Co si o tom myslíte? Mají Češi práci na salámu? Jsme línější než Řekové!

Co si o tom myslíte? Mají Češi práci na salámu? Jsme línější než Řekové!
Žijete svou prací? Potíte krev v nekonečných přesčasech, jen abyste šéfovi dokázali, že právě vy jste kůň, na kterého má vsadit? Jak moc jste mu oddaní? Co všechno byste pro úspěch zaměstnavatele udělali? Nic moc – odpovídá se zívnutím většina Čechů.

Když Václav Klaus prohlásil, že Řekové se jen poflakují pod cypřišem a popíjejí ouzo, připadalo mi to jako neskutečná drzost. Člověk by se za prezidenta nejradši omluvil. Když jsem se o pár týdnů později vrátila z řecké dovolené, v duchu jsem se omlouvala prezidentovi. V turistickém letovisku očekáváte, že z vás budou místní rejžovat o sto šest. A hodláte sobě i jim leccos dopřát. Jenže Řekové rejžujou ospale a zahálčivě. A tak si v baru dáte místo tří drinků jeden, v restauraci vynecháte kávu i dezert a zmrzlinárnu opustíte dřív, než si vůbec objednáte. Věčné čekání by s prominutím umořilo i osla.

Sejdou se tři, Řek, Němec a Čech...

Prezident své výroky na řeckou adresu později zasazoval do širšího kontextu: velké iluze si prý nedělá ani o výkonnosti Čechů. A kam že se prý hrabeme na Němce. „Velmi odlišný sklon k práci a k – jak je teď módní říkat – ‚volnočasovým aktivitám‘ plně respektuji. Pouze dodávám, že s nižším pracovním výkonem nemohu mít nové audi, ale musím se spokojit s ojetou škodovkou, ne-li s chozením pěšky,“ vysvětlil Klaus Lidovým novinám.

S hodnocením diskuze pod minulým Co si o tom myslíte? – dostavovali jsme Temelín – je to tentokrát zapeklité. Z toho, jak razantní soudy v ní zazněly, by se dalo tušit, že se jí účastnili odborníci na slovo vzatí. Jenže se nám v ní své odborné znalosti nepokusili odborně předat. Spokojili se s břitkým odfrknutím zhruba ve smyslu Ať si autor prostuduje rozdíly mezi černobylským, fukušimským a temelínským reaktorem! případně Víte o tom prdlačky, chodím se vám sem jenom smát.

O Temelínech ať se baví jen jaderní fyzici

-1
+
-
Redakční rozhodčí nakonec vybral jako nejpřínosnější příspěvek Karla Nepraše z 15. září. A to přesto, že s ním skoro v ničem nesouhlasí.

Cizí chyby vidí člověk dobře, vidět s odstupem a nadhledem sebe samé už jednoduché není. Jsme tedy líní, nebo ne? Podívejme se, co o nás zjistili kvalifikovaní průzkumníci.

V práci sedíme statečně...

Z poslední zprávy Evropské nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek vycházíme na pohled jako celkem slušní pracanti. Češi údajně stráví v práci průměrně 40,4 hodiny týdně. V Evropské unii jsme tak obsadili osmé místo. Největší „dříči“ jsou podle studie Rumuni, kteří odpracují týdně 41,3 hodin. Řekové skončili s 39,7 hodinami na šestnácté pozici. Nejméně práci dají Finové (37,8 hodiny).

... hoříme však pro ni?

Jenže ruku na srdce – v práci se dá dělat tolik zajímavých věcí… A také je docela dobře možné nedělat tam vůbec nic. Poměřovat pracovitost a lenost počtem „odsezených“ hodin může být dost zavádějící.

Nedávná studie GfK Group zjišťovala angažovanost zaměstnanců ve třiceti státech. Co přesně ona „angažovanost“ znamená? Ztotožnění se zaměstnance s úspěchem společnosti, jeho oddanost a ochota u zaměstnavatele zůstat. Ukázalo se, že na štíru jsou s ní v podstatě všechny sledované země. Mimořádně špatné vysvědčení si však vysloužilo Česko. Ze zapojených zemí dopadlo skoro nejhůř. Těch, co pro svou firmu dýchají, prý máme jen deset procent. Nejlépe ze studie vyšel Izrael s 29 angažovanými procenty. Řecko do průzkumu zařazeno nebylo.

X, nebo Y? Starý, či Nový zákon?

Cíle generace X a generace Y jsou – cynicky řečeno – totožné. Generace X se dřela, protože chtěla něco dokázat, a dělala všecko pro to, aby se její potomci (generace Y) měli dobře. Generace Y respektuje, že generace X něco dokázala a nesnaží se ji vytlačit z těžce dobývaných pozic. A dělá všecko pro to, aby se generace Y měla dobře.

Mezigenerační rozpor v přístupu k práci se však netýká jen člověka, panuje i u bytostí vyšších. Seďme klidně na židli, čtěme Bibli, tam to všecko je: starozákonní Jahve hřímá na Adama: V potu tváři své chléb jísti budeš, dokavadž se nenavrátíš do země.

Starý zákon

+19
+
-
Junior je však ve druhém dílu průkopníkem zcela odlišného přístupu: Hleďte na ptactvo nebeské, žeť nesejí ani žnou, ani shromažďují do stodol, avšak Otec váš nebeský krmí je. I zdaliž vy jich mnohem nepřevyšujete?

Nový zákon

-10
+
-

X, nebo Y? Starý, či Nový zákon? Kde jste vy?

Ypsilonisti, salámisti a komunisti

Neangažovanost je podle studie obecně hlavně problémem dnešních mladých. Ti totiž vnímají pracovní tlaky zvláště neblaze. Starosti jim dělá hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem. To je ostatně typický rys takzvané generace Y. Že jste ten pojem nikdy neslyšeli? Jedná se o generaci narozenou v 80. letech minulého století, bezprostředně navazuje na takzvanou generaci X (lidé narození od roku 1965 do roku 1982). „Ypsilonisti“ si podle vědců podstatně víc považují volného času. Vyžadují víc dovolené a nejsou dvakrát ochotní pracovat přes čas. Práce je pro ně spíše cestou k zaplaceným účtům než smyslem života. Tolik nejmodernější výzkumy.

Když své zraky obrátíme do minulosti a zavzpomínáme na období reálného socialismu, vybaví se nám obraz, ve kterém „všechno patří všem, plány se plní na sto dvacet procent, ale reálně nikdo nedělá nic“. S pracovní (jakož i jinou morálkou) to u nás v době totality dvakrát slavné nebylo.

Suma sumárum – ekonomicky aktivní skupinu našeho národa aktuálně tvoří generace vychovaná v zahálce socialismu na jedné straně a generace Y, která má podle vědců pracovní život na salámu, na straně druhé. Resumé je nasnadě: musíme být lenoši na entou.

Že je závěr neveselý? Tak si dejte pro zahřátí štamprličku moravské slivovičky. Kam se na ní hrabe řecké ouzo.

 

A co si o tom myslíte vy? Proč se Češi v práci tak málo angažují? Jsme opravdu takoví lenoši? A jaké máte zkušenosti s jinými národy? Kdo je podle vás v práci největší „salámista“?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 26. září získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 11. 2011 17:13 | David

Nevím u nás ve firmě jsou dvě skupiny v 1. skupině je skladník pokladník a majitel obchodu, kteří to mají jaksi na háku. Ve 2. skupině jsem já kolega z nižšího patra a bratr šéfa. Prostě je otřesné být zaměstancem někoho tak líného, tak nekompetentního někoho, tak flegmatického. Fungující 1. skupina by mohla mít heslo: co nám řeknete zapomenem a co nám připomenete zapomenem taky. Prostě synáček dostal firmu a podle toho to vypadá, místo snažení neustále někde lítá a nevěnuje se svým zaměstnancům a samozřejmě kolegové bez sebereflexe ho rádi napodobují a ošulí co mohou. Mám rád svou práci a dělá mi dobře, když mám spokojené zákazníky, vysloveně mě to přímo ovlivňuje, ale abych mohl všechny nebo většinu uspokojit potřebuju mít občas k ruce šéfa, nebo více kompetencí.
Samozřejmě je to dáno povahami a proto zatím náš obchod funguje, ale až příjde den kdy já i kolega odejdeme za lepším, pantáta(šéf) spláče nad výdělkem. Máme slušnou mzdu a jediné co jsme od nových uchazečů chtěli bylo matura a trocha ochoty do práce a za tu dobu tady byli jenom tragédi, takže loni jsme vybírali pouze z tragédů a museli jsme vybrat toho nejlepšího, abychom aspoň někoho měli. Ano loni jsme někoho sháněli a nešlo nikoho sehnat. Tím chci říct pane šéf uvědomte si, že máte dva slušné zaměstnance, kteří mají chuť makat, tak na chvíli usaďte prdel v kanclu a věnujte se nám!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 9. 2011 21:33 | Gabriel Pleska

Mít na salámu, pane Brázdo, je podle mých skromných znalostí české (československé) frazeologie totéž, jako mít něco na háku. Setkal jsem se se snahou vysvětlovat ten salám skrze arabštinu, kde salám znamená mír – ten, kdo má něco na salámu, za takovou věc nebude bojovat – ale to je podle mě falešná (i když rozkošná) etymologie. Spíš to bude mít vulgární motivaci založenou na tvarové podobnosti salámové šišky a jisté části lidského těla. Lze tak usuzovat i z toho, že podle všeho se frazém šířil z vojenského prostředí. Osobně bych hádal, že původ bude spíše v sexuální slovenštině – čeština je jazyk spíše fekální, srovnejte synonymní český výraz: mít něco u pr--.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2011 14:49 | Brázda

Oaní Dlouhá, co je to za obrat podle vědců "pracovní život na salámu?"
Děkuji Brázda-
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 9. 2011 13:42 | Gabriel Pleska

Milý neznámý, můj úsudek je vcelku v pořádku, nemějte péči. Spíš jste mě nečetl pozorně. A nejspíš ani ten článek: o produktivitě práce mluvíte stejně jako on. V diskusi to pěkně shrnul M. Kára...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2011 11:29

Pro Gabriela Plesku: Pokud z tohoto titulku nevyvozujete, že autorka automaticky považuje Řeky za líné, ne-li nejlínější a proto s nimi srovnává svůj národ, pak máte malé logické rozlišovací schopnosti. Mýtus o Řecích jako lenoších, popřel třeba článek uveřejněný ve Wall Street Journal, který stereotyp - sever je pracovitý a jih lenošný, popírá (novinář Mathew Dalton). Na základě srovnání, došel k závěru, že Řekové jsou nejtvrději pracující národ v Evropské Unii. ( !!! ) Ale tady o tom nikdo nenapíše!!! Místo aby si novináři našli cizojazyčné prameny, ničím se nezatěžují a rovnou je označí za největší lenochy.
Průměr pracovních hodin Řeka je 42 hodin týdně, oproti 39 hodinám Španělů, méně než 36 hodinám Němců a sotva 31 hodin Holanďanů.
Problém těchto zemí není v tom, že nedostatečně pracují, ale nízká produktivita. Propast, mezi severem a jihem, je v lepší technologii a infrastruktuře severních zemí. Ale Řecko bylo donedávna velmi chudou zemí a to se nedá změnit mávnutím proutku. Ani Česko zatím nedohnalo německou životní úroveň a bude to trvat desetiletí, než se jim přiblíží...
Než začne novinář vtloukat někomu něco do hlavy, měl by zvážit co dělá.
A vy čtenáři, nenechte si to líbit, aby tady kdokoli plácal cokoli povrchního, neřkuli nepravdivého....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2011 19:01 | jolala

podívejte se na politiky jak "dřou krev"a podle toho si udělejte úsudek
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2011 18:31 | losnuevosvidentes

Osvícený názor. Jde o techniku tzv. nedělání, někdy až hraničící s klamným bláznovstvím, kdy např. nosíte kámen z jednoho rohu zahrady na druhý a zase zpátky bez očekávání odměny. Problém moderního člověka spočívá právě v tom, že bez vize odměny už nehne ani prstem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2011 11:03 | Gabriel Pleska

Nemyslím si, že by ten článek urážel. Navíc podle něj „Češi, jsou línější než Řekové“, takže by měl urážet spíš domácí než vás, hosty (pokud se cítíte být domácí, omlouvám se). Články v téhle rubrice kladou otázku. A tochu při tom přehánějí. A neváhají zenužít i kulturní stereotypy. Aź budeme psát o tom našem pivařství, dost možná v titulku zazní, že chlastáme víc než Dánové. Jindy budeme mluvit o tureckém hospodářství – což je taky stereotyp, který přestává být v realitě zakotvený čím dál míň... Chápu vaše rozčilení, je toho teď dost, držte se, než to přejde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2011 10:58

Pane Koutný, mírněte se prosím, trochu velkorysosti. Nebo o nás v Řecku budou říkat, že jsme zapšklíci. Tedy kromě toho, že jsme ožungři.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2011 10:46 | Jan Koutný

Vzhledem k formě a obsahu Vašeho prvého příspěvku jsem po zralém uvážení použil výraz "chlastat". Dávám Vám za pravdu, že dámy nechlastají, ale domnívám se, že ve Vašem případě je slovo chlastat zcela na místě.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2011 10:08

Je třeba, aby to lidé četli. To je vše, co k tomu můžu říct. Názory také beru, ale urážení celého národa ne. Byla ta slečna někdy v Řecku jinde než na turistických místech? Zná aspoň pár lidí v Řecku osobně a ví jak se tam žije? Odsuzuje všechny podle toho, že jí kdosi promptně nepodal zmrzlinu... To jí stačí k tomu, aby negativně posoudila všechny Řeky ve svém titulku jako líné. Tolik polopravd a lží jako se tady píše o Řecku, se jen tak nevidí. Když to čtu, začínám pochybovat o všem co se tady píše, Je to jen taková nepodložená dojmologie.
Proto jsem sem ty články dávala, abyste si udělali pravdivější náhled. Ale je to marné, to by se na to lidi museli soustředit a snadnější je papouškovat, že jsou na tom Řekové takhle, protože jsou líní. Je to stejné, jakoby všechny Čechy někdo posuzoval podle těch, co žijí nepřizpůsobivě.
To je vzkaz i pro pana Koutného. Můžete vy za to, že vám prošustrovali Sazku? Můžete za všechny podvody, které se tu ve velkém dějí "nahoře", před našima očima? Tak právě tolik za to mohou obyčejní Řekové, kterým se tohle děje v jejich zemi. Proto se bouří proti politikům, chápete? Asi ne, jinak by se tady dávno protestovalo taky, podle nynějšího panoptika politiků....
p.s. Když jsem v této zemi zapustila kořeny, byla jsem ještě tak malá, že jsem o existenci alkoholu neměla páru :o)) Když jsem se pak o něm dověděla, v žádném případě mě neovlivnil natolik, abych kvůli němu ztratila svou rovnováhu. Pivo i ouzo si občas ráda dám, ale ne tak, abych tím vzbudila pozornost okolí, natož aby se to dalo nazvat chlastáním, to přenechám národu, který si v této disciplíně statisticky vykoledoval světové prvenství. Jinak, balím to, nikdy jsem do diskuzí nepsala a myslím, že je to ztráta času. Lidi se domnívají, že je tu prostor k bezbřehému urážení. To, co je v reálu trestné, tady je dovoleno. Ale tento prostor taky někomu patří a tak by si tu měli "uklidit".
Jo, pane Koutný, dámy nechlastaj, a když ano, pak to nejsou dámy...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2011 6:15 | Jan Koutný

Na "pracovitost" Řeků přispěla už celá EU. Je pravdou, že jsme národ pivařů a zároveň je s podivem, že jste v naší zemi zapustila své kořeny. Bylo to z lenosti nebo proto, aby jste mohla chlastat pivo místo ouza?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2011 23:19 | Gabriel Pleska

„Martho“, názory bereme. Tapetování článků odjinud ne. Ok?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2011 22:20 | Martha Elefteriadu

Mám už opravdu dost toho, jak plivete po celém národu. S klidem do titulků nahážete slova jako "líní Řekové".... Kdo vám dal právo, pomlouvat všechny Řeky? A aby se o nich klaus vyjadřoval s despektem, aniž si všimá komu to vlastně dělá prezidenta. A sice národu, jehož lidi neblaze prosluli jako největší pivaři NA SVĚTĚ(SIC!!!). Národu, který denodenní popíjení piva povýšil na životní styl. Celé ty armády armády pivařů, kteří večer co večer nivočí své mozkové buňky a přichází ke svým ženám zpitomělí desítkami piv! Kde jinde na světě by obstál celý seriál jako je Hospoda? Myslím, že nikde. Kde jinde platí pořekadlo: Vláda, která zdraží pivo padne? jen tady. Co dělá pivo? zpomaluje a zpitomuje. opilého Řeka na ulici neuvidíte. Přes den nepijí vůbec, to jen turisti se tam nalévají od rána do večera, čímž si vyslouží údiv Řeků. Vzpamatujte se! Řekové navíc pracují za velmi ztížených klimatických podmínek, tady když jsou tři dny za sebou vysoké teploty, všichni z toho padají vyčerpáním. Oni fungují pro turisty a v zemědělství tak jak to jejich práce vyžaduje. Proto vyšlo najevo při ekonomické analýze kolik hodin týdně pracují národy Evropy....pak na čelném místě byli ŘEKOVÉ!!! A to proto, že většina z nich pracuje v turismu a zemědělství a to nejsou obory, kde odpracujete 8 hodin a dost.
Pokud se chcete vyjadřovat k tomuto tématu jinak, než povrchně, s tupostí hodnou pivem propitého mozku, pak si najděte prameny ať se dovíte víc, než jen to, co se hodí do krámu německému tisku a potažmo tisku v Čechách, Němci vlastněným.
Pro ty, které to zajímá sem dám něco k přečtení.
Přečtěte si i tohle:
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2011 21:29 | jezevec

ještě jsem nevylezl z nory, makám. ve vlastní firmě, kde mají někteří lidi větší plat než za stejnou práci v neměcku. ani já totiž nečekám až i někdo nasype kakáč, a nejdřív makám. ano v praze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 43 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

2. 5. 2011 | Luboš Palata | 14 komentářů

Německo a Rakousko otevřely pracovní trh. Češi zůstanou za pecí

Skoro by se chtělo napsat: Díky za sedm dlouhých let. Německá a rakouská stopka zaměstnávání lidí z nových členských zemí totiž udržela kvalitní pracovní sílu v Česku. A dnes, když... celý článek

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

27. 4. 2009 | Michal Špaček | 22 komentářů

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

Vydělal peníze a ještě zjistil, zda jsou lidé od přírody poctiví, nebo kradou jako straky. To je příběh ekonoma Paula Feldmana, který se vzdal dlouholeté práce a začal dodávat do firem... celý článek

Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září

15. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září

Celý svět prožívá fotbalovou hysterii a ta se významně promítá i do pracovního nasazení. Brazilské školky v úterý prosily rodiče, aby si kvůli zápasu Brazílie – Chorvatsko vyzvedli... celý článek

Partners Financial Services