Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci

Vladimír Hobza | rubrika: Jak na to | 10. 1. 2011 | 3 komentáře
Jedenáct tipů, jak letos úspěšně hledat práci
Pro nezaměstnané je rok 2011 jistě výzvou. Firmy již nebudou lákat na nová místa, takže bude potřeba zaměstnavatele přesvědčit, že má důvod nové pracovníky přijmout. Pro inspiraci přinášíme jedenáct tipů ze serveru Careerbuilder.com.
Najít práci je stále velmi obtížné. Přinášíme proto jedenáct tipů, rad či doporučení, jak postupovat, abyste byli při hledání nového zaměstnání úspěšní. 

1. ZUŽTE SVŮJ VÝBĚR

Nemá cenu ucházet se o místa s nižší kvalifikací, nebo o ta, která opravdu nechcete. Je to ztráta času. Je potřeba být k sobě upřímný. Kdyby bylo potřeba začít už zítra, byli byste schopni hned nastoupit?

Je pěkné snažit se něco naučit, ale firmy preferují lidi, kteří jsou schopni nastoupit a začít rovnou pracovat. Proto je dobré uvažovat jen o typu práce, pro kterou máte vhodnou kvalifikaci, a ostatní nechat stranou.

2. VÍTE, CO CHCETE?

Při zúžení výběru je potřeba položit si těžké otázky: Jakou práci opravdu chci? Co mohu zaměstnavateli nabídnout?

Pomůže vám seznam činností, ve kterých můžete vyniknout oproti ostatním kandidátům. Tyto činnosti mohou také sloužit jako klíčová slova při vyhledávání nové práce na internetu.

3. ZVYŠTE SI KVALIFIKACI

Když vám připadá, že je práce příliš jednoduchá a pod vaši úroveň, je to nejlepší signál ke zlepšení dovedností.

Pro nezaměstnané je velkou příležitostí vrátit se do školy a zvýšit si svou kvalifikaci. Na rozdíl od zaměstnaných má člověk dost času a nemusí běhat mezi pracovištěm a školou. Pro rekvalifikaci a vzdělání existuje navíc řada podpůrných programů. Když se situace na pracovním trhu mezitím zlepší, můžete rovnou očekávat nástup na lepší pozici.

4. STANOVTE SI CÍLE

Možná máte jste si stanovili jako hlavní cíl získání práce, ale při stanovení dlouhodobého cíle máte lepší možnosti růstu a během roku můžete sledovat svůj postup.

Cílem může být například tvorba sítě kontaktů – v lednu členstvím v profesní organizaci, v únoru setkáním s bývalými spolužáky a podobně. Když za tyto úkoly přijmete odpovědnost, zvýší vám to nejen sebevědomí, ale i naději na získání správného místa.

5. ZKUSTE NĚCO NOVÉHO

Pokud nevychází současný postup, je čas změnit strategii. Namísto hledání práce přímo na internetu můžete zkusit konzultace s personalistou, nebo si sehnat placeného agenta, který hledá práci přímo pro vás. Neformální rozhovory s lidmi z daného odvětví mohou rovněž přinést své ovoce.

6. ZÍSKEJTE NÁSKOK PŘED KONKURENCÍ

Pokud najdete pracovní pozici, která vypadá perfektně, je nejlepší odlišit se od davu. Když najdete žádost o místo, zkuste najít vedoucího daného oddělení a žádost o místo zaslat přímo jemu. V dnešní době je možné najít vše online: jména, emaily a pozice.

Jako vhodný pomocník poslouží síť LinkedIn – zobrazí seznam zaměstnanců a jejich profily. Pokud nemůžete najít email konkrétního člověka, stačí se podívat na firemní stránku a zjistit, v jakém formátu adresy jsou.

 

Zbytek článku si přečtete na Investicniweb.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele

20. 12. 2010 | Kateřina Hrůzová, Petra Štenclová

Deset změn, které příští rok čekají zaměstnance a zaměstnavatele

Změny, které čekají zaměstnance a zaměstnavatele od ledna 2011, se týkají především daní z příjmů a zákonů, spadajících do působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. Přinášíme... celý článek

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

8. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v... celý článek

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

3. 12. 2010 | Tomáš Fránek | 9 komentářů

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

Kdo má dostat od zaměstnavatele odstupné, nemá podle novely zákona o zaměstnanosti určitou dobu nárok na podporu od státu. Malér nastává, když mu zaměstnavatel toto odstupné nezaplatí. celý článek

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

23. 11. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Dokáže ČR výrazněji snížit nezaměstnanost?

Podle míry nezaměstnanosti patří Česká republika v Evropské unii k průměru. Počet dlouhodobě nezaměstnaných však zůstává vysoký. Bez daleko pružnějšího trhu práce a řady dalších změn,... celý článek

Partners Financial Services