Utíkáme z kanceláří, nebo nás z nich vyhánějí?

Michal Martoch | rubrika: Co se děje | 6. 9. 2012 | 13 komentářů
Sníte o tom, že jednoho dne už nebudete muset do nenáviděné open space kanceláře? Že prostě jen vylezete z postele a přesunete se k pracovnímu stolu? Nebo se naopak děsíte okamžiku, kdy v práci vyfasujete notebook a pošlou vás domů?
Utíkáme z kanceláří, nebo nás z nich vyhánějí?

Nechceme vám lakovat svět na růžovo ani psát hororové scénáře. Jedno je ale jisté: práce na dálku je levná. Na druhou stranu ale chytrý zaměstnavatel ví, že na tomto způsobu práce vydělá jen tehdy, když bude jeho zaměstnancům vyhovovat.

Z kancelářských doupat do open space

Architekti první poloviny dvacátého století to mysleli dobře. Doufali, že lepší svět bude svět beze zdí. A mysleli tím nejen metaforické zdi, sociální bariéry, ale i zdi skutečné. Jak popisuje George Musser ve Scientific American, někteří architekti přitom nešetřili ani silnými slovy. Jeden z nejvýznamnějších amerických architektů Frank Lloyd Wright třeba považoval zdi za vyloženě fašistické. Tak vznikly první open space kanceláře s dlouhými řadami stolů. V padesátých letech přišly polootevřené boxy a začalo se experimentovat s uspořádáním stolů.

Dnes má open space po desetiletích svého vývoje podoby celkem různorodé – ty však mají jedno společné: jsou to levné otevřené prostory, kde mají k sobě lidé blíž, ale zároveň se také víc ruší a mají méně soukromí. A výzkumy to potvrzují. Ještě v roce 2001 byly ovšem tyto studie naplněné optimismem. Článek nazvaný Kanceláře, které fungují od Franklina Beckera a Williama Simse z newyorské Cornellovy univerzity dochází dokonce k závěru, že čím otevřenější je kancelářský prostor, tím více přispívá k efektivitě tam, kde je práce založena hlavně na komunikaci.

Propojeno: nemoc z povolání

„V roce 2010 bylo v České republice hlášeno u 460 žen a 590 mužů celkem 1 292 profesionálních onemocnění, z toho bylo 1 236 nemocí z povolání a 56 ohrožení nemocí z povolání,“ uvádí ve své zprávě za loňský rok Státní zdravotní ústav. Meziročně celkový počet klesl o 29 případů.

Pak přišly pochybnosti. Například studie Vineshe Oommena Proč můžete onemocnět ze své kanceláře uvedla, že v 90 procentech případů má práce v open space kanceláři negativní důsledky – zaměstnanci jsou více vystresovaní, trpívají vysokým krevním tlakem a častěji mění práci. K podobnému výsledku došla i česká agentura Commservis. V připravovaném výzkumu došla k závěru, že 92 procent lidí má v open space problém, který snižuje jejich výkonnost. Každý druhý má dokonce psychosomatické problémy. „Jednoznačně se ukazuje, že zatímco v kancelářích po maximálně dvou lidech bralo léky na zklidnění sedm procent zaměstnanců, v open space je to 22 procent, tzn. každý pátý,“ vysvětluje ředitel Commservisu Tomáš Zdechovský.

Nemůžu se v tom kraválu soustředit

Nejčastějším problémem otevřených kanceláří pak bývá snížená schopnost koncentrace. „Řada lidí má problém se v takovém v takovém ruchu soustředit na práci a raději si nosí práci domů nebo si rezervují zasedačky, kde mají klid,“ popisuje psycholog a kouč Jan Benda. Proč by si tedy tito většinou introvertní zaměstnanci nemohli nosit práci domů takříkajíc legálně, v pracovní době? Zvlášť když na tom firma jen ušetří?

Anketa

Jak by se vám líbila práce z domova?

„Pokud pracuji z domova, pracuji na úkolech, které nevyžadují takovou interakci s ostatními kolegy a zároveň představují větší nárok na soustředění,“ potvrzuje Daniela Černá, ředitelka Centra expertízy ze společnosti Vodafone Czech Republic. Ta tráví prací na dálku v průměru asi pětinu svého pracovního času. A vypočítává další výhody: možnost řídit si svůj pracovní čas nebo pružně reagovat na problémy – je totiž všude „online“, a když je potřeba, spojí se s kolegou pomocí videokonference. „Práce z domova mi také pomáhá vybalancovat rodinný a pracovní život. Navíc šetřím čas – neplýtvám jím cestováním do práce a z práce a nemusím chodit na oběd do pizzerie, ale mohu si dát si dobrý oběd doma,“ dodává Daniela Černá.

Práce z domova: noční můra?

Že si to neumíte představit? Bydlíte v panelákové garsonce a vaše žena je na mateřské? Nebudeme si namlouvat, že práce na dálku je vynikající řešení pro každou firmu. Může se ale snadno stát, že sice nepřijdete o svou židli v kanceláři a přesto na dálku pracovat budete. A místo abyste vyrazili na svou oblíbenou služební cestu s dietami nebo na školení v krásném hotelu, všechno vyřídíte od svého počítače pomocí videokonference. I když vás tato představa nemusí těšit, jednu útěchu pro vás přeci jen máme: nejste v tom sami, tímto směrem míří celý svět.

A práce z domova? Můžeme vás ujistit, že pokud nebudete chtít, jen hodně zaslepený zaměstnavatel vás bude nutit. Naopak praxe velkých zahraničních firem ukazuje, že nejvýhodnějším řešením pro obě strany bývá flexibilita. Čili ber, nebo nech být. A možná vás to překvapí, ale zaměstnanci takových firem bývají produktivnější a loajálnější. Jednoduše řečeno, často si takové svobody váží.

Michal Martoch

Michal Martoch

Autor je konzultant společnosti WorklineSluzby.cz, která zavádí ve firmách nástroje pro snadnou práci přes internet (on-line kanceláře, Google Apps, Microsoft Office 365, webináře, e-learning, videokonference, komunitní sítě Yammer  apod.). Firma také poskytuje konzultace a školení.

Ovšem i skalní příznivci práce z domova si připouštějí její stinné stránky. Mívají problémy s oddělením rodinného a pracovního života nebo mají tendence pracovat nonstop. „Občas se cítíme trochu samotářsky; ale to se řeší srazy a večírky,“ vysvětluje Tomáš Baránek, ředitel společnosti Jan Melvil Publishing. Toto nakladatelství si jako jediný svůj prostor ponechalo jednu místnost s výlohou do ulice. Ta plní zároveň funkci mikroredakce, odběrního místa e-shopu i zasedačky. A většinu svého času fungují jeho pracovníci na dálku.

Peníze nešetří technologie, ale lidé

Bylo by tedy asi naivní předpokládat, že vás nové technologie minou obloukem. Když váš zaměstnavatel bude moci ušetřit, udělá to. Pokud bude ale zároveň dost chytrý, bude vědět, že tyto úspory mu nakonec přinesou jen lidé, kteří s těmito technologiemi budou pracovat. Tedy ne lidé otrávení a naštvaní, ale především lidé motivovaní a nadšení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2012 11:21, Pamětník

Naštěstí ještě pořád existují i klasické kanceláře.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Okradli vás v práci? Kdy škodu platí zaměstnavatel

24. 7. 2012 | Barbora Buřínská

Okradli vás v práci? Kdy škodu platí zaměstnavatel

K základním povinnostem zaměstnavatele patří vytvořit na pracovišti bezpečné prostředí. A v bezpečí nemají být jen zaměstnanci, ale i jejich věci. Pokud jim je někdo odcizí nebo poškodí,... celý článek

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

16. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Když se řekne pracovní úraz, většinou si představíme dělníka padajícího z lešení... Ano, většina pracovních úrazů má co do činění se stavebnictvím nebo dopravou, doba se ale změnila.... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

16. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

Kdo má ženu učitelku, ten si občas přijde jako třeťák před tabulí. Kdo má doma advokáta, slýchá, že „námitka je nepřípustná“, a kdo si vzal letušku, ten se nediví, že mu místo pozdravu... celý článek

Partners Financial Services