Očima zaměstnavatelů: Tak si je vemte do podniku!

Potravinářská firma Hamé se přihlásila, že by byla ochotná dát práci i ubytování azylantům. Co na to další zaměstnavatelé?
Očima zaměstnavatelů: Tak si je vemte do podniku!

Na začátek je potřeba ujasnit si, o čem je řeč. Je potřeba rozlišovat slova azylant a imigrant. Teprve člověka, který získá azyl nebo povolení k pobytu, totiž lze legálně zaměstnat lze. Tak jak to zní v prohlášení z Hamé: „Potravinářská společnost Hamé se rozhodla pomoci rodinám syrských uprchlíků. Těmto běžencům, kteří dostanou azyl v České republice, nabízí zajištění ubytování a práce ve svých výrobních závodech v tuzemsku.“ Azylové řízení samozřejmě nějakou dobu trvá, proto nelze očekávat, že pozítří budou už váleční uprchlíci stát v koncernu u píchaček. A nejde jen o délku azylového řízení, ale také o to, že zatím u nás uprchlíci o azyl prakticky nežádají.

Hamé zatím mluví o desítce rodin, s tím, že po zkušenostech by program mohla rozšířit. Ale není to jen Hamé. Hospodářská komora tvrdí, že podle jejího průzkumu by české firmy mohly dát práci až pěti tisícům azylantů. Její šéf mluví o možnosti vzniku fondu, který by válečným uprchlíkům, kteří dostanou azyl, pomáhal s rekvalifikacemi a vzděláváním, aby měli větší šanci získat práci.

Ptali jsme se velkých zaměstnavatelů – a vybírali jsme mezi nimi takové, kteří mají volná místa – jestli jsou také ochotni podat pomocnou ruku. Vzhledem k tomu, jakým reakcím také muselo po prohlášení svého šéfa čelit Hamé, se vůbec nedivíme, že odpovědi byli spíše sterilní. Nedivíme se ani firmám, které odepsaly, že se ankety nezúčastní. A vlastně ani těm, jejichž mluvčí a ředitelé se zahrabali pod zem a raději nenapsali ani po upomínce vůbec nic; to byli třeba stavebníci Skanska a Metrostav, obchodní řetězec Ahold (supermarkety Albert), boleslavská Škodovka nebo státní podnik Lesy České republiky.

Ptali jsme se takhle: Žadatelů o azyl z válkou postižených zemí je u nás zatím minimum. Byli byste připraveni udělat podobné vstřícné gesto jako Hamé? Kolik lidí a jakých profesí byste byli ochotni zaměstnat? Dokázali byste nabídnout jenom práci, nebo případně i ubytování? Jakou kvalifikaci by ti lidé museli mít? Jak velkou překážkou by byla neznalost češtiny?

Petr Vaněk

Ředitel vnějších vztahů Hyundai

Petr Vaněk
+13
+
-

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech zaměstnává lidi bez ohledu na jejich původ, rasu, náboženství a podobně, ale pouze v souladu se svými aktuálními potřebami na obsazení volných pozic. Pro práci v administrativě a managementu je základní podmínkou (kromě požadovaného odborného vzdělání) znalost angličtiny, v dělnických profesích se angličtina nevyžaduje, uchazeči ale musejí splňovat požadavky, týkající se zdravotního stavu, manuální zručnosti atd.

Nedisponujeme žádnými ubytovnami a svým zaměstnancům – s výjimkou korejských pracovníků – ubytování nezajišťujeme, všichni naši zaměstnanci HMMC v dojížďkové vzdálenosti od zaměstnání.  

Michael Šperl

tiskový mluvčí Kauflandu

Z lásky k Česku fotografie neposkytujeme, „nechlubíme“ se obličeji
+4
+
-

Naše společnost se chová naprosto apoliticky a nerozlišuje původ uchazečů o práci v našich prodejnách. Nejlepším důkazem aktuální složení našich zaměstnanců. Najdete mezi nimi celou řadu různých evropských, ale i mimoevropských národností.

Kvalifikace v různých profesích, které v maloobchodě s potravinami máme, je ale naprosto nutná. Jde o manipulaci s potravinami, která si vyžaduje odbornost a dodržování velmi přísných zákonných norem. Neznalost češtiny překážkou je a spadá do zmíněné kvalifikace, nicméně není překážkou nepřekonatelnou.

Jan Hais

šéf personalistů ve firmách G4S

Jan Hais
+20
+
-

Společnost G4S dodržuje celosvětově definovaný etický kodex, ve kterém se zavazuje dodržovat zásadu rovného zacházení se všemi stávajícími i potenciálními zaměstnanci. V praxi podporujeme otevřenost vůči všem lidem bez ohledu na věk, pohlaví, rasu či náboženské vyznání. Proto v G4S uvítáme uchazeče o zaměstnání i z řad žadatelů o azyl, jako kohokoliv jiného, pokud budou splněny bezpečnostní předpoklady.

Otázkou je znalost českého jazyka, ta je u většiny našich pracovních pozic často nezbytná pro operativní komunikaci. Všichni ale mají stejnou startovní čáru a mohou se pokusit o složení zkoušky na pozici strážný. Hlavní překážku teď ale vidím v současném českém právním řádu, který nařizuje, že žadatelé o azyl mohou být ekonomicky aktivní až po uplynutí dvanáctiměsíční lhůty.

Petra Jeřábková

Personální ředitelka Siemens Česká republika

Petra Jeřábková
+20
+
-

Anketa

Ve kterém podniku to říkají nejlíp?

V současné době zaměstnáváme přibližně 300 zaměstnanců s jinou než českou nebo slovenskou národností, hovoří se u nás 26 světovými jazyky. Pracujeme společně s lidmi, kteří pocházejí z různého etnického prostředí, různých kultur, a netolerujeme jakoukoliv diskriminaci.

Se začleňováním lidí v těžké životní situaci zpátky do společnosti máme čerstvé zkušenosti. Před několika měsíci jsme spustili unikátní sociální projekt Restart@Siemens – dáváme druhou životní šanci bezdomovcům: poskytujeme zaměstnání, pomáháme s bydlením, integrací do společnosti, ale například i s dluhovou situací.

Cizinci se statusem azylanta mají v oblasti zaměstnanosti stejná práva jako naši občané, bez nutnosti získat pracovní povolení. To administrativně zjednodušuje možnosti jejich přijetí oproti cizincům, kteří nejsou pod mezinárodní ochranou. Pro přijetí do zaměstnání je pak obvykle podstatná jazyková vybavenost, kvalifikace a demografická dostupnost, případně možnost zaměstnavatele ubytování poskytnout.

Z tohoto pohledu má Siemens co nabídnout díky různorodosti profesí, které obsazujeme v obchodních částech organizace a také v řadě výrobních závodů napříč Českou republikou. Siemens jako společensky zodpovědná firma je připravena nabídnout pomocnou ruku potřebným lidem, pokud je to legislativně možné.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2015 7:41, Radim

Firmy ještě ani nezačaly zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané ve věku 50+, životopisy těchto lidí bez ohledu na jejich předchozí vzdělání a praxi stále automaticky hážou do koše. A podobně na tom jsou i jiní znevýhodněné skupiny dlouhodobě evidované na ÚP.
A nyní mají zaměstnávat přednostně imigranty? Jedině snad že by se uštřilo, pokud bude Bruselem přikázáno platit emigrantům v případě jejich nezaměstnanosti dávky blížící se německým, zatímco naši nezaměstnaní budou stále pobírat až řádově nižší české dávky.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2015 10:20

Zatím to vždycky bylo tak, že imigranti makali nejvíc. Stačí osekat sociální stát. Prospělo by to ostatně i domorodcům.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

18. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 27 komentářů

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

11. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek?... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Vězení? Jako lehnout pod lis. Prošel šesti kriminály. Pak se znovu narodil

4. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Vězení? Jako lehnout pod lis. Prošel šesti kriminály. Pak se znovu narodil

Prošel šesti kriminály. Minimálně dvakrát za dost brutální činy. Drogy, loupeže a vykrádačky dvacet let lemovaly jeho život jak patníky u silnice. Dneska pomáhá lidem s podobnou zkušeností... celý článek

Šéfka českého Googlu: Think big, přemýšlejte ve velkém

23. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Šéfka českého Googlu: Think big, přemýšlejte ve velkém

Její společnost patří mezi firmy, kde by chtěla velká část studentů jednou pracovat. S ředitelkou české pobočky Googlu jsme se proto bavili hlavně o konkurenceschopnosti Čechů na mezinárodním... celý článek

Partners Financial Services