Cestou na vysokou školu: Na vlastní kůži. Zajděte na přednášku

Martin Víta | rubrika: Seriál | 21. 3. 2016
Špatná volba vysoké školy je nepříjemná věc. Často znamená rok ztraceného života. Přitom je docela snadné si školu – aspoň do jisté míry – ozkoušet sice na nečisto, přesto na vlastní kůži.
Cestou na vysokou školu: Na vlastní kůži. Zajděte na přednášku

Nepočítáme-li návštěvy webů vysokých škol, první kontakt uchazeče s vysokoškolským prostředím se uskutečňuje nejčastěji během dnů otevřených dveří nebo na veletrzích pomaturitního vzdělávání. Na těchto akcích uchazeči typicky získávají přehled o nabídce studia na příslušné fakultě, přijímacím řízení a možnostech uplatnění. Je ale dobré si uvědomit, že tyto akce mají v jistém smyslu „reklamní charakter“ – každá fakulta se snaží vyzdvihnout především své úspěchy a svá pozitiva.

Realita vysokoškolského studia se ovšem projevuje jinde – především na přednáškách, seminářích a cvičeních. Je proto víc než žádoucí, aby si zájemci o studium daného oboru zkusili ještě během středoškolských studií navštívit alespoň několik přednášek na fakultě, o které uvažují. Téměř každý vysokoškolák přiznává, že jeho představa o studiu na vysoké škole byla v době před maturitou výrazně zkreslená. Mnozí studenti navíc po několika měsících strávených na vysoké škole otevřeně prohlašují, že by při opětovném výběru postupovali jinak.

Cestou na vysokou školu

Jak vybírat vysokou školu? Kde hledat ty opravdu důležité informace – jaké je uplatnění lidí, kteří studovali to, o čem já přemýšlím, jaká je kvalita školy, jak vyhodnotit své šance na přijetí...

Připravujete se na přijímačky na Masarykovu univerzitu v Brně?
Podívejte se na řešení vybraných úloh z testů TSP MU!

Chystáte se na Národní srovnávací zkoušky na testy OSP Scio?
Máme pro vás sady úloh na procvičování!

Tyto bezplatné projekty stejně jako tento seriál připravuje vzdělávací agentura kurzy-fido.cz

Přednášky jsou (až na velmi řídké výjimky veřejné), není tedy problém „jít si sednout“ mezi řádné studenty – obavy z toho, že byste nebyli vítáni, opravdu nejsou na místě. Navíc vysokoškolští pedagogové jsou v naprosté většině případů velice obětaví a vstřícní lidé, kteří zájem o obor velice vítají. Uvidíte, že se mezi vysokoškoláky budete cítit velmi příjemně. Praktická cvičení či praxe veřejné nebývají, což je pochopitelné – jak by asi vypadalo, kdyby se na pitevně objevil člověk z ulice? Nebo v laboratoři plné toxických látek?

Proč ještě na střední zajít na přednášku na vysokou

Lepší představa o oboru: obsah i forma výuka předmětu na střední škole se často výrazně odlišuje od vysokoškolské výuky příslušného oboru. Obor, který je z pohledu středoškoláka atraktivní, se může při pohledu zevnitř jevit jako nudný a nezáživný, naproti tomu předměty, které vypadaly na střední škole nepříjemně, se můžou díky systematickému výkladu na vysoké škole stát velmi zajímavými.

Lepší představa o náročnosti školy: o obtížnosti vysokoškolského studia nejrůznějších oborů koluje mezi středoškoláky řada předsudků a pověr – některé „informace“ mají vyloženě podobu karikatury (typ „ekonomka je nejtěžší gympl v Praze“), a nelze je tedy rozumně při rozhodování použít. Návštěvou několika úvodních přednášek, které jsou určeny prvákům, získáte daleko přesnější představu o obtížnosti studia.

Poznání atmosféry na škole: už z několika hodin na konkrétní vysoké škole poznáte, jestli se jedná o instituci zkostnatělou či moderní, jestli žije z tradice nebo se orientuje na potřeby studentů – to se v novinách ani na dnech otevřených dveří většinou nedozvíte.

Rozseká vás

Sžíravý komentář

Pravda o školství, že vám z ní zvadnou pugety a u slavnostního oběda zaskočí v ústech. Od Michala Kašpárka.

Získání kontaktů: na přednášce se potkáte se svými případnými budoucími spolužáky, od kterých můžete získat cenné informace o studiu – mnohdy daleko přesnější, než se vyskytují v médiích nebo než mají k dispozici výchovní poradci na středních školách.

Chci se vypravit na přednášku, jak na to?

  • Najděte ve studijním plánu zvoleného oboru přednášku, která patří mezi základní a povinné předměty daného oboru (typicky se jedná o předměty obsahující v názvu slovo „úvod“ či „základy“).
  • V informačním systému školy si najděte, kdy a kde se daný předmět vyučuje, případně kdo je vyučující. Někdy bývají tyto informace k dispozici na stránkách kateder, které zajišťují výuku daného oboru.
  • Chcete-li mít jistotu, napište krátký mail pedagogovi a zeptejte se, zda by mu nevadilo, kdybyste se vypravili na jeho přednášku.
  • … s chutí a nadšením se na přednášku vypravte!

Vidíte, že od návštěvy přednášky vás dělí skutečně jen pár virtuálních kroků (a několik těch skutečných).

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

9. 3. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Zajímejte se o témata bakalářek!

Když chcete vybrat vysokou školu, která vás bude bavit, vyplatí se zajímat se o ni hlouběji. Průzkum bojem stojí příliš mnoho peněz a času. Informací, ze kterých si můžete složit poměrně... celý článek

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

23. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Prozkoumejte studijní plány!

Mám jít studovat informatiku na Matematicko-fyzikální fakultu UK, nebo na Fakultu informačních technologií ČVUT? Vyhovovala by mi víc práva v Praze, nebo v Brně? Tyto a podobné otázky... celý článek

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

15. 2. 2016 | Martin Víta

Cestou na vysokou školu: Jaká je vaše šance na přijetí? Zrádná statistika

Má vůbec cenu hlásit se právě na tenhle obor, právě na tuhle fakultu, na tuhle školu? Před vyplňováním přihlášek si snad každý položí tuhle otázku. Tabulky s počty přihlášených a přijatých,... celý článek

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

1. 2. 2016 | Martin Víta | 7 komentářů

Cestou na vysokou školu: Co s tou religionistikou budeš dělat? Zeptej se LinkedInu

Prvním dílem začínáme na Peníze.cz nový seriál určený převážně těm, kteří se rozhodují nebo brzy budou rozhodovat, na jakou vysokou školu se vydají. Naučíme je klást si správné otázky... celý článek

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

11. 7. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Návod na to, jak přestat být na jednu přes držku.

Partners Financial Services