Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale spíše, za jakých podmínek. Na tom se v další anketě serveru Peníze.cz shodli oslovení experti.
Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Zavedení školného na státních vysokých školách je tématem, které se v posledních letech velmi často rozebírá na české politické scéně. Strany vládní koalice bezprostředně po volbách zastávaly stanovisko, že by školné mělo být zavedeno co nejdříve. Okamžitě tak vznikla diskuze o tom, zda je na tuto změnu české školství připraveno. V drtivé většině vyspělých zemí světa je školné na univerzitách samozřejmostí. Nutno ovšem dodat, že stav a úroveň školského sytému je v těchto státech také na zcela jiné úrovni.

Většina odpůrců tohoto opatření argumentuje tím, že povinné školné by mělo přijít až jako součást fungujícího a komplexního školského systému. Pouhé zavedení placeného studia na VŠ prý v dané situaci nezvýší úroveň vysokoškolského vzdělávání. Druzí naopak oponují, že ke zkvalitnění výuky na univerzitách může dojít pouze tak, že se do školského systému dostanou potřebné peníze, které budou z části vybrány právě na školném. Placené studium by podle jejich slov mělo navíc odradit vysokoškolské studenty, kteří si pouze prodlužují prázdniny a bezstarostný život.

Rada pro reformu vysokých škol, která se v roce 2010 zabývala možností zavedení školného, nakonec tuto variantu vládě nedoporučila. Z plánované reformy začínají couvat i zástupci Věcí veřejných, tedy strany ministra školství Josefa Dobeše. Ten tvrdí, že školné by se mělo zavést až v době, kdy budou dokonány všechny nezbytně nutné sociální reformy. Zavádění placeného studia na státních univerzitách tak bude pravděpodobně posunuto až do období 2014-2018.

Jak se na tuto problematiku dívají naši experti? Mělo by být podle jejich názoru v dohledné době zavedeno placené studium na státních vysokých školách? To se dozvíte v následující anketě serveru Peníze.cz.

PAVEL KOHOUT

ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Pokud by byla řeč o finančním odškodnění studentů za psychické utrpení, mizerné vzdělání a jiné újmy, jsem jednoznačně pro.

Anketa

Který z expertů je vám svým názorem nejbližší?

PETRA KOZLOVÁ

vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Petra Kozlová - vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Jednoznačně souhlasím se zavedením odloženého školného na vysokých školách ve výši do deseti tisíc korun za semestr. Nejsme však v situaci, kdy by takový dílčí krok přinesl okamžitou optimalizaci studijních podmínek. K té může dojít jen v případě, že půjde se zavedením školného ruku v ruce i změna systému. Hodně je také školné zmiňováno v souvislosti se zvýšením motivace studentů i pedagogů. Tuto druhotnou vlastnost příspěvků bych, s dovolením, příliš nepřeceňovala.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Podstatná část studentů (na soukromých VŠ) si hradí plné školné a nedostávají od státu nic. Školné by se mělo zavést i na státních školách. O ušetřené státní peníze bych potom snížil daně.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Je mi to vlastně jedno. A vůbec, školné už stejně je. Žádné vysoké škole bych nedal ani korunu ze státního rozpočtu navíc, dokud neuvidím jasnou spolupráci s místními podniky na vývoji výrobků. Přesto bych ale necílil systém na co nejvíce vysokoškoláků. Opravdová síla je ve středním školství, které by odpovídalo potřebám firem působících v regionu v příštích deseti, dvaceti letech.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Myslím, že placení školného nad rámec povinné školní docházky je standardní mechanismus ve všech nejvyspělejších zemích světa jako například USA, Japonsko či Velká Británie. Nejlepší studenti však mají nárok na stipendium. Je tedy pouze na studentech, zdali chtějí mít studium zdarma, a na naší zemi, jestli se chceme zařadit mezi světovou špičku.

Co si o tom myslíte vy? Mělo by se na státních vysokých školách v ČR zavést v dohledné době školné? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2011 13:17, Richard

Celková degradace školství a jeho principu postaveného stále na poznatcích z dob Rakousko- Uherského císařství nemá právo si vůbec říkat a na tož žádat od studentů peníze za tzv. výuku.

Množství středních škol v některých oborech je alarmující. Pokud bych vzal potaz mě nejbližší obor lesnictví.

V republice jsou 4 střední školy (Pisek, Žlutice, Hranice a Trutnov)k tomu nepočítám pár lesnických učilišť, kde lze prodloužením studia získat maturitu a 2 univerzity (Praha a Brno). V Rakousku je 1 střední a 1 vysoká škola. Ostatní státy EU jsou na tom podobně, místo hlediska kvantitativního je hlavním hlediskem kvalita studentů.

Pokud školství a potažmo školy budou placeny za množství jimi přijatých žáků (studentů) nemá cenu tento proces potporovat, jelikož při současném stavu je schopna vystudovat i opice.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2011 13:34, la_da

Školné je potřeba platit v plném rozsahu a bez kompenzace. Dnes nám třeba "páni" doktoři jasně ukazují, jak vystudovat za cizí a potom pěkně rychle za kopečky a jen poděkovat za to. Nechce se mi za takovéto studenty platit daně. FUJ HANBA JIM, VYDŘIDUCHŮM.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?

11. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Kdo je osobností roku 2010?

Koncem prosince se každoročně na titulní straně amerického časopisu Time objevuje portrét osobnosti roku. Redakce známého magazínu tímto způsobem již od roku 1927 vybírá osobu, která... celý článek

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

4. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

Server Penize.cz připravil novu anketní rubriku, v níž bude oslovovat zajímavé osobnosti, které se se čtenáři podělí o názory na nejrůznější aktuální témata. Naše první otázka směřovala... celý článek

Student v drsném světě byznysu

20. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Student v drsném světě byznysu

Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání... celý článek

Úvěry na vzdělání: Banky studenty ignorují

9. 9. 2010 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Úvěry na vzdělání: Banky studenty ignorují

Začal nový školní rok a s ním i nápor na peněženky rodičů. Financovat vzdělání dětí dnes není levná záležitost. Přitom spořit není kde a úvěry na studium jsou drahé a málo pružné. ... celý článek

Politici chystají školné, studenti upozorňují, že vzdělání není zboží

28. 6. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Politici chystají školné, studenti upozorňují, že vzdělání není zboží

Snahy zavést školné na veřejných vysokých školách přivedly do pražských ulic demonstranty. Prosadit platby za vysokoškolské studium zřejmě nebude lehké. Podobně tomu ostatně bylo i... celý článek

Partners Financial Services