Pomoc dostanou i dohodáři. Schillerová otočila

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 6. 2020 | 5 komentářů
Pomoc dostanou i dohodáři. Schillerová otočila

Zdroj: Shutterstock, Gabriel Pleska

Pomoci od státu by se nakonec měli dočkat i lidé pracující na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP), pokud si platili sociální pojištění. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání se zástupci Pirátů.

„V pondělí půjdu na vládu s návrhem finanční pomoci pro lidi pracující na dohodu, kteří kvůli pandemii pracovat nemohli. Příspěvek ve výši cca 350 korun jim bude vyplácen zpětně za období 12. března až 8. června. Budu usilovat o to, aby sněmovna tento návrh schvalovala už v prvním čtení,“ uvedla Schillerová.

S rychlým schválením zřejmě nebude mít problém. Podpořit by ji měli opoziční poslanci v čele s Piráty, kteří pomoc pro dohodáře opakovaně navrhovali v březnu, dubnu i květnu. Pokaždé to byli právě provládní poslanci ANO, ČSSD a komunistů, kdo takovou pomoc blokovali. Mnohokrát ji odmítla i sama Schillerová.

Při maximálním využití by tak lidé pracující na dohodu měli dostat v součtu až 31 tisíc korun. Podpora má směřovat z programu Pětadvacítka, tedy formou takzvaného kompenzačního bonusu. Příjem žádostí začne až během července po schválení vládou a Parlamentem.

Na dohodu často pracují samoživitelé, důchodci nebo studenti. Obvyklý postup, kdy opoziční návrh nejdřív odmítne, aby se jím pak pochlubila jako vlastním, u nich vláda použila už na konci dubna. Původně neměli nárok ani na ošetřovné, i s ním nakonec vláda souhlasila. 

Na pirátský návrh teď Schillerová přistoupila výměnou za jejich slib, že nebudou bránit zrychlenému projednání státního rozpočtu. Neznamená to, že by Piráti přímo podpořili zvýšení deficitu na rekordních 500 miliard korun.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Partners Financial Services