout na dané místo cizince,“ vysvětluje Beránková.

Nezaměstnanost podle okresů. Zdroj: Úřad práce ČR, data za červenec 2021

„K letním měsícům a typicky k srpnu patří „okurková sezóna“ na trhu práce – lidé se do nových zaměstnání nehrnou a nástupy odkládají až na podzim. Klesající počet nově registrovaných nezaměstnaných ale naznačuje, že na podzim nemůžeme očekávat nějaký zásadní počet volných kandidátů – naopak, pro spoustu zaměstnavatelů bude velmi těžké sehnat lidi,“ říká Jacek Kowalak, šéf české pobočky personálně poradenské společnosti Randstad.

Hledej práci!

Zdroj: Shutterstock

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

„Půjde zejména o nekvalifikované manuální profese, kde už je nyní nedostatek kandidátů a ruku v ruce s tím stoupají jejich mzdové požadavky. U kvalifikovaných profesí a pozic zase půjde o to, přesvědčit kandidáta, aby kvůli nabídce opustil své stávající pracovní místo – tito lidé totiž volně na trhu téměř nejsou,“ upřesňuje Kowalak.

Pro zaměstnance mají ekonomové dobré zprávy. „Průzkumy naznačují, že podnikatelé v průmyslu i službách do dalších měsíců i nadále očekávají navyšování počtu zaměstnanců, oživení ekonomické aktivity by tak mělo vést k tlaku na další pokles nezaměstnanosti. Snižující se nezaměstnanost a rostoucí poptávka po zaměstnancích povedou k tlakům na zvyšování mezd v české ekonomice,“ říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

„Firmy budou muset reagovat lepšími platovými podmínkami, aby si v první řadě udrželi stávající zaměstnance a také, aby přilákali nové pracovníky. Obojí může vytvářet velký tlak na finanční kondici mnoha firem, jejichž situace po řadě lockdownů není růžová,“ očekává Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin.

„Pokud koronavirus během podzimu znovu nenabere na síle, zůstane nezaměstnanost 4,3 % ze začátku letošního roku rekordem, ke kterému se Česko jen tak znovu nepřiblíží, a to ani v tradičně slabších posledních měsících roku,“ říká Vít Hradil, analytik Raiffeisenbank.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností (červenec 2021)

OkresPodíl nezaměstnaných osob
Karviná9 %
Most7,1 %
Ostrava-město6,7 %
Ústí nad Labem6,3 %
Chomutov6,1 %
Sokolov5,8 %
Louny5,7 %
Bruntál5,7 %
Karlovy Vary5,3 %
Děčín5,2 %
Brno-město5 %
Zdroj: Úřad práce ČR

Okresy s nejnižší nezaměstnaností (červenec 2021)

OkresPodíl nezaměstnaných osob
Rychnov nad Kněžnou1,7 %
Pelhřimov1,7 %
Jičín1,8 %
Praha-východ1,8 %
Jindřichův Hradec1,8 %
Mladá Boleslav2 %
Prachatice2 %
Benešov2 %
Ústí nad Orlicí2,3 %
Plzeň-jih2,3 %
Pardubice2,3 %
Prostějov2,3 %
Svitavy2,3 %
Zdroj: Úřad práce ČR

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci 78 390 lidí, což je 28,8 % uchazečů o zaměstnání. Průměrná výše podpory je 9079 korun měsíčně. Podporu v nezaměstnanosti do 4500 korun dostávala skoro čtvrtina (23,9 %) z tohoto počtu. Jde hlavně o ty, kteří se do evidence dostali po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Naopak maximální výši podpory, tedy 20 075 korun, pobírá 4,1 % lidí.

Mezi uchazeči o zaměstnání mírně převažují ženy (53,2 %). Průměrný věk nezaměstnaných byl v červenci 43,4 roku (loni 42,3 roku). Déle než dvanáct měsíců je bez práce 33,7 % uchazečů. Výrazný podíl (14,4 % z celkového počtu nezaměstnaných) připadá na osoby se zdravotním postižením.

„Bez práce byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především uchazeči o zaměstnání se základním vzdělání a s vyučením bez maturity,“ upřesňuje Beránková.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2021 17:31, Martin

Ve vesmíru je spousta míst, ale na většině se nedá žít. Na Úřadu práce je zase hodně volných míst, ze kterých se s výplatou nedá vyžít.

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.