Kvalitně vybavené kanceláře jsou investicí do mileniálů

Radim Zelený | rubrika: Publicistika | 28. 2. 2017
Mileniálové jsou reální lidé, a je nutné s nimi počítat na pracovním trhu. Mají jiný pohled na život i na práci. Jaké oceňují kancelářské koncepty? Co je pro ně důležité?
Kvalitně vybavené kanceláře jsou investicí do mileniálů

Mileniálové nechtějí pracovat. Jsou sobečtí, neuznávají autority, nectí pravidla. K zaměstnavatelům nejsou loajální. To všechno se o těchto mladých lidech říká. Pravda je však někde jinde.

Celá třetina pracovní síly

Mileniálové – generace Y je natolik odlišná od předchozích generací, že se dostala až do mytických sfér. Kolem mileniálů panuje tolik mýtů, že lze někdy pochybovat o jejich existenci. Mileniálové jsou reální lidé a je nutné s nimi počítat na pracovním trhu.

Podle výzkumu společnosti CBRE a výzkumné agentury Ipsos MORI budou lidé narození v letech 1980–2000 tvořit až polovinu světové pracující populace. Již brzy se mileniálové stanou největší skupinou pracovního trhu. Chtějí-li mít firmy dostatek kvalitních pracovníků, musí mileniálům nabídnout to, co chtějí. A co to je?

Jiný pohled na život i na práci

Mileniálové si uvědomují, že budou pracovat velmi dlouho. Podle výzkumu společnosti Manpower dnešní dvacátníci a třicátníci počítají s tím, že do důchodu půjdou mnohem později, než jejich rodiče. Někteří s důchodem ani nepočítají. Je pochopitelné, že proto už teď hledají ve svém pracovním životě prostor pro soukromý čas.

Podle studie CBRE Millennials Live Work Play je celých 56 procent mileniálů přesvědčeno, že práce a volný čas by měly být odděleny. Nechtějí být stále na telefonu, cení si svého osobního volna.

Že jsou mileniálové sobečtí? Rozhodně jim nechybí sebevědomí. Hledají soulad svých hodnot a hodnot svého zaměstnavatele. Sledují také občanskou a komunitní angažovanost firmy. Na to poukázal výzkum společnosti Deloitte.

„Mileniálové nejsou tak neloajální, jak jsou vnímáni, ale jejich loajalita je podmíněna přístupem zaměstnavatele, otevřenou komunikací a kvalitním pracovním prostředím,“ říká Petra Lávičková, Head of Marketing & PR společnosti CBRE.


Kanceláře v Lighthouse Waterfront Tower,.Zdroj: cbreproperties.cz

Kvalitně vybavené kanceláře jsou investicí

Chytře řešené a kvalitně vybavené kanceláře jsou investicí do lidí i úspěchu podnikání. Odrážejí se nejenom v loajalitě, ale také v celkové spokojenosti, efektivitě a výkonnosti všech zaměstnanců, nejenom těch mladých.

Bohužel, většina českých firem v tomto ohledu zaostává. Najdou se i průkopníci prosazující moderní kancelářské koncepty, které ocení nejenom mileniálové. Příkladem je zmiňovaná společnost CBRE a její kanceláře v pražském Palladiu nebo LMC sídlící v Lighthouse Waterfront Tower. Inspirací mohou být také kanceláře společností BlueLink, Accolade, Kentico software, ComAp, STRV, Expedia nebo SAP, které získaly ocenění v soutěži CBRE Zasedačka roku 2016.

Pracovní flexibilita především

Mileniálové jsou náročnější než jejich předchůdci. Mají ambice, chtějí se rozvíjet, chtějí růst, chtějí vydělávat peníze.

Podle dat společnosti CBRE 78 procent mileniálů při výběru zaměstnavatele považuje za důležitou kvalitu pracovního prostředí. 69 procent mileniálů by dokonce lepší prostředí vyměnilo za jiné zaměstnanecké benefity. 23 procent mileniálů by kvůli lepšímu prostředí přešlo i do menší, méně známé společnosti, 21 procent by kvůli tomu dojíždělo déle do práce a 20 procent by se přesunulo i do méně atraktivní lokality.

Kvalitní pracovní prostředí však nevypadá tak, jak jsme byli doposud zvyklí. Mileniálové nepotřebují k práci stabilní kancelář a pevnou pracovní dobu. Je to především flexibilita, co mileniály definuje. Jsou mladí, kreativní a dokonale ovládají technologie. Vědí, že pracovat můžou stejně dobře tady jako kdekoliv jinde.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services