Pomoc dostanou i dohodáři. Startuje příjem žádostí

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 22. 7. 2020 | 8 komentářů
Po příspěvku lidem pracujícím na DPČ a DPP dlouho volala opozice, vládní koalice ji odmítala. Nebude ale pro všechny.
Pomoc dostanou i dohodáři. Startuje příjem žádostí

Zdroj: Shutterstock

Pomoci od státu se dočkají i lidé pracující na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP), pokud si platili sociální pojištění.

Návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), na kterém se na konci června dohodla se zástupci Pirátů, dnes schválili senátoři. Už v první polovině července ve zrychleném řízení schválila sněmovna. V obou komorách parlamentu si návrh získal přesvědčivou většinu, dnes pro pro něj hlasovalo 65 z 69 přítomných senátorů.

Dohodáři, kteří kvůli koronavirovým omezením nemohli pracovat, mají dostat 350 korun za den za období od 12. března do 8. června. Maximální výše takzvaného kompenzačního bonusu u jednotlivce tak může dosáhnout 31 150 Kč.

O bonus už lze žádat, na webu finanční správy jsou k dispozici interaktivní formuláře. Vyplněné je lze odevzdat osobně na podatelně finančního úřadu. Lze je také poslat elektronicky přes e-mail, datovou zprávu nebo prostřednictvím aplikace elektronická podání pro finanční správu. Poslat žádost je možná i klasickou poštou.

Nárok na kompenzaci budou mít ti dohodáři, kteří se aspoň čtyři měsíce v období posledního půl roku před nouzovým stavem (konkrétně od října 2019 do konce března 2020) účastnili nemocenského pojištění jako zaměstnanec. Nemocenské pojištění je součástí sociálního pojištění.

Nemocenské pojištění se platí, pokud měsíční výdělek v případě dohod o provedení práce dosahuje aspoň 10 000 Kč a v případě dohod o pracovní činnosti aspoň 3000 Kč.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Smyslem této vstupní podmínky je přiznat nárok na kompenzační bonus pouze těm osobám, pro které byla tato činnost významným zdrojem obživy ještě před vypuknutím krizové epidemiologické situace, přičemž o tento zdroj v důsledku této situace přišly, nebo jim byl omezen,“ vysvětlilo ministerstvo financí ve svém návrhu.

Podpora je určena jen pro ty dohodáře, kterým koronavirová krize znemožnila nebo omezila práci. Počítají se přitom překážky jak u samotného člověka tak i na straně jeho zaměstnavatele.

Kompenzaci dostanou jen ti dohodáři, kteří nemají ještě jiný zaměstnanecký poměr, ze kterého se odvádí nemocenské pojištění. Například i zaměstnanecká smlouva na zkrácený úvazek tak čerpání bonusu pro dohodáře vylučuje.

„Cílovou skupinou jsou tedy pouze osoby, pro které výdělek z dohod o provedení práce nebo dohod o pracovní činnosti představuje hlavní zdroj příjmů ze závislé činnosti (není ovšem vyloučeno, aby vedle toho měly příjmy z podnikání),“ uvádí ministerstvo.

Výjimku z tohoto pravidla dostali pouze pěstouni a dobrovolní pracovníci pečovatelské služby.

Naopak, kdo zároveň vedle dohody má ještě příjem jako OSVČ, může o bonus nově žádat a dostane 500 korun, což je výše kompenzačního bonusu pro OSVČ. Podnikatelé s dohodou dosud na kompenzační bonus pro OSVČ, který už funguje delší dobu, nedosáhli.

Na základě dat České správy sociálního zabezpečení ministerstvo financí odhaduje, že dohodu, ze které se platí pojištění a žádný další příjem ze zaměstnání, má přes 116 tisíc lidí. Pokud by požádali všichni, znamenalo by to dopad do veřejných rozpočtů ve výši zhruba 3,6 miliardy korun. Ministerstvo očekává, že zažádá více jak polovina lidí a státní pokladnu to vyjde na zhruba dvě miliardy korun.

Na dohodu často pracují samoživitelé, důchodci nebo studenti. Obvyklý postup, kdy opoziční návrh nejdřív odmítne, aby se jím pak pochlubila jako vlastním, u nich vláda použila už na konci dubna. Původně neměli nárok ani na ošetřovné, i s ním nakonec vláda souhlasila.

Na pirátský návrh Schillerová přistoupila výměnou za jejich slib, že nebudou bránit zrychlenému projednání státního rozpočtu.

Aktualizovali text z 29. června po definitivním schválení podpory.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2020 19:37, D

Další dáreček na dluh. Špidla říkal známé: Zdroje jsou. Babiš to ještě zdokonalil na: Prodluzime se k prosperitě.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2020 22:07, marie

TY CHYTRÁKU-PÉČE O OSOBU ZÁVISLOU SI SOC POJIŠTĚNÍ NEPLATÍ.TA OSOBA CO POTŘEBUJE PÉČI DOSTÁVÁ PŘÍSPĚVEK OD STÁTU -ABY SI MOHLA ZAJISTIT PÉČI.PEČUJÍCÍ OSOBA NEBERE ŽÁDNÉ PENÍZE,A TATO DOBA SE POČÍTÁ DO DŮCHODU JAKO ODPRACOVANÁ DOBA.ZKUSTE SE STARAT O LEŽÁKA -KTERÉHO PŘEBALUJETE,KRMÍTE -MYJETE,OBLÉKÁTE--ATO 24 HODIN DENĚ 365 DNÍ VROCE.,5LET.ATO ZADARMO.VÍTE O TOM HOVNO.-A PÍŠETE BLBOSTI.NEŽ NĚCO Z TÉ HOBY VYPUSTÍTE TAK SI O TOM NĚCO ZJISTĚTE.DÁLE ÁŽ BUDETE MÍT 40 LET ODPRACOVÁNO VYCHOVANÉ 2 DĚTI 40 A 38 LET KTERÉ TAKÉ STÁLE PRACUJOU -NA PRACÁKU ANI DEN TAK MŮŽEM O NĚČEM MLUVIT.ALE ZATÍM U MĚ NEMÁTE CENU ANÍ ZA KORUNU -CO JSTE DOKÁZAL VY .ŮPLNÝ HOVNO-A JEN ŮTOČÍTE.ZKUSTE ŽÍT ZA 3 TIS MĚSÍČNĚ .CELÝ ŽIVOT PRACUJI TĚŽCE MANUÁLNĚ COŽ SE MI PODEPSALO NA ZDRAVÍ-KOMOUŠÍ NÁS STÁLE PRONÁSLEDOVALI-PROTOŽE OTEC BYL SOUKROMNÍ ZEMĚDĚLEC.JO DNESKA PODNIKÁ KAŽDEJ TROUBA JNES JE TO JEDNODUCHÉ-NO TO ZA KOMOUŠŮ NEBYLO-KOLIK BYLO POKNIKATELŮ TEHDY.TOTVŠE TY ČURÁKU TO MÁŠ ZATO .TY VÍŠ VO ŽIVOTĚ HOVNO A JEŠTĚ HODNOTÍŠ DRUHÝ.TEN OBROVSKEJ STÁTNÍ DLUH PLATIT NEBUDU ANI KORUNU-ZAPLAT HO TY.TO RADŠI CHCÍPNOU HLADY NEŽ JÍT NA ROK DO PRÁCE.PŘI KORONA JSME NIKDO NEDOSTAL ANI KORUNU JE NOM JÁ BERU TU KRÁLOVSKOU ODMĚNU 3TISÍCE.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Partners Financial Services